Η ομάδα μας


Ο όρος Προφορική Ιστορία μπορεί να θεωρείται «νέος», γιατί συνδέεται με την τεχνολογία του μαγνητόφωνου, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο παλιός όσο και η ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίσουν το παρελθόν τους. Η Ιστορία κατοχυρώθηκε ως επιστήμη τον 19ο αιώνα με το ρεύμα του θετικισμού και αναπτύχθηκε βασιζόμενη στα γραπτά τεκμήρια, τα αρχεία. Μια Ιστορία, όμως, βασισμένη μόνο στα αρχεία θα ήταν κατά κύριο λόγο μιά ιστορία των νικητών. Η Προφορική Ιστορία ως κλάδος της Ιστορίας έχει ως στόχο να φέρει στο ιστορικό προσκήνιο τους «αφανείς», εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες αγνοούνται από τα αρχεία.* 

*Αποσπάσματα από το άρθρο της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη: Για την προφορική Ιστορία και άλλες ιστορίες, 12 Φεβρουαρίου 2012.


Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ) δημιουργήθηκε το 2014. Αφορμή υπήρξε το κάλεσμα που έκανε το φεστιβάλ της θεατρικής ομάδας Dourgouti Island Hotel στην ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Τα σεμινάρια που έγιναν στην Γωνιά του Παππού και της Γιαγιάς (Όμιλος Εθελοντών Νέου Κόσμου) οργάνωσε η Τασούλα Βερβενιώτη με στόχο την εξοικείωση των εθελοντών με τη μεθοδολογία της Προφορικής Ιστορίας. Σε αυτά συγκεντρώθηκαν περίπου 40-50 εθελοντές, κυρίως νυν και πρώην κάτοικοι της περιοχής και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Πάντειο. Δημιουργήθηκαν 5 υπο-ομάδες ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.


Η ΟΠΙΔΟΥ συγκεντρώνει αφηγήσεις των ανθρώπων της γειτονιάς. Αποθησαυρίζει κομμάτια της μνήμης της περιοχής. Θέλουμε το υλικό που συγκεντρώνουμε να βοηθήσει, κατ’ αρχήν τους κατοίκους του Δουργουτίου, στην ανασυγκρότηση της τοπικής αυτογνωσίας και της συλλογικής μνήμης.