Aktuális


  • VersfilmEst bemutatkozik az ŐszinTE versszínház

   2016. június 9-én, csütörtökön délután 6 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban VersfilmEstre kerül sor. A 2010 őszétől Kolozsváron működő ŐszinTE versszínház alkotócsapata 2013-tól versfilmek készítésével is foglalkozik. Az elmúlt három év alatt több mint tíz verset sikerült megfilmesíteni, néhányat közülük bemutatott az Erdély Tv, de a versfilmek nagy része még nem került nyilvános bemutatásra.

   A VersfilmEst tehát egyben egy bemutató és bemutatkozó alkalom, amelyen vetítésre kerülnek William Shakespeare, Baka István, Juhász Gyula, Pilinszky János, Simonyi Imre, Demény Péter, Háy János, Lackfi János és Noszlopi Botond  megfilmesített versei.  A filmek hossza mindössze 2-3 perc.

    Az est házigazdái Jankó Szép Yvette teatrológus, filológus, fordító és Kocsis Tünde rendező, az ŐszinTE versszínház vezetője.  Mindenkit szeretettel várunk!  


  • 2016 május 31-én elkezdődött a Szerelmes literaTúra című rendezvénysorozatunk, amelynek első állomásaként a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban Marosán Csaba színművész és Szép András zongorista megtartotta erdélyi szerelmes versekből összeállított előadását. 
                A következő előadás Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumban lesz.  

  •                  Marosan Csaba             az Apáczaiban

  • A versszínház 2016 nyarán és őszén megszervezi a Szerelmes literaTúra projektnek. A háromlépcsős projekt első részében középiskolás diákok nézhetik meg Marosán Csaba szerelmes verseket tartalmazó versműsorát. Ezek után verses, interaktív tevékenységre kerül sor Deme Ilona, Román Mónika pszichológusok vagy Kocsis Tünde rendező, drámapedagógus irányításával. Az ősszel kezdődő harmadik fordulóban pedig egyes diákok együttműködve az ŐszinTE versszínház alkotóival és stábjával, versfilmeket hoznak létre.

  • 2016 május 11-én 17 órától a kolozsvári KAB székház előadótermében került sor Pomogáts Béla irodalomtörténész előadására Lászlóffy Csaba költészete címmel. Az ŐszinTE versszínház néhány tagját nem csak a Lászlóffy költészete iránt való érdeklődés vitte az előadásra, hanem az a tény is, hogy dr. Egyed Emese egyetemi tanár meghívására Lászlóffy Csaba-versek előadásával tehették színesebbé az alkalmat. Előadtak: Gurka-Balla Imola, Széman Emese Rózsa és Andorkó Júlia. 

  • A Kolozsvári Magyar Napok keretén belül Versben élő találkozásra hívja az érdeklődőket a versszínház. 
                Helyszín: Kolozsvár, Györkös Mányi Albert Emlékház
                Időpont: augusztus 23, péntek, du. 17 órai kezdettel
                A személyes találkozás részvételi feltétel: mindenki hozzon magával egy verset (kinyomtatva vagy a verses kötetében) 
                Alsó korhatár: 16 év    
                Bejelentkezéshez az elérhetőségek e honlap Kapcsolatok menűpontja alatt találhatók. 
                Figyelem, a bejelentkezés kötelező!
                A Kolozsvári Magyar Napok programja: http://www.magyarnapok.ro/index.php/hu/program/szinhaz-irodalom

  • 2013-ban versfilmek, versvideók készítésébe fogott a társulat. Az első filmecskék 2013 őszére készülnek el.
  • Versszínházunk tagjai számos könyvjutalommal tértek haza a Kaleidoszkóp Versfesztiválról. Könyvtárunk egyelőre 28 kötetet jegyez, de tervünk szerint folyamatosan bővülni fog kortárs költők köteteivel. Szeretettel várunk minden érdeklődést! (A könyvtár nem on-line, hanem nyomtatott könyvállományú, részletek a Könyvtár menüpontban.) 
  • Versszínházunk részt vett 2012 okt. 13-án a Nyíregyházán megszervezett Kaleidoszkóp Versfesztiválon. 
  • A fellépők különdíjjal és egy bronz minősítéssel tértek haza.
  • Március 29-én, csütörtökön este a Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület (FIKE) biblaóráján vendégszerepeltünk a Lehetne ez a fordulat című előadásunkkal.
  • Március 8-án a kolozsvári Mikó utcai Heltai kocsma pincéjében, március 9-én a Protestáns Teológia Bocskai termében vendégszerepeltünk a Lehetne ez a fordulat című előadással. Az előadásból betegség és egyebek miatt ideiglenesen kimaradt Fóris-Ferenczi Johanna és Zongor Réka, helyükbe Kovács Csilla Zsuzsa és Kocsis Tünde lépett.
  1. 2011. november 28-án a Lehetne ez a fordulat című előadással vendégszerepeltünk a kolozsvári Protestáns Teológia Intézet önképző körének Irodalmi Estjén.