Beseda

Objekt Besedy by podle našeho názoru měl doznat značných změn. Měla by se do tohoto prostoru navrátit logika, kterou objekt ztratil při poslední rekonstrukci. Je jasné, že je maximálně neefektivní předělávat v nedávné době rekonstruovaný objekt. Myslíme si však, že k tomu stejně bude muset dojít a celý objekt bude muset být přestavěn. Problém je totiž až takového rázu, že objekt nelze pronajmout, dokonce ani rozdělený na části. I přesto, že nájem za spodní restauraci se zázemím, kuchyní, vinárnou činí pouze 10 000 Kč za měsíc. Problémem  je totiž nejen chybná dispozice, ale také neinteligentní a megalománské využití technologií. Architekt a stavební technik řešili věc jakoby se jednalo o "jadernou elektrárnu".

Myslíme si, že by bylo vhodné do tohoto objektu organizovat exkurze. Každý by se na vlastní oči přesvědčil, že půdní prostory jsou doslova napěchovány technologiemi. Tento fakt dosvědčuje také požadovaná cena za vytápění a elektřinu. Ta například měsíčně za restauraci činí 75 000 + 10 000 Kč za společné prostory + 10 000 Kč nájem. Tato cena za média je naprosto absurdní. Celková energetická náročnost objektu je ve výsledku 400 000 Kč měsíčně. Za rok je to tedy skoro 5 milionů korun.

Pokud bychom tedy měli popsat kde je tedy chyba, tak je to především v nahrazení přirozeného větrání okny předimenzovanou klimatizací. Jakoby se zapomnělo, že dům vždy fungoval takto jednoduše. Otevřu okno- vyvětrám. Architektova inspirace je zde nejen v pochybné estetice, ale také v předimenzované klimatizaci. Pravděpodobně zapomněl, že rekonstruuje hodnotnou historickou budovu a nikoliv obchodní centrum. To je opravdu úpadek. A je třeba dát velmi dobrý pozor, aby tento úpadek nepokračoval dále. Historické ale i nové stavby ve městě jako je Třeboň přece nemohou vypadat ani fungovat jako hypermarkety. Město musí mít svůj styl, musí si jej uchovat. V tom je jeho budoucnost. Ne v konzumu a jeho variacích.


Proto navrhujeme následující variantu.

Zrušit dnešní kuchyni restaurace, jelikož se nachází na naprosto nevhodném místě. Navrátit zde formanku, která bude fungovat při menším zájmu hostů. Při větším zájmu hostů otevřít společně a nebo pouze restauraci velkou. Ta by měla být zároveň v plesové sezoně i místem, kde se pořádají plesy apod. Myslíme si, že se jedná o výrazně zajímavější prostor oproti prostoru vrchnímu. Navrhujeme tedy, aby se plesy a další společenské aktivity konaly v této místnosti v přízemí. Velkou výhodou tohoto prostoru je jeho propojení na jedné straně s venkovním dvorem a na druhé straně s ulicí. Je však důležité se kompletně zbavit nábytku, světel apod. Je nutné tomuto prostoru navrátit jeho atmosféru. Ta je velmi "pivovarská". Jakoby v ní člověk slyšel typický hospodský hluk. Něco jako U Fleků nebo někde v restauraci ve Vídni... Nedá se to popsat. Ale myslíme si, že je to ta správná atmosféra ducha města. Žádné disco hity.  

V tomto prostoru také nesmí být vstupy na WC. Ty by měly být přístupné ze vstupní haly u formanky a ze vstupní haly u šatny. Restaurace by také měla mít venkovní sezení v ulici Rožmberská a na dvorku. Zde se musí do tohoto mrtvého místa nasázet alespoň jeden nebo dva velké listnaté stromy. Architekt totiž nepřemýšlel nad teplotou rozpálené žuly. Také nepřemýšlel nad vzdáleností kuchyně a tedy i logické obslužnosti tohoto dvorku.  

Mnoho lidí se, kterými jsme mluvili, stále nemůže zapomenout na číšníka s hliníkovým platem plným piv. K tomu podle našeho názoru opět může dojít. Je ale třeba mít styl a být restaurací pro místní. Musí se jednat o srdcovou záležitost. Ne o konzum. 

