Startpagina

Google Adsense Advertising

Opvoeden

Informatie over het opvoeden op deze site

Opvoeden is een interessant onderwerp waar de meeste volwassen mensen in hun leven mee te maken krijgen. Al vanaf de geboorte van uw kind is de manier van omgang al een onderdeel van die opvoeding. Veel ouders denken dat het binnen het eerste jaar helemaal nog niet uitmaakt of ze toegeeflijk of streng zijn, maar dat klopt niet helemaal. Hoe u met uw kind omgaat, bepaalt voor een gedeelte de manier, waarop het later ook met anderen omgaat. Vooral het sociale gedrag wordt voor een groot gedeelte door de opvoeding bepaald. Op deze site vindt u informatie over de opvoeding, het omgaan met karaktereigenschappen, goed ontwikkelingsmateriaal, het kopen van cadeautjes, enzovoort.


Enkele grappige uitspraken van kinderen:

-    Mamma, zet de regenvegers eens aan. (De ruitenwissers)

-    Kijk, daar loopt een indianenkip. (Een pauw die zijn tooi uitspreidt.)

-    Dat is de stink! (met een wijsvingertje naar een petrochemische fabriek.)

-    De maan heeft de lampjes aangedaan. (De sterren.)

-    "Wil je een lange vinger?" Kleuter steekt de hand op en roept blij: "Die zitten er nog aan!"


Opvoeden begint met een unieke en overdonderende ervaring

Opvoeden begint nog niet meteen bij de geboorte van uw kindje. Het is een geleidelijk aan lopend proces, waarvan de geboorte het begin is. De geboorte van een kindje verandert ook de ouders. Het krijgen van een kindje is een unieke, emotionele, ingrijpende, maar ook fantastische ervaring voor alle ouders. Het gooit in een klap de normale gang van zaken in een huis overboord. Al helemaal bij het eerste kindje, maar ook bij eventuele volgende kinderen verandert het gezin van samenstelling en wordt het nooit meer als tevoren. Het wordt levendiger en drukker, maar dat is voor de meeste ouders geen probleem. Wie het kindje gewenst heeft, past zich daar maar al te graag bij aan. Elke ouder wil het beste voor dat kleine wezentje dat immers vooral in het begin helemaal van hen afhankelijk is. Vanaf de geboorte is voor de meeste ouders niets belangrijker dan hun kind. Daar zetten zij alles voor opzij en daar zullen zij ook alles voor doen om dat kind een goed en waardevol leven te geven.

 

Kinderen zijn geen bezit

Opvoeden moet gebeuren in een liefdevolle omgeving en met respect voor de eigen aard en de unieke eigenschappen van het kind. Ouders zijn voor hun kinderen verantwoordelijk, maar de kinderen zijn niet hun eigendom. Een kind is een uniek wezen dat de ouders mogen opvoeden, maar dat een eigen leven heeft met eigen mogelijkheden en talenten, waarmee het later in de maatschappij en in zijn persoonlijke leven doelmatig moet leren omgaan. Liefst zo, dat het positief en sociaal in het leven staat. Een kind heeft de genen van de families van beide ouders, maar kan daarmee heel eigen eigenschappen ontwikkelen. Een kind lijkt vaak op de ouders en kan daar ook bepaalde kenmerken en trekken van hebben, maar is daar beslist geen duplicaat van.

 

Informatie over het opvoeden op deze site

Op deze site zult vanaf vandaag regelmatig meer en meer informatie vinden over het opvoeden van kinderen. Het opvoeden van kinderen is immers een onderwerp waar de meeste mensen in hun leven mee te maken krijgen. Al vanaf de geboorte van uw kind is de manier van omgang al een onderdeel van die opvoeding. Veel ouders denken dat het binnen het eerste jaar helemaal nog niet uitmaakt of ze toegeeflijk of streng zijn, maar dat klopt niet helemaal. Hoe u met uw kind omgaat, bepaalt voor een gedeelte de manier, waarop het later ook met anderen omgaat. Vooral het sociale gedrag wordt voor een groot gedeelte door de opvoeding bepaald.


