Oproepen

In dit hoofdstuk worden oproepen geplaatst die te maken hebben met Oud Berkel RodenrijsOPROEP


Niet alleen Duitse toestellen, maar ook geallieerde vliegtuigen waren gedwongen om op Berkels grondgebied een noodlanding te maken, zoals het geallieerde B17G-toesteI met registratienummer 42-38039, legeronderdeel 388BG/561BS) dat op 9 april 1944 neerstortte. Het was het type toestel op de foto onder (maar dus niet met de naam "Borrowed Time").

Na boven Vlaardingen/Schiedam door Duits luchtdoelgeschut (FLAK) te zijn geraakt, was de bemanning gedwongen om het toestel te verlaten. Even later stortte de bommenwerper hevig brandend neer in het grensgebied met Pijnacker achter in het Noordeinde, aan de Strikkade (gemeente Pijnacker), die uitkomt op de Kleihoogt (gemeente Berkel).
Bij de crash komt de staartschutter, Richard Olaf Fagstad, om het leven. Hij is te laat gesprongen en valt te pletter op het land van Nijs van der Burg.

Wie weet nog de exacte locatie van het neergestorte vliegtuig bij de Strikkade/Kleihoogt?  Meldt het dan s.v.p. aan corinhistory@gmail.com


Heeft iemand nog een oude foto van het rijtje huizen aan linkerkant van de Noordeindseweg richting Zoetermeer direct na de Middelweg?

(Huis nr. 65-71 tegenwoordig).

Henk en Petra Draer (via email
hdraer@gmail.com)

Juli 2017:
Mijn opa, Teun de Gelder van de Klapwijkseweg, heeft na de oorlog enkele jaren in Indie gezeten. Uit zijn nalatenschap beschik ik over twee fotalbums van zijn regiment (1e regiment stoottroepen) met veel Berkelaars erin. Weet u of er nog Indiegangers uit Berkel in leven zijn? Graag zou ik met hen in contact komen om de verhalen bij de foto’s op te tekenen.

Met vriendelijke groet,
Ewout van der Horst
Regiohistoricus Salland
06 22534439
April 2017 : Mijn opa Matthys v.d. Ende is in 1896 geboren in Berkel Rodenrijs. Hij trouwde in 1923 met een meisje uit Rotterdam en nam twee schilderijen mee, die altijd bij mijn opa en oma hebben gehangen. Volgens zeggen moeten deze een molen uit Berkel en Rodenrijs voorstellen. Maar welke? Graag wil ik erachter komen welke molen op deze twee schilderijen gemaakt door ene v/d Hil zijn afgebeeld.

Karin Schami
Vasteland 215
3011 BJ Rotterdam
Mobiel: 06 508 779 76
e-mail : k.schami@telfort.nlOproep :

Na de oorlog zijn er in Berkel en Rodenrijs Oostenrijkse kinderen ondergebracht, die i.v.m. verzwakking moesten aansterken. Zijn hiervan nog gegevens bekend bij de historische vereniging. In ons gezin "van der Kaaden" aan de Zuidersingel was een jongetje genaamd Harry ondergebracht. Zijn er van de Harry en andere kinderen nog gegevens te vinden ?
Hennie van der Kaaden - VerwoerdMevrouw Ria Jansen-Brand heeft als 7-jarig meisje direct na de oorlog (1945-1946 op de boerderij mogen logeren aan de Noordeindseweg 164. 

Deze boerderij, gebouwd in 1911, is in 2007 afgebroken voor nieuwbouw woningen aldaar.

Mevr. Ria Brand weet nog dat er toen een familie van der Burg woonde.
In 2010 heeft zij nog gesproken met een mevrouw Co van der Burg-van der Burg (1932) die het laatst daar heeft gewoond (daarna op de Westersingel), met ook nog een broer.  Onbekend is of deze mevrouw Co van der Burg er ook al woonde in 1945.

