Links‎ > ‎

Archief Nieuwsberichten

April 2014:
 De eerste foto's van een geslaagde Koningsdag 2014 zijn weer binnen. Check snel de foto galerie!


Oktober 2013:
Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München met veel gezelligheid en traditioneel Beiers bier. Maar waarom zou je naar München afreizen als we dit jaar in Cothen ons eigen Okterberfest hebben? Kom op 26 oktober naar  't Dorpshuys en geniet van de Beierse sfeer met Original Stimmungsmacher!


September 2013:
 Op 5 september nam het koningspaar het eerste exemplaar in ontvangst van "Het Droomboek, inspiratie voor de Koning". Uit de ruim 6500 dromen die werden ingestuurd heeft een jury de 300 meest inspirerende, verrassende en begrijpelijke dromen gekozen, die gebundeld zijn in het Droomboek.

Elk huishouden heeft een waardebon ontvangen waarmee een gratis exemplaar van het droomboek is af te halen bij de boekhandel. Voor Cothen zijn de dichtstbijzijnde adressen: 
  • Doorn: de Readshop
  • Wijk bij Duurstede: de Readshop en boekhandel Pettinga  
Een digitale versie kan je gratis downloaden.

 Het koninklijk paar opende tevens de buitententoonstelling 'Dromen op Paleis Het Loo, wandel door de dromen voor de Koning'. Hier zijn ruim 120 dromen uit het boek te zien. Tot 27 oktober kan je gratis een kijkje nemen.


April 2013:
 Op 30 april heeft koningin Beatrix met het tekenen van de Akte van Abdicatie afstand gedaan van de troon en werd daarmee weer prinses. Vanaf dat moment hebben we voor het eerst sinds 1890 weer een koning. Aan het hoofd van het Koninklijk Huis staat nu koning Willem-Alexander, bijgestaan door zijn vrouw koningin Máxima. Hun oudste dochter en troonopvolgster prinses Amalia is nu de Prinses van Oranje. In 't Dorpshuys was het gezellig druk waar samen met burgemeester Tjapko Poppens naar de ondertekening van de akte werd gekeken.

Het definitieve programma voor Koninginnedag 2013 is bekend! Het belooft weer een geweldig feest te worden.  

Ook dit jaar is er weer een Queens Party op zaterdag  27 april in het 't Dorpshuys. Deze avond zal teruggaan naar "de jaren 80" en dit is niet toevallig gekozen. Op 30 april 1980 is Beatrix gekroond tot koningin. Aanvang: 20:30 uur.

Deel je droom!
Iedere Nederlander kan een 'droom' ter inspiratie voor de toekomstige koning en koningin insturen. Op de websitestaan verschillende 'droomloketten': samen, lach, kansen, kunst, groen, beweging, wereld en elke dag. Hier kun je jouw droom aan toevoegen. Een jury met bekende Nederlanders selecteert de vijftig meest inspirerende dromen. Deze dromen worden opgenomen in een boek dat op 5 september wordt aangeboden aan het koningspaar. Vanaf 5 september is het boek te downloaden als e-book. Ook heeft elk Nederlands gezin recht op een gedrukt exemplaar.


Maart 2013:
Op 26 april aanstaande vinden de Koningsspelen plaats. Het is een sportieve dag voor alle kinderen van het basisonderwijs. De Koningssportdag vormt het hart van de koningsspelen en wordt voorafgegaan door een gezond Koningsontbijt op school. 
Zowel de Toermalijn als de Carolus organiseren voor hun leerlingen de Koningsspelen met Koningsontbijt. Tevens vindt op 26 april 's middags weer de traditionele kleedjesmarkt op de Toermalijn plaats. De markt start om 13.15 uur voor de kinderen zelf en ouders zijn welkom vanaf 13.45 uur.

Het 
Nationaal Comité Inhuldigingheeft besloten om alle Oranje Verenigingen een oranje strik te geven. De oranje strik is een officiële erkenning voor de feestelijke activiteiten georganiseerd door de Oranje Verenigingen. 


Januari 2013:
Op 28 januari heeft Hare Majesteit de Koningin haar aftreden aangekondigd. Ze draagt haar taken op Koninginnedag over aan prins Willem-Alexander. Prinses Máxima wordt na zijn huldiging koningin. 
Het samenvallen van haar 75e verjaardag en het feit dat het 200 jaar geleden is dat Nederland een koninkrijk werd, is voor haar de aanleiding geweest om dit jaar af te treden. 
In haar toespraak zegt Koningin Beatrix dat het tijd is voor een nieuwe generatie die het overneemt. Met het grootste vertrouwen draagt ze het koningschap over aan haar zoon en prinses Máxima.
 
Koninginnedag wordt Koningsdag. Met ingang van 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van de Prins van Oranje en toekomstige Koning Willem-Alexander.