Archief‎ > ‎

Begraafplaats "Hofstraat" archief5-2016

WEEK  VAN  DE  BEGRAAFPLAATS                                                      

              

Van 28 mei t/m 5 juni 2016 vond plaats de Week van de Begraafplaats

De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. De ASCE stelt als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed. De Week van de Begraafplaats werd in 2016 voor de 30e keer georganiseerd. Vanaf 2014 ondersteunt ook Nederland jaarlijks dit initiatief. De Week van de Begraafplaats levert een mooie bijdrage aan de gemeenschappelijke doelstelling het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden. Binnen de gemeente Oldambt is de begraafplaats aan de Hofstraat in Winschoten hierbij betrokken.  In het kader van het thema 'Verborgen tuinen van Nederland’, brachten we ook het groene karakter van de begraafplaats voor het voetlicht
         

Stichting Oud Winschoten was met de Vrijwilligersgroep tijdens deze week actief met herstel en onderhoud van grafmonumenten.  Daarnaast verzorgden we op de zaterdagen 28 mei en 4 juni rondleidingen waarin aandacht 

werd gevestigd op de diversiteit in grafmonumenten, de symboliek en cultuurhistorie en de groencultuur op deze begraafplaats.  Bijzondere aandacht kregen tijdens deze rondleidingen een aantal 'kindergraven'. 

 

         

De begraafplaats, in 1829 in gebruik genomen, is met de aan de zuidkant van dit terrein grenzende Joodse begraafplaats een bijzonder landschapselement in het centrum van Winschoten. Het terrein heeft een oppervlakte 

van circa 4,5 ha met daarop bijna 9000 graven. Op deze begraafplaats liggen meerdere vooraanstaande personen 

die tijdens hun leven op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de plaats Winschoten en het Oldambt. Hieronder bestuurders, personen deeluitmakend van de rechterlijke macht, onderwijsinstellingen, verenigingen e.d. Ook vinden we er graven van verzetshelden, oorlogsslachtoffers, militairen en andere bekende ' Oldambtsters'. Vrijwilligers waren zoals gezegd deze dagen actief met herstel en onderhoud van grafmonumenten.  

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden en zijn welkom iedere laatste en eerste zaterdag van de maand vanaf 09.00 uur.  Extra bijzonderheid  tijdens deze week was de toepassing van de  nano-techniek op bijzondere grafzerken zoals die van de familie Viëtor. Het bedrijf Asterics Reiniging onderdeel van het in Winschoten gevestigde Bionic Technology helpt ons met het verduurzamen van oude grafmonumenten!

Een uniek project dat nog niet eerder op begraafplaatsen is uitgevoerd.06-2016

TIJDSCHRIFT 36 

Tijdschrift 40 is verschenen en verkrijgbaar is voor € 7, bij boekhandel Nieborg-Timmermans en bij het secretariaat.

Zie voor inhoudsopgave hier. 

6-2016
Week van de begraafplaats
                                                                  
 

Week van de Begraafplaats 28 mei - 5 juni
           
De Week van de Begraafplaats begint een traditie te worden: in 2016 wordt de week  alweer voor de derde keer gehouden, dit jaar van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni.
Een week lang staat de begraafplaats in Nederland in de schijnwerpers.
Dit jaar is het thema van de Week ‘Verborgen tuinen van Nederland’, een goede gelegenheid om het groene karakter van de begraafplaats voor het voetlicht te brengen.
Binnen de gemeente Oldambt is de Begraafplaats Hofstraat deelnemer want de Stichting Oud Winschoten met de Vrijwilligersgroep verzorgen tijdens deze week op zaterdag  28 mei en
4 juni
rondleidingen over deze begraafplaats. De begraafplaats, in 1829 in gebruik genomen, is met de aan de zuidkant van dit terrein grenzende Joodse begraafplaats een bijzonder landschapselement in het centrum van Winschoten. Het terrein heeft een oppervlakte van circa 4,5 ha met daarop bijna 9000 graven. Deelname aan de rondleiding, waarbij aandacht wordt besteed aan de diversiteit in grafmonumenten, de symboliek en cultuurhistorie, is gratis. De start is bij het gebouwtje midden op de begraafplaats.
De Vrijwilligers zijn deze dagen tussen 10.00 en 15.00 uur actief met herstel en onderhoud van grafmonumenten.  Extra bijzonderheid dat wij de  nano-coating gaan toepassen op bijzondere grafzerken zoals die van de families Viëtor en Post. Het bedrijf Asterics Reiniging onderdeel van het in Winschoten gevestigde Bionic Technoligy gaat ons  helpen met het verduurzamen van oude grafmonumenten!
Een uniek project dat nog niet eerder op begraafplaatsen is uitgevoerd.

Datum:     Zaterdag 28 mei en 4 juni 

Tijdstip:   Tussen 10.00 uur en 15.00 uur.

Belangstellenden voor de rondleidingen kunnen zich melden bij het gebouwtje midden op de begraafplaats. Aan de rondleidingen zijn geen kosten verbonden.


Van 30 mei t/m 7 juni 2015 vond plaats de Week van de Begraafplaats

De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. De ASCE stelt als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed. De Week van de Begraafplaats wordt in 2015 voor de 13e keer georganiseerd. 
Vanaf 2014 ondersteunt ook Nederland jaarlijks dit initiatief. De Week van de Begraafplaats levert een mooie bijdrage aan de gemeenschappelijke doelstelling het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden.
Binnen de gemeente Oldambt is de begraafplaats aan de Hofstraat in Winschoten hierbij betrokken. 
Stichting Oud Winschoten verzorgde rondleidingen over deze begraafplaats. De begraafplaats, in 1829 in gebruik genomen, is met de aan de zuidkant van dit terrein grenzende Joodse begraafplaats een bijzonder landschapselement in het centrum van Winschoten. Het terrein heeft een oppervlakte van circa 4,5 ha met daarop bijna 9000 graven. Tijdens de rondleiding is er aandacht voor de diversiteit in grafmonumenten, de symboliek en cultuurhistorie. Vrijwilligers waren deze dagen actief met herstel en onderhoud van grafmonumenten.  Nieuwe vrijwilligers kunnen zich ook aanmelden.

2010


 

2012
 
 

 2014