Oproep: wie weet meer van de bewoners van deze boerderij en kan zich iets herinneren van logee's aldaar (want er waren meer kinderen welkom op die boerderij daar die familie erg betrokken was bij mensen die hulp nodig hadden).

Er zijn reacties gekomen, o.a. van :
Willem van der Burg (kleinzoon van Willem en Bab, zoon van Co, zelf gewoond op Westersingel 33):
De boerderij werd bewoond door Willem en Bab van der Burg, met hun dochters Co en Bab en zonen Piet, Frank, Cor, Louis en Wim.
Co van der Burg-van der Burg woont (in 2016) in Huize Sint Petrus. Piet van der Burg woont in Pijnacker, en Frank van der Burg aan de A.H. Verweyweg.
Christine Hofkens :  Wij waren buren in.midden 50-er jaren en mochten wij met andere buurkinderen af en toe 's middags kinderprogramma's op TV komen kijken in de opkamer. Allemaal schoenen uit bij de deur. Aan de voeten van Ome Piet zijn gestrekte benen. Schitterende herinneringen!!

Weet iemand de namen van 2 buren ,die naast elkaar woonden in de Coornwinderlaan in Berkel ,die een gat op de zolder hadden gemaakt, zodat ze met hun treinen naar elkaar konden rijden?
Één buurman was ene Dekker.

Zou leuk zijn als iemand meer weet.


Annie Tousain

Antwoord van Ruud Veldkamp : Modelspoorbaan op de zolder van drie naast elkaar gelegen rijtjeshuizen aan de Swencoperlaan te Berkel. Met de bewoners Van Beek, Van Maurick en Dekkers. Polygoon doet wat moeilijk met cookies!!12 december 2015 : Een oproep van Karine Troost :

Heeft iemand nog foto's van Arie Troost, toen wonend aan de Zuidersingel?6 oktober 2015 :  Een oproep van Iris de la Bey :

Heeft iemand nog foto's van de Langeveldstraat van vóór de renovatie?
Graag reactie via www.oudberkelrodenrijs.nl of rechtstreeks via Facebook aan Iris.21 juli 2015

Mag ik ook een oproepje plaatsen hier? Ik woon in de Vogelbuurt en zou graag foto's willen zien van hoe de plek ervoor was, of van de wijk in aanbouw of nèt af, begin jaren tachtig of eerder....


(bron: foto's
Olree)

Tessa Faber

reacties via lansingerland3B@hotmail.nl 
(van de Facebook pagina Oud Berkel en Rodenrijs)


9 mei 2015

OPROEP van Corry Lijten-Hayes:

Zijn er mensen die mijn vader Jan Haijes gekend hebben?
Zie foto rechts, Jan in zijn jonge jaren.

Zijn ouders waren Hotse Haijes (Ot) en Cornelia Haijes - Hoogeveen. 
Ik geloof dat in het huis naast mijn opa en oma , de broer van mijn oma woonde , fam Hoogeveen !!

Hotse en Cornelia Haijes woonden, met hun zoon Jan, in het middelste blok met de rode daken en dan het huis rechts op de hoek, op de Berkelseweg nr 80 (zie foto's).  

Jan Haijes, geboren in 1945, ging van 1951-1957 naar de Gereformeerde school in Berkel (later Prins Johan Friso school) en daarna naar de 1e Christelijke Technische school in Rotterdam van 1957-1960

Wie heeft er herinneringen aan de familie Haijes of de familie Hoogeveen ?? Reacties naar: corry@lijten.nu
25 april 2015
Corinna Stroombergen-Kennepohl vraagt:

Ik ben op zoek naar Rietje Kleijn uit Berkel en Rodenrijs. 
 Zij was in de jaren 60 verloofd met Wilhelmus Cornelis Stroombergen.
Verdere informatie: Rietje Kleijn, geboren in 1941, school o.a. De Klimop in Rotterdam.
Reacties s.v.p. naar email f.kennepohl@chello.nl
                                                               Dit zou, volgens het onderschrift, Berkel zijn, in 1965
                                                                   Weet iemand waar dit geweest zou kunnen zijn?