Verhalen‎ > ‎

Café Brand - Ome Ab

Van Café Brand tot Ome Ab

Café Brand was voor zijn tijd een boerderij aan de Noordeindseweg. Omstreeks het begin van de twintigste eeuw werd de boerderij gekocht door Henk van der Spek en zijn vrouw Gerarda Vonk. Het was dit echtpaar dat de boerderij verbouwde tot dorpscafé.
Behalve het café had Henk van der Spek nog een oliehandel waarmee hij met de hondenkar dagelijks de klanten af liep. In 1923 werd het café overgenomen door zijn dochter Adriana (Sjaan) en zijn schoonzoon Petrus (Piet) Brand.
Na het overlijden van Piet Brand in 1948 zou zijn vrouw nog vijf jaar de scepter zwaaien voordat haar dochter Lenie met haar man Cor Schilte het stokje overnamen. Daarmee bleef het café voorlopig in familiebezit.


        Het interieur van Café Brand in de jaren vijftig, met moeder Sjaan Brand, dochter Lenie en haar man Cor Schilte.
                                                                             (foto: collectie mw. L. Brand-Schilte)


Ab de Molenaar
Toch zou het in 1960 overgaan in andere handen. In dat jaar werden de Amsterdammer Willem Bignel met zijn vrouw ‘Tante Truus’ de nieuwe eigenaren. Zoals de korte gedrongen Willem Bignel een lokale bekendheid was, kan van zijn opvolger worden gezegd dat deze zelfs landelijk in de schijnwerpers stond.
Halverwege de jaren zeventig werd namelijk Ab de Molenaar, gitarist en orkestleider van de bekende jazzband ‘de Millers’ de volgende uitbater. Hij was het ook die het café omdoopte in café ‘het Noorden’.

Na het eerst nog enige tijd gehuurd te hebben, kocht mevrouw Stephanie van der Burg-Voskamp na het overlijden van Ab de Molenaar het pand. Op 29 januari 1992 brak er brand uit in het café met als gevolg dat het vrijwel geheel in de as werd gelegd. Na de brand stonden alleen de buitenmuren nog overeind.
Zowel van ‘de Dorsvlegel’, de naam die inmiddels door mevrouw van der Burg-Voskamp aan het café was gegeven, als ook van gastronoom/snackbar ‘Het Biggetje’ was niets meer over.

                                                                    Het café en het huis van Jaap Verhoef

In 1995 kocht Ton Rodenburg Corz. de ruïne en bouwde het met vrienden op tot het huidige café ‘Ome Ab’ annex dartcentrum.

Bekijken we de foto van café Brand zoals het er uitzag net na de Tweede Wereldoorlog, dan kunnen we niet ontkennen dat er veel is veranderd. Niet alleen het café is slechts herinnering, ook de omgeving is uit een lang vervlogen tijd.
Het is tegenwoordig toch niet meer voor te stellen, met al het drukke verkeer, dat je een auto zo maar rechts van de Noordeindseweg kan parkeren zonder kans te lopen op een bekeuring.
Voor de leverancier van kaas- en vetproducten, Van Buren uit Zoetermeer en voor andere autobezitters was dit toen nog geen probleem. Zijn auto staat geduldig te wachten voor het huis van Jaap Verhoef voor vertrek naar weer een volgende klant. Achterop, het kenteken HZ 14410 met witte cijfers en letters op een blauw kenteken bord, zoals er in die tijd alleen maar auto’s rond reden met HZ en HX. Ook het reservewiel ontbreekt niet aan de achterkant. Zou deze auto nu nog ergens rondrijden met iemand die als hobby Oldtimers heeft?

Waar geen twijfels over bestaan is, dat na de afbraak van het huis met het rieten dak van Jaap Verhoef op die plek een parkeerplaats werd aangelegd voor bezoekers van het café.

Drie Hoefijzers bier
De schoorstenen voor de kolenkachels, die borg stonden voor veel gezelligheid beneden in de kroeg, zouden nu nutteloze objecten zijn. Voor ventilatie op zolder waren er kleine steekraampjes gemaakt van ijzer met enkel glas.
Van tabaksverboden, zoals nu het geval is, had men nog nooit gehoord. Niemand nam toen nog aanstoot aan de grote emaille reclameborden waarop reclame werd gemaakt voor ‘heerlijke’ rookwaar.
Op de zijgevel hangen ze, naast en boven het bord van ‘Van Belles Groenmerk koffie’, zoals ook een bord van ‘Van Rossems Troost’ pijptabak en weer een ander van P.S. pruimtabak van Dobbelman uit Waddinxveen. Pruimtabak was zo goed voor de tanden werd toen wel eens beweerd!

Hoe rustiek is ook de voorgevel met zijn opengeslagen blinden, als ook de deuren van de voormalige paardenstal. In de tijd dat deze foto werd gemaakt, diende deze als fietsenstalling voor bezoekers van het café.
In de zomer was het ook mogelijk buiten een drankje te drinken. Het bier dat er vandaag de dag wordt getapt zal zeker geen ‘Drie Hoefijzers’ bier meer zijn! Misschien dat oudere lezers onder u zich afvragen of deze bierbouwerij uit Breda nog bestaat. Het antwoord is ‘ja’.
Volgens de heer Hattink uit Breda kocht ene familie de Jong in 2004 de rechten van het merk Drie Hoefijzers van een Belgische bierbrouwer en wordt dit bier alleen nog geschonken in hun café aan de Lange Bosstraat in Breda.

Op de foto staat rechts achter de ligusterheining een tafel met wat stoelen. Ook nu staan er ’s zomers aan de achterzijde van Ome Ab zitjes en wordt er jaarlijks een viswedstrijd gehouden. Zoals gezegd is er niets meer over van café Brand. Voor de in Berkel en Rodenrijs geboren inwoners zal deze foto zeker nostalgische gevoelens oproepen.
Voor nieuwe inwoners en leden van de historische vereniging geldt, dat zij met het bekijken van de foto’s kunnen zien hoe café Brand/café Ome Ab er eens heeft uit gezien.

De achterkant van het huis van Jaap Verhoef, naast het café , voor de afbraak. Dit huis was gescheiden van het café door een smalle gang. Na de sloop maakte het huis plaats voor parkeergelegenheid.
                                                                       (foto: collectie mw. L. Brand-Schilte)                              Lenie Schilte-Brand aan de tap van haar café in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
                                                                        (foto: collectie mw. L. Brand-Schilte)

Leo Bolleboom , 2009
(Bronnen: mededelingen van Mw. L. Brand, dhr T. Rodenburg, Mw. S van der Burg- Voskamp en dhr P. Hattink)

Lijst met subpagina's