Onze kandidaten‎ > ‎

21. Herman Wouters

Geboren op:
    19 februari 1940 (72 jaar)
Adres:                 Schransstraat 60, Grobbendonk
Telefoon:            
014/50.78.68 (gemeentehuis)
e-mail:                 burgemeester@grobbendonk.be


Korte biografie: Herman Wouters stopt na 36 jaar met de lokale politiek. Hij was 12 jaar gemeenteraadslid, 3 jaar schepen en 21 jaar burgemeester. Cijfers om van te duizelen, maar eigenlijk was hij helemaal niet van zin om in de politiek te stappen.

De toenmalige burgemeesters van Grobbendonk (John Smets) en Bouwel (Willy Taelman) konden hem uiteindelijk toch overtuigen om kandidaat te zijn op de lijst GGB (Gemeentebelangen Grobbendonk-Bouwel), nadat zijn toenmalige werkgever zich akkoord verklaarde met zijn kandidatuur. Vanuit zijn hobby’s (voetbal en toneel) en zijn werk op het notariaat was hij immers een bekende figuur in de gemeente. In 1980 werd Herman schepen van Financiën en Cultuur. En in 1988 werd Herman voor het eerst burgemeester, wat hij met een korte onderbreking tot nu zou blijven.

De grootste verwezenlijking tijdens zijn jaren aan het stuur van onze gemeente stond, is zeker de vernieuwing van de gemeentelijke infrastructuur, denk maar aan het gemeentehuis, de Volle Vaart en de brandweerkazerne. De brandweer heeft altijd zijn speciale aandacht genoten. Over de grootste tegenvaller de voorbije jaren is Herman bijzonder duidelijk, namelijk de weigering van zijn benoeming als burgemeester in 1997, omwille van een futiliteit. De kiezer liet in 2000 echter duidelijk blijken dat zij Herman wel bleven steunen, wat resulteerde in maar liefst 1461 voorkeurstemmen.

Het geheim van het succes is dan ook bijzonder eenvoudig, namelijk onder de mensen komen en luisteren naar wat er leeft bij de bevolking. Doorheen de jaren is de macht van het schepencollege echter sterk terug gelopen, ten voordele van de administratie. Dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Een toffe anekdote tot slot. Tijdens een gemeenteraad attendeerde Herman het schepencollege erop dat in het net goedgekeurde lastenboek voor de aanleg van de Herenthoutsesteenweg was opgenomen dat aannemer elke morgen het lied «O Grobbendonk, zo schoon voor mij» moest zingen voor aanvang van de werken. De technische dienst zette immers altijd een grapje in deze lastenboeken om te controleren of ze effectief werden gelezen. Herman ging dan ook persoonlijk controleren of de aannemer zich van zijn taak kweet.