NAŠE OSONČJE

O OSONČJU:
Naše osončje je planetarni sistem, ki ima eno zvezdo z imenom Sonce, okoli nje pa kroži osem planetov. Poleg Sonca in osmih planetov naše osončje sestavljajo še, naravni sateliti, pritlikavi planeti, kometi, asteroidi ali planetoidi, meteorji in medzvezdni prah.

TELESA V OSONČJU:
Osončje sestavlja osem planetov in ena zvedza. Zvezdi je ime Sonce, planeti pa se imenujejo: (po vrsti) Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Planetom Merkur, Venera, Zemlja, Mars pravimo notranji planeti. Jupiter , Saturn, Uran in Neptun pa so zunanji planeti (pravimo jim tudi plinasti orjaki). Med Marsom in Jupitrom se nahaja pas asteroidov. Planeti Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn Uran in Neptun imajo tudi lune. V našem osončju se najajo pritlikavi planeti Ceres, Pluton in Erida. V osončju so še kometi.                                                              

VEČ O PLANETIH:
MERKUR
 JUPITER
VENERA
 SATURN
ZEMLJA URAN
MARS NEPTUN
Slika prikazuje naše osončje.


POJMI:
ZVEZDA-je sijoče nebesno telo z veliko maso, sestavljeno iz plinov. V njej potekajo jedrske reakcije, zato oddaja toliko energije.
PLANET-je masivno teli, ki kroži koli zvezde po tirnici in ne prizvaja energije s pomočjo jedrskega zlivanja.
PRITLIKAVI PLANET-to je manjše nebesno telo, ki kroži okoli sonca in ni naravni satelit.
NARAVNI SATELIT(ali luna)-je astronomsko telo, ki kroži okoli planeta.
KOMET-je nebesno telo, ki se okoli Sonca giblje po zelo sploščeni elipsi. Če se  preveč približa Soncu se njegovo jedro segreje in plini izparevajo ter tvorijo rep.
PLANETOID (ali asteroid)-to je manjše nebesno telo, ki se nahaja v pasu med Marsom in Jupitrom. Je neka vrsta pritlikavega planeta.
METEOR(ali utrinek)-je manjše nebesno telo, ki prileti v Zemeljsko ozračje in zaradi trenja zgori. Če pade na Zemljo se imenuje Meteorit.