Neked való az otthonoktatás? - 10 megfontolandó dolog

Beverly Hernandez

Az otthonoktatás mellet való döntés általában eléggé nehéz és nem szokták túl könnyedén venni. Ez személyes döntés, de talán segíthetlek az átgondolás folyamatában. Ha döntést szeretnél hozni az otthonoktatással kapcsolatban, akkor fontold meg a következőket:

  1. Ráfordított idő, elkötelezettség – Az otthonoktatás sok idődet lefoglalja a nap során. Több annál, hogy leülünk egy könyvvel a kezünkben néhány órára. Elő kell készíteni a leckéket, feladatlapokat értékelni, el kell végeznünk bizonyos projekteket és kísérleteket, aztán kirándulások a mezőre, sportpályán töltött idő, zeneleckék és a lista csak folytatódik. (A „Hogyan csináljuk” oldalon az „otthonoktató családok hétköznapjai” címszó alatt találsz több példát az otthonoktatók napirendjéről.)

  2. Személyes odaszánás- Az otthonoktató szülőknek kevés idejük van a maguk dolgaira vagy az egyedüllétre. Ha nem törekszel tudatosan arra, hogy legyen kis időd magadra, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem lesz. A szülők és a gyerekek általában 7 x 24 órát együtt vannak (Ennek nem kell feltétlen így lennie: bevonhatjuk például a nagyszülőket és főleg a zene-és sportfoglalkozások során rábízhatjuk a gyermekünket más felnőttekre-akiket persze megfontoltan kell kiválasztanunk- a ford. megj.).

  3. Kihívás az anyagiak terén – Az otthonoktatást nagyon kevés kiadással is megvalósíthatjuk, de általában előfeltételezi, hogy az otthon oktató szülő nem dolgozik házon kívül. Bizonyos áldozatokat kell hoznunk, ha a családunk hozzászokott két fő keresetéhez.

  4. Szocializáció – Több figyelmet kell szentelni annak, hogy a gyermekeid együtt lehessenek másokkal. Az otthonoktatás szépsége, hogy képes vagy jobban kontrollálni a gyermekeid szociális kapcsolatait. Amerikában elterjedt, hogy az otthonoktató családok gyermekei csoportokba összejárnak (Homeschool Coop classes). (Pótolhatjuk a gyermekközösséget különféle szakkörökbe járással, ill. egyéb motivált kiscsoportokhoz való tartozással pl. cserkészcsapat, sportcsapat, zenélés -A ford. megj.)

  5. A háztartás megszervezése – A házimunkát mindemellett el kell végezni, és ez valószínűleg nem sikerül már kora reggel. Még a makulátlan háztartást vezető pedáns asszony számára is történhetnek meglepetések. Nem csak a szokványos háztartási munkákat kell néha elhalasztani, hanem maga az otthonoktatás is okoz szemetet és rendetlenséget.

  6. Mindkét szülő egyetértésben – Fontos, hogy mindkettő szülő egyetértsen az otthonoktatás elkezdésében. Nagyon nehéz úgy otthon oktatni, ha az egyik szülő ellenzi. Ha társad ellenzi, beszéljetek több tapasztalt otthonoktatóval és olvassatok több mindennek utána.

  7. Akarja a gyermeked? - A készséges diák nagy segítség. De nehéz időszak lehet, ha csak a szülők hozzák a döntést és a gyermek nagyon ellenzi.

  8. Először egy évet – Ez nem egy életre szóló elkötelezettség – a legtöbb család először csak egy évre próbálja meg.

  9. Félsz a tanítástól? - Ha tudsz írni és olvasni, akkor képes vagy tanítani a gyermekeidet. (Néhány személyiségjegy fontos lehet pl. következetesség, kreativitás- a ford. megjegyzése) A tanmenet és tanári anyagok segítenek a tervezésben és a tanításban. Nehéz tantárgyak esetén, főleg felső tagozatban, fordulhatsz külső tanári segítséghez.

  10. Miért csinálják mások – nagyon hasznos lehet tudni, hogy más családok miért kezdték el az otthonoktatást. Kapcsolatba tudsz lépni ilyen családokkal?

Kész vagy meghozni azokat a személyes és anyagi áldozatokat, amelyeket az otthonoktatás követel? Ha igen, adj neki egy évet, és meglátod, hogy sikerül. Mi a következő lépés?Forrás: homeschooling.com, Homeschool Decision - 10 Things to Consider ,By Beverly Hernandez,

Fordította: Sz. Sarolta 2012

www.otthonoktatas.infoAloldalak (1): viola