Kleine egoïstjes opvoeden tot volwaardige en sociale medemensen

Baby’s worden geboren als kleine egoïstjes. Hun grootste interesse betreft de voeding, de warmte en het verschonen. Dat is ook noodzakelijk, want een baby kan zichzelf immers niet redden en moet gevoed, verwarmd en verschoond worden. De baby kan dat immers niet zelf. Door te huilen zorgt hij ervoor dat zijn ouders komen kijken wat hem scheelt en hem op tijd voeden en verzorgen. De band tussen ouders en kind wordt verstevigt door de liefde en de zorg die er van de ouders naar het kind uitgaat. Op hun beurt zullen die kinderen later hun kinderen in dezelfde lijn opvoeden, hoewel er zo hier en daar toch iets anders is, naargelang de ervaringen van de eigen jeugd. Toch betrappen ouders zich tijdens de opvoeding van hun kinderen er vaak op dat zij dezelfde maatregelen nemen en soms zelfs dezelfde woorden gebruiken voor opvoedkundige maatregelen als hun ouders dat bij henzelf deden. Dat is soms echt schrikken, maar helemaal niet erg. 


Elke leeftijdsperiode is interessant

Of het nu gaat om baby, kleuter, schoolkind, puber of half volwassenen, het opvoeden van kinderen is in elke leeftijdsperiode interessant. Soms vaker leuk, soms ook minder leuk en soms ook echt moeilijk, zoals in de puberteit mogelijk is. Steeds weer vraagt het van u als ouder een nieuwe invalshoek en veel fantasie. Niet alleen om opvoedkundige maatregelen te nemen die bij het kind ook goed aanslaan, maar vooral om u in te kunnen leven in de belevingswereld van het kind op die speciale leeftijd.

 

Aanleg

Niet alleen de opvoeding is echter van belang tijdens de groei van een kind. Een baby wordt geboren met een compleet erfelijk pakket van beide ouders. Niet alleen de lichamelijke zaken zoals de kleur van de ogen, de vorm van de mond, de lichamelijke kenmerken, maar ook het karakter is een onderdeel van die aanleg. Het karakter kan wel wat bijgestuurd worden, maar is niet via de opvoeding compleet te veranderen. Wel kunnen ouders tijdens de opvoeding de scherpste kantjes van sommige vervelende of lastige eigenschappen wat afzwakken. Een kind met een sterke wil kan bijvoorbeeld aangeleerd worden om niet altijd de eigen wil door te drijven, maar ook anderen hun mening te laten geven en naar hen te luisteren als daar redelijke taal uit komt.

 

 Van egoïstje tot een sociaal waardevol lid van de maatschappij

Via de opvoeding leert het kind langzaamaan dat het niet alleen op de wereld is en zijn noden voor de mensen om hem heen niet het allerbelangrijkste zijn. Het kind leert langzaam aan te delen. Niet alleen voedsel, maar ook de interesse van de ouders en de andere mensen in zijn omgeving. Het leert aandacht te hebben voor het geluk en verdriet van andere mensen, mee te doen aan feestjes en zelf feestjes te geven, mensen te ontvangen, dankbaar te zijn voor cadeautjes, enzovoort. In het verloop van de eerste achttien jaar kan het kind via een goede opvoeding tot een sociaal en volwaardig lid van de maatschappij worden.

Meer informatie zoeken  over opvoeden?


Attentie! 

Deze pagina's van deze website vallen onder de auteursrechten van de eigenaar van deze site. Ze zijn voor eigen gebruik en mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd en voor andere doeleinden gebruikt worden zonder toestemming daarvoor van de eigenaar.
Subpagina''s (1): Kraamzorg uitzoeken