van Bommel fietsen

In 1947 kwam Willem van Bommel, geboren in 1915 in Rotterdam, ter ore dat Van der Drift in Berkel en Rodenrijs met zijn bedrijf wilde stoppen en toen greep hij zijn kans.
Van der Drift had een fietsenzaak aan de Herenstraat 16 en werkte toen ook als taxichauffeur.
Hij huurde de benedenverdieping van dat pand en ging aan het werk. Hij was bij mevr. van Drift in de kost.
In 1954 verhuisde mevr. van der Drift naar een nieuwbouwwoning aan de Beatrixstraat. Zij verkocht haar pand aan Van Bommel, die in hetzelfde jaar trouwde met Adrie Veenman van de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.
(bron: tekst Henk Groeneveld)

                                               Wim van Bommel in circa 1954 voor zijn fietsenzaak in de Herenstraat 16

Van Bommel (op de foto rechts met zijn kinderen Gert, Cock en Pim (dochter Mieke was thuis)) had ook een papagaai, die stond vaak in de achtertuin te fluiten en riep "Volluk" als er een klant door het gangetje liep.

De werkplaats was een oude schuur.
Daar zijn ook uitvindingen gedaan.
Een fiets met voor 3 tandwielen, achter 8 tandwielen en een 5 naafs versnelling in de achteras.
Bij elkaar dus meer dan 100 versnellingen!

Later is de werkplaats in de brand gegaan en is er een nieuwe werkplaats gekomen. Wim van Bommel is dit eigenlijk nooit te boven gekomen. (bron: tekst Cor Schotte).


Na een brand in het aangrenzende pand in 1980 ging de werkplaats en showroom met alle fietsen verloren. Het werk ging door omdat de ernaast wonende familie v.Zutphen ruimte ter beschikking stelde. De nieuw opgebouwde winkel, showroom en werkplaats werd in 1981 geopend door Tour-de-France winnaar (1968) Jan Janssen.


Toen ook (1981) nam Gert (toen 25 en al drie jaar meewerkend in de winkel) de zaak over van zijn 65-jarige vader Wim.


Later dat jaar overleed Wim van Bommel en stond Gert er alleen voor. Nadat Gert van Bommel in 1996 zijn fietsenzaak in de Herenstraat in Berkel had gesloten omdat deze moest verdwijnen in verband met de doorgang (Passage) naar het nieuwe winkelcentrum, is hij vertrokken naar Lemelerveld om daar opnieuw te beginnen. 
Op de foto rechts staat hij met zijn moeder bij zijn nieuwe werkplaats.

Na drie jaren had hij echter het gevoel dat het wonen en werken daar toch niet datgene bracht wat hij ervan had verwacht. Hij vertrok naar Amersfoort. Inmiddels had hij zijn vrouw leren kennen en in 2005 werd zijn zoontje geboren. Gert van Bommel is inmiddels huisman maar is ervan overtuigd dat hij vroeg of laat toch weer in de fietsenbranche werkzaam zal zijn.

(bron: Henk Groeneveld)