Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο


Στο χωρίο Άγιος Γεώργιος λειτουργεί το Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο με πλήθος από αντικείμενα και είδη που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον. 

Το μουσείο χωρίζεται σε δυο τμήματα.  Το πρώτο τμήμα είναι το παλιό σπίτι χτισμένο στις αρχές του περασμένου αιώνα, που κρατεί αυστηρά την τοπική αρχιτεκτονική.  Τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα με σεβασμό στο φυσικό τους χώρο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ολόκληρο το σπίτι με λειτουργική περισσότερο, παρά με μουσειακή μορφή.

Η αίθουσα υποδοχής, το κελάρι, ο φούρνος, ο αχυρώνας και ο στάβλος δείχνουν με παραστατικό τρόπο ότι η ζωή που άρχισε εκεί πριν από διακόσια χρόνια, συνεχίζεται αδιάκοπα και όμαλα μέχρι σήμερα.

Μια χωριστή αίθουσα συγκεντρώνει τα εργαλεία όλων των επαγγελματιών της περιοχής. Σε καθορισμένες θέσεις βρίσκονται τα εργαλεία του ξυλουργού, του κουρέα, του τσαγκάρη, του πεταλωτή, του σιδερά, του καφετζή, του καλαθοπλέκτη, του αγγειοπλάστη κ.α.

Το δεύτερο τμήμα του σπιτιού είναι το νεοκλασικό κρητικό σπίτι των αρχών του αιώνα μας.  Σκρίνια, ξυλόγλυπτα έπιπλα, κρεμαστές λάμπες και ρολόγια, κεντήματα εξαιρετικής τεχνικής, φωτογραφικό υλικό, και άλλα είδη στολίζουν τους χώρους αυτού του σπιτιού.  Ο πάνω όροφος του σπιτιού λειτουργεί ως πινακοθήκη με έργα ζωγράφων και ξυλογλυπτών της Κρήτης.

Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου εκτίθενται περίφημα κρητικά υφαντά, στολές, στρατιωτικό υλικό του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, όπλα και ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται από το 1972.  
Comments