Prostory restaurace se také dají zvětšit o krásnou místnost vinárny. Tu architekt znevážil tím, že zvýšil podlahu a díky tomu dnes sloupy nemají patky.  Dále zastavujeme chodbu, která nebyla a ani nemohla být v dnešním stavu smysluplně využívána. V této chodbě a v prostorech současných skladů vzniká kuchyně a zázemí zaměstnanců. Obsluha je schopna přímo obsloužit díky barovým pultům všechny 3 místnosti a také dvůr a zahrádku. V přední části dnešního nevyužívaného průchodu umísťujeme  WC. Díky tomuto WC se může logicky umístit pódium v rockovém klubu a zvětšit tak místo klubu. Objekt Besedy je také propojen s novou skleněnou přístavbou a tedy i novým IC v bývalé kavárně. Pro více informací o novém informačním centru v budově staré radnice klikněte zde.

Ve druhém a třetím nadzemním patře doporučujeme vznik Centra animace. Vstup do animačního centra je po hlavním schodišti, ale také přes chodbu z foyer do dnešní kavárny.  Centrum animace by mělo být institucí, které se bude věnovat IC spolu s Anifilmem. Pro více informací o této nové instituci klikněte zde.

1. NP

2. NP

3. NP


předcházející analýza objektu

Objekt besedy (čp. 2) byl v předchozích letech zrekonstruován. V části vznikla nová přístavba. 

Tento objekt nesouvisí přímo s náměstím TGM, ale vstupuje se do něj z vnitřního dvora. Ten je celý vydlážděn. V tomto prostoru je vodní prvek. Při rekonstrukci Besedy byl celý dvorek kompletně přestavěn. Dvorek je od IC a dalšího domu čp. 112, 113, který je také v majetku města, oddělen vysokou zdí. Na dvorku jsou též menší sklady a chladící místnost. Z tohoto dvorku je přístup do prostoru, kde dříve bývaly služby kosmetiky a dnes jsou prázdné. Vstupní dveře do objektu nás přivedou do vstupní haly, ve které je šatna a točité schodiště s výtahem. Z této haly vedou dveře do rozlehlé restaurace s klenutými stropy. Restaurace je přístupná také z druhé strany z ulice. Restaurace je v části přepažena tak, aby zde také mohla probíhat oddělená akce. Restaurace v zimním období příliš nefungovala. V letním období však byla obsazenější. Prostor restaurace je propojen s vinárnou. Zde se občas konávalo disco. Prostor je s klenutými stropy a je výrazně menší. Návštěvnost vinárny byla o víkendech při pořádání disco relativně velká. Prostor je spojen s kuchyní stejně jako restaurace. Kuchyně byla vestavěna do místnosti s klenutými stropy - původní pivnice Formanka. Z kuchyně lze vejít také do pasáže. Pasáž je prázdná chodba, která není a nebyla využívána. Z pasáže lze vejít do rockového klubu, který ovšem fungoval pouze do 22. hodiny, a proto majitel nebyl schopen jej dále provozovat. Umístění klubu pod jevištěm divadla nebylo vhodné vzhledem k šíření zvuku do prostoru divadla. Z hlavní vstupní haly je také zvláštní vstup do vinárny a do propojovací chodby ústící do pasáže.

V 2. NP z točitého schodiště vstupujeme do nového přístavku tanečního sálu. Zde je bar. Přístavek je dvoupatrový. Při větším množství lidí (max. 600), je nutno otevřít mobilní menší bar, který se nachází též v tomto horním patře přímo na balkoně. Prostor tanečního sálu je neprakticky uspořádán vzhledem k umístění sloupů, které jsou uprostřed parketu. Okna ve staré budově jsou zadělána černým igelitem. Z hlavního sálu je přístup do kavárny, která se dá propojit také s divadlem z druhé strany. Z hlavního sálu je zde přístup na toalety. Toalety jsou však přístupné i z druhé strany ze schodiště. V tomto patře je též poblíž nouzového schodiště sklad židlí apod. 

V 3. NP je pouze zázemí pracovníků a prostor pro vzduchotechniku. Měsíční náklady na vytápění, elektřinu, vodu apod. jsou 400 000,-.


půdorysné uspořádání objektu v roce 2012

1. NP

2. NP

3. NP

Comments