V разред‎ > ‎I. ОS Windows‎ > ‎

9. Покретање програма. Инсталација и уклањање програма

Покретање програма

Оперативни систем Windows омогућује покретање програма на неколико начина:

    • кликом на назив програма у менију Start (погледајте следећи туторијал где је приказано отварање програма Paint кликом на назив овог програма који се налази у подменију Start\All Programs\Accessories\)
Туторијал преузет са сајта http://www.znanje.org
  • двоструким кликом на иконицу или пречицу програма на радној површини екрана (погледајте следећи туторијал где је приказано отварање Microsoft Office-ове апликације за обраду текста Word кликом на њеnu иконицу на радној површини)
Туторијал преузет са сајта 
http://www.znanje.org
  • двоструким кликом на иконицу документа креираног у датом програму (погледајте следећи туторијал где је приказано отварање програма Notepad кликом на иконицу докуманта text смештеној на радној површини)
Туторијал преузет са сајта http://www.znanje.org

После покретања програма на било који од поменутих начина, на траци задатака појављује се дугме покренутог програма (погледајте траку задатака у првом туторијалу).

Креирање пречице

Радна површина рачунара, као што је већ учено, садржи многе иконице и пречице разних програма или докумената. Које иконице и пречице ће се наћи на радној површини одређује сам корисник њиховим креирањем или уклањањем. Поступак креирања пречице документа moj_tekst на радној површини рачунара је приказан у следећем туторијалу.

Туторијал преузет са сајта http://www.znanje.org

Инсталација програма

Нове програми које је корисник набавио, пре употребе морају се инсталирати на рачунар. Датотеке које представљају инсталације програма, обично носе име Setup или Instal и имају наставак .exe. Сама инсталација програма започиње:

  • аутоматским покретањем инсталације по убацивању CD/DVD-а у CD/DVD читач или
  • двоструким кликом миша на инсталациону датотеку било да се она налази на хард-диску, CD-у, flash-меморији и сл.

Током инсталације, корисник треба да следи упутства и захтеве програма који инсталира. Непосредно пре почетка инсталације корисник најчешће мора дати сагласност на услове инсталације (I accept the agreement) и одредити фасциклу у којој ће програм бити инсталиран. По постављењу свих тражених параметара, кликом најчешће на дугме Install започиње сама инсталација и она може да траје од неколико секунди до више од једног сата. По завршетку инсталације, најчешће се појављује иконица програма на радној површини, као и ставка са њеним именом у оквиру Start менија. Такође се најчешће и отвара прозор новоинсталираног програма.

У следећем туторијалу погледајте поступак инсталације програма Format Factory који служи за конвертовање различитих врста датотека из једног типа у други.

Туторијал преузет са сајта http://www.znanje.org

Уклањање програма

Када програм није више потребан он се може обрисати са рачунара чиме се ослобађа простор на диску. Уколико програм обришемо као и сваку другу датотеку, нећемо уклонити и многе његове компоненте. Зато је потребно обрисати програм по одређеној процедури.

Брисање програма може се извршити на два начина:

  • већина програма у свом подменију у оквиру Start менија садржи ставку Uninstall, кликом на њу започињемо уклањање програма са рачунара
  • у оквиру Control Panel-а кликом на Programs and Featurs отвара се прозор у коме се налази листа свих инсталираних програма на рачунару. Десним кликом миша на жељени програм и одабиром ставке Uninstall\Cghange започињемо процес уклањања програма.

Када је поступак брисања покренут већина програма тражи потврду те акције. Уколико сте сигурни да желите обрисати, кликните на Yes и уклањање програма се дефинитивно извршава. По завршетку процеса, добија се обавештење о успешном уклањању програма са рачунара.

У следећем туторијалу погледајте процес уклањања програма Format Factory.

Туторијал преузет са сајта http://www.znanje.org
Comments