Openbare ruimten‎ > ‎

Politiebureaus

Tot 1958 was het politiebureau gevestigd aan het van Oldenbarneveltplein 9, in de nabijheid van het Gemeentehuis dat op nr 1 stond. Daarna verhuisde de politie naar de vroegere woning van boomkweker van Aalst.
In dit huis van v.Aalst in de Kerkstraat verbleef de politie van 1958 tot 1970, Een jaar lang was het politiebureau vervolgens gevestigd in een noodgebouwtje, waar nu de parkeerplaats is bij De Ark in de Julianastraat.
Daarna verhuisde de politie in 1971naar het nieuwbouwpand aan de Raadhuislaan (ook de huidige lokatie).


    
Van 1958 tot 1970 was het oude politiebureau gevestigd in het woonhuis van de boomkweker Van Aalst (het middelste van de 3 panden op de linker foto),
Het woonhuis van Van Aalst lag aan het Kerkstraat.  De Kerksingel was toen nog niet aangelegd.
Rechts van deze panden was de ingang naar de achter deze huizen gelegen Hervormde School. Op foto rechts is dit allemaal beter te zien.

Ruud Veldkamp: het politiebureau van Berkel, waar ooit in mijn lagere schooljaren, wachtmeester Roeleveld door een arrestant met een ploertendoder op z'n hoofd bewerkt werd.
Jenny Hofman: ik heb de agent met een zwaar bloedend hoofd het politiebureau uit zien komen. Heel traumatische ervaring als kind zijnde.


Burgemeester Reekers schudt wachtmeester Hannes de Hoog de hand in 1979

Hannes de Hoog, ook wel bijgenaamd "Lange Hannes" of even minder vleiend "Hannes Hond" woonde in de Oranjestraat, maar heeft ook gewoond aan de Gerberasingel.

Agent de Hoog was een lange, rijzige man met wit haar. Hij liep niet door het dorp, nee, hij schreed. Met één hand op zijn rug, met zijn andere hand hield hij het midden van het stuur van zijn dienstrijwiel vast.

Voor die man had bijna iedereen ontzag. En het hele dorp kende hem. Is nu wel anders. 

Hannes de Hoog op zijn fiets was in de vakantietijd altijd bij de veiling te vinden want daar moest hij Henk Kindt hebben omdat die zonder rijbewijs met de vrachtwagen reed van de veiling naar de pakloodsen.
De Hoog, was een grote man, toen nog een uniform met grote laarzen tot aan de knie. Had je ontzag voor als hij in de buurt kwam. Er was nog een strenge politieagent die Opdam heette.

Andere namen van politiemensen : Opdam, Potman, Loenhout, Roeleveld, Boon, Boxma.

Oude dienstkameraden ontmoeten elkaar op een reünie. Het verhaal gaat dat politieman Hannes De Hoog (links) de eerste bekeuring die hij gaf, juist aan bakker Jan Kuijvenhoven (rechts) gaf. De laatste zou te vroeg met brood op stap zijn gegaan.

Was een fantastische collega. Woonde in de Oranjestraat tussen de Schipperstraat en de Grundemannstraat. Daarna naar de dienstwoning in de Laan van Romen verhuisd en vervolgens na zijn pensionering naar de Gerberasingel.

Zijn vrouw noemden we Tante Pee. Hij noemde haar altijd liefdevol Petertje (ze was klein vergeleken met hem).
Haar echte voornaam was Petronella. Kan een boek schrijven over wat ik met hem meegemaakt heb. In zijn laatste jaren als diender was hij onze logistieke man. Hij deed inkopen en verzorgde het wagenpark. Geweldige vent.


 
Links: verhuizing vanuit  het noodgebouwtje in 1971.
(foto: Martin Pieterse)

Het was van een tijdelijk onderkomen in een houten keet (op de parkeerplaats van De Ark, in de Oranjestraat) naar het nieuwe bureau aan de Raadhuislaan.

De man in het midden is Remi  Boon, de (latere) schoonzoon van agent Hannes de Hoog.

                                                                                    Politieman Boxma, een collega van (lange) Hannes de Hoog
                                                                                          Type "geen gelul, doorlopuh as ik t zeg"


                                Sinds 1971 het politiebureau van Berkel en Rodenrijs, aan de Raadhuislaan.

Het gebouw uit 1971 was in de 21e eeuw niet meer van deze tijd. En door de fusie van de gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek tot de gemeente Lansingerland met een verwacht inwonersaantal van circa 70.000 mensen in 2015, was er bovendien behoefte aan uitbreiding van het politiebureau.
In het voorjaar van 2011 werd gestart met de sloop, renovatie en nieuwbouw in vier fasen. Sindsdien is er veel werk verricht. Het nieuwe gebouw bestaat uit twee lagen, heeft een oppervlak van 800 vierkante meter en is daardoor tweemaal zo groot als voorheen. Het is officieel (weer) geopend op 18 juni 2013.
(bron: de Heraut)