GALOP

Osnove dobrega »horsemanshipa«, konjarstva (prevod bi bil sicer jahalna spretnost, pa vendar gre za več kot samo spretnost) so enake tako v maneži, na tekmovanju, kot tudi pri rekreativni ježi na terenu. Izven tekmovališča pa je čisto v redu, če se malenkost oddaljite od strogih pravil. Nič ni, na primer, narobe, če se primete za rog sedla. Le-ta je bil primarno res ustvarjen za privezovanje vrvi, s katero ste ujeli živinče, je pa prav tako primeren kot naslon za utrujeno roko. Prav tako se zanj lahko primete, če imate občutek, da bi lahko padli ali pa si dajete oporo v živahnem kasu oziroma galopu. Najdejo se začetniki, ki zmotno mislijo, da je edino enoročno jahanje »western jahanje«. Ni res. Povsem v redu je, če držite vajeti z obema rokama.

Če pa ste konju nadeli navadno lomljeno brzdo (snaffle bit), pa je že zaradi samega sprejemanja namigov preko brzde skoraj nujno dvoročno vodenje.

Galop je bolj impulziven kot kas, zato od jezdeca zahteva tudi več izkušenj in ravnotežja. Izkušenj kot je na primer ta, da veste, če galopirata na pravo nogo, če sta v pravilnem, tritaktnem hodu, ali sta prepočasna in se je zadeva razvlekla v štiritakten hod. V galopu discipliniran jezdec drži telo mirno in sproščeno ter spremlja gibanje konja. Konj se v trenutku, ko s tal dvigne vodilno prvo nogo, tudi sam »dvigne« in v tem trenutku se dvigne tudi jezdec. Pri tem ne gre za dvigovanje iz sedla ali, kar je vizuelno izredno neprivlačno, dvigovanje samih ramen (kot bi npr. »ročno črpali vodo«), gre bolj za »dvigovanje« bokov. Gre za to, da dovolite, da se boki nežno premikajo naprej – nazaj v ritmu ježe, na način, ki je skoraj neopazen.

Pri galopu se boste bolj opirali v stremena kot pri kasu, tudi pete morate potisniti dol. Težje jih je tudi držati pri miru, saj jih ritem galopa niha naprej nazaj, verjetno boste opazili, da je na udaru predvsem noga na strani vodilne konjeve noge. Povrh vsega pa bi bilo dobro, da bi, tudi v galopu, spremljali (šteli) konjeve korake z rahlimi pritiski. Ko se vodilna prva noga dvigne s tal, ustvarite rahel pritisk z nogama – njemu pomaga pri zbranosti, vi pa bolje občutite, kaj se dogaja »pod vami«.Podstrani (1): LEVI IN DESNI GALOP
Comments