SEO optimizacija


pozicije sajta - kako se pomeraju ključne reči

Pitanja koje mogu da postave SEO klijenti:

- zašto je bilo onih oscilacija u poziciji sajta na odredjenu ključnu reč poslednjih mesec dana?

Oscilacija je bilo i uvek ce ih biti.To je priroda Google rezultata.

Nekada davno (pre 5 godina) je moglo da potraje i po mesec dana a da se ne promeni nista znacajnije, a sada se pozicije menjaju svakodnevno.

Naprimer rec "salon lepote" imate trenutnu je poziciju 37 na google.rs

Bili ste na poziciji na nekoj osmoj strani, bili ste na sedmoj strani...i bice jos mnogo promena dok se ta pozicija ne ucvrsti u nekih prvih 20 rezultata. Davanje prognoze za ovu ili bilo koju konkretnu rec je dosta nezahvalno. Zavisi od vaseg fokusa, zavisi od kupovine novog domena, zavisi donekle i od Adwordsa. Najvise zavisi od rada na sajtu i kontuiranog rada na optimizaciji sajta.

Google je more rezultata i tu naravno da ima plime i oseke. Mozda bih mogao reci da novi rezultati dolaze u talasima, a pricati o nekoj fiksnoj poziciji u tom moru rezultata je slicno pokusavanju kupovine placa na sredini nekog uzburkanog okeana. ili mozda je jos bolja analogija, zakup neke povrsine na Marsu, cuo sam da postoje kompanije koje to rade.

Rad kroz AdWords i rad na optimizaciji sajta je drasticno razlicit. Rec kao sto je "lepote" ili "lepota" uglavnom je potpuno besmislena za pozicioniranje.

Smisla ima tek kada je ta rec dovedena u kontekst: "salon lepote" ili jos bolje,

"salon lepote beograd" ili "salon lepote cenovnik"

Takodje jako je vazno da svaki Google "apdejt" osvezavanje njihovog sistema pretrage moze da dovede da neki sajt sa pozicije dvadeset odleti privremeno na poziciju pedeset (u nekim drasticnim slucajevima). U neko standardno vreme, kada nije na snazi neko vece "osvezavanje" tog mehanizma pretrazivanja, moguce je isto sa druge strane otici na cetvrtu, pa posle dva dana vratiti se otprilike gde ste bili. Malo manje oscilacija ima kada udjete u nekih prvih 10 rezultata, ali to nije zato sto ste uslu u top 10 tek tako, vec to je najcesce nagrada za neki kontinuirani rad na pobolsanju kvaliteta sajta.

SEO je dakle neprestana borba i rad da websajt ucinimo boljim za pretrazivace (google) ali tim pre i za posetioce sajta (buduce korisnike vasih usluga)

Optimizacija sajta

SEO Agencija Total Dizajn

Google Search

Voice SEO