V разред‎ > ‎I. ОS Windows‎ > ‎

13. Тражење датотека

Због великих капацитета спољашњих меморија, веома је значајно знати пронаћи одређену фасциклу или датотеку на рачунару. Један од начина претраживања датотека јесто преко Search опције која се налази у Start менију као што је приказано у следећем туторијалу.

Туторијали преузети са сајта http://www.znanje.org

Практично претраживање у овој лекцији биће приказано у оквиру програма Windows Explorer.

Пре непосредног претраживања потребно је одрабрати локацију где ћемо вршити само претраживање. Неке од могућих локација су: 

  • Computer - уколико желимо да извршимо претраживање на целом рачунару
  • C:/, D:/,E:/ ... - уколико желимо да претражимо одређену партицију диска или неки медиј за чување података (CD, DVD, флеш))
  • Libraires - уколико желимо да претражимо подразумеване фасцикле Windows-а (Documents, Pictures, Music, Video, Downloads)
  • или пак нека одређена фасцикла на било ком спољашњем медију за чување података.

Одабир саме локације (фасцикле) се врши њеним означавањем или отварањем.

Претраживање се врши уписом целог или дела имена тражене фасцикле или датотеке у поље Search у горњем десном углу прозора Windows Explorera-а. Кликом у ово поље отвара се падајући мени у коме се могу видети речи коришћене у претходним претраживањима, као и дугмад филтера које можемо користити при претраживању. У случају претраживања фасцикле Libraires имамо следеће филтере:

  • Кind – за претраживање на основу врсте датотека: cлике, музику, видео, документа, ...
  • Type – за претраживање на основу наставака (ектензија), односно типова датотека:
doc, docx - tekstualne datoteke kreirane u Word
jpeg, bmp, tif, pic, cdr, png - датотеке са сликеама
mp3 –звучне датотеке
avi – видео записи
gif - датотеке са анимацијама
  • Date modified – за претраживање на основу датума последњег мењања датотеке
  • Name – за претраживања на основу имена датотека

Филтери се могу комбиновати, па можемо на пример потражити све датотеке са сликама чије име садржи реч цвет, а при томе су последњи пут модификоване 20.10.2015. Ово ће бити постигнуто уписом речи цвет у Search поље, бирањем опције Pictures у филтеру Kind и одабиром наведеног датума у Data modified филтеру.

Када унесемо назив датотеке или део назива у Search пољу, у главном делу прозора појављују се пронађене датотеке које у свом имену садрже уписани назив. На претходној слици се види да је уписом назива windows пронађено више датотека код којих је уписана реч само део њиховог имена.

Увид у пронађену датотеку вршимо њеним отварањем.

Comments