Автори‎ > ‎

Роман Кисьов

Роман Кисьов е роден през 1962 г. в Казанлък. Отраснал
е в Русе. Завършил е Художествената гимназия в родния си град и Националната художествена академия в София, специалност живопис, в класа на акад. Светлин Русев.
Работил
е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство и др.  Живее в София. Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Самостоятелни изложби – в София, Виена и Берлин. Участия в групови изложби в България, Италия, Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Македония).
Илюстрирал десетки книги на световни поети.
По неговата поезия е заснет късометражният филм Вратите на рая (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова).
Включен е в поетически антологии в България, Румъния, Сърбия, Македония, Индия и Нагорни Карабах, сред които международната антология на английски език Poets for World Peace, Vol. 3 (Поети за световен мир, Канада, Швейцария, 2011).
Поезията му е представяна
в авторитетни литературни списания в Русия, Армения, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Косово, Индия, а също и
в електронни литературни издания в Италия, Гърция, Босна и Херцеговина, Армения... Негови стихове са превеждани и публикувани на английски, италиански, руски, румънски, нидерландски, датски, гръцки, сръбски, хърватски, македонски, албански, арменски, арабски, хинди, бенгали и др.
Участвал е в престижни международни фестивали на световната поезия.
През 1995 г. получава Националната награда за поезия на ДИ Христо Г. Данов, Пловдив (за книгата Вратите на рая). През същата година му е присъдена и Наградата за култура и изкуство Сексагинта приста - Русе. Автор е на поетическите книги: Вратите на рая (1995),  Сянката на полета (2000), Пилигрим на Светлината (2003), Криптус  (2004, 2007) Гласове (2009), Hodočasnik svjetla, на хърватски език,  (Slovo, Zagreb, 2008), Словото Пастир, на македонски, (Макавеj, Скопjе, 2010), Poems, на бенгали, (Published by: Prof. Ashis Sanyal on behalf of the 7th World Poetry Festival from Kolkata, India, 2013).


  • Поезия: