Välkommen!Det påverkar mig, din polare, din förälder, ditt syskon, din granne, din lärare, personen som du nyss mötte på gatan. Det påverkar dig.
                          
Normer, de oskrivna reglerna, finns runt omkring oss och i oss. Det är förväntningar och ideal som handlar om vad som anses vara positivt, önskvärt och fördelaktigt och vad som inte är det. Alla normer är inte dåliga i sig men när vi börjar se de som inte passar in i normen som avvikande blir det problem. När vi börjar prata om att vissa är "konstiga" och "onormala" och vissa är "normala" och "naturliga". När man känner att man blivit behandlad på ett visst sätt på grund av att man inte passar in i normen. Du kanske känner att du inte är välkommen på vissa platser för att du ses som för ung, har en viss etnicitet, att du talar på ett visst sätt eller kanske alla dessa saker på en gång. Det handlar bland annat om detta, att vissa människor på olika ställen i samhället är mer välkomna eller blir mer lyssnade på än andra. 
- Vill vi/du ha det så? Våga utmana dina tankar!

Onorma Malmö är namnet på elevgruppen som var aktiv innan här på Pauli
som vill förändra negativa normer.

Denna sajt är till för alla elever och all personal på Pauli. Vi är flera som arbetar med likabehandling på skolan och vill att alla ska känna sig välkomna och trygga här. Det finns många elever på skolan som engagerar sig för att motverka rasism, sexism, trakasserier, kränkningar och diskrimineringDetta är saker som händer dagligen i samhället och skolan är inget undantag. Lösningen är aldrig att lägga locket på utan lösningen är alltid att SNACKA MER OM DET!!!!!!

Ikram Adam och Helena Asamoah i klass SA12B: 
"Skolan borde tala mer om det, 
lärarna borde ta upp det.
 Vi talar för lite om det!"

Alhareth Zaid i NA12B:
"Pauli är väldigt uppdelat mellan olika grupper.
Vi borde ha mer blandning!"

Elena Ibis och Micaela Ibis i BG12B:
"Skolan och lärarna formar framtidens generation.
Blanda upp människorna och skolan mer för då skulle känslan av att inte vara i vägen försvinna och alla skulle bli mer bekväma i sig själva."

Dina Samir i SA11A:
 "Vi borde få mer kunskap om hur man kan behandla människor lika, 
i skolan lär vi oss inte det. 
Vi lär oss att 1+1=2."

Haris Kostovic i NA12A:
"Vi borde snacka mer om rasism för att
förstå hur mycket det påverkar oss
och för att alla är människor"


Varför ska jag bry mig? Varför ska jag läsa vidare i denna sajt?
Tanken med denna sajt är att utmana dina tankar och föreställningar. Det finns många olika individer samlade i en skola under ett och samma tak. För att det ska funka, för att möten ska funka, för att alla individerna ska må okej är det viktigt att utmana sitt eget tankesätt sina egna fördomar. För alla har vi fördomar, frågan är bara om du är stark nog att utmana dem!

Navid Modiri från den antirasistiska organisationen Sverige 3.0 säger om detta:
"Du måste ha distans 
till dig själv och vara med­veten om dina fördomar. Det är så vi börjar skapar ett samhälle som är till för alla." 

Haris Kostovic i klass NA12A
"Jag visste inte innan att den strukturella rasismen påverkar mig. Jag har också fördomar som jag jobbar på att få bort."

Underordnade sidor (1): Tips till Onorma Malmö