Omega 30

TEKNISKE DATA 
Lengde over alt                   9,40 meter 
Lengde i vannlinjen              8,00 meter 
Bredde                                 3,0 meter 
Dybdegående                     1,55 meter 
Deplasement                     3.400 kilo 
Kjølvekt (forsinket jern)    1.330 kilo 
 
SEIL  
Sorseil                                27 m²  
Fokk                                  17 m²  
Hardværsfokk                    10 m²  
Genoa 1                             32 m²  
Spinnaker                           65 m² 


RIGG
Mast og bom i eloksert aluminium. Mastelengde 14,4 meter. Samtlige fall, reve- og trimmefunksjoner tilbakeført til cockpit.

MOTOR
Ensylindret dieselmotor Yanmar 1 GM 10, 8,9 hk ved 3 600 omdr/min (DIN 6270 B) Foldepropell standard. Batteri 70Ah. Rustfri dieseltank 25 liter.

GENERELT
Skroget er bygget i glassfiberarmert polyester med rovingmatte på innsiden for ekstra styrke. Innredningen er i lakkert mahogny av utvalgt kvalitet. Samtlige tanker, oppvaskkum samt kjøleboks av rustfritt stål. Utenpåliggende kjøl er festet med rustfrie kjølbolter. Rustfri vanntank. Volum 71 liter. Konstruktør: Ron Holland.
 
Gode ord fra brosjyren
Det ligger mye omtanke bak Omega 30. Hun er et produkt av et nært samarbeid mellom en av verdens ledende seilbåtkonstruktører, samt tekniske eksperter og båtbyggere. Hun er nøye utprøvet og testet i ulike versjoner før bun ble satt produksjon og ble tilgjengelig på markedet. Derfor er de høye krav og forventninger som ble stilt til Omega 30 ikke gjort til skamme.

Bak en god båt står det en dyktig konstruktør. En som har bred erfaring fra seiling og seilbåter, og som kan forene tekniske kunnskaper med en sans for vakre, tidløse linjer. En som kan omsette linjetegning, lateral plan deplasement og seilføring til en harmonisk og velseilende båt. Derfor er Omega 30 tegnet av Ron Holland. Han er oppvokst med seilbåter og har gjennom mange år vært den internasjonalt ledende konstruktør av både familie og regattabåter.

Omega 30 har virkelig fått de riktige seilegenskapene. Hennes gode balanse gir den spesielle rorfølelsen som gjør henne behagelig å styre. Hun er tilstrekkelig stiv til å bære sine seil godt og hennes lange linjer gir henne fartsressurser som normalt tilhører større båter. Takket være sin 7/8-delsrigg med selvslående fokk er Omega 30 også meget lettseilt. Men begrepet lettseilt rommer mer enn bare en enkel og håndterlig rigg. Det er også et sparsmål om utforming av dekk overbygning og cockpit. Hvordan man sitter og hvordan man kan bevege seg, hvordan båten fungerer under seil. Egenskaper som må oppleves på sjøen for å kunne settes pris på. Omega 30 har dem!

Omega 30 er en stor trettifoter. Mange vil kalle henne en trettienfoter. Det gir ikke bare lange og raske linjer å seile på, men innvendig plass og volum. En stor salong, en real bysse og generøse køyarrangementer gir mulighet for trivelig samvær eller uforstyrret hvile. Omega 30 er tegnet og bygget med målsetting å være en vakker seilbåt. Å seile en vakker båt er viktig for den totale seilopplevelsen, for velværet både i havn og til sjos.
Et mer håndfast emne enn estetiske spørsmål er kvalitet. Kvalitet går an å sammenlikne. Man kan sette mål på ulike kvaliteter. Det svenske "Sjøfartsverket" har gjennomgått og godkjent byggemetoden til Omega 30, som derfor har "Det Blå Skiltet" som kvalitetsstempel og trygghetsgaranti. Dette er også viktig for annenhåndsverdien. Omega 30 er en streng entypeklasse med egen klasseklubb og en gjennomarbeidet entyperegel. Dette betyr trivelig omgang med andre Omega 30-seilere, spennende regattaseiling i egen klasse og ytterligere sikring av god annenhåndsverdi.

                    

                                                Omega 30A 

  

  


At Omega 30 er en stor båt merker man øyeblikkelig innvendig. Her finnes plass til alle nødvendige funksjoner. Omega 30A har tre naturlige, separate avdelinger, skarp, salong med bysse og akterlugar. En bred nedgang fra cockpiten leder ned til en lys og romslig salong med stor trefølelse. Det er en plass som skal fungere bra til sjøs og være trivelig og bekvem i havn, det er båtens naturlige sentrum. I skarpen finner en soveavdeling, i akterlugaren en annen, begge med to store og bekvemme køyeplasser. Den romslige akterlugaren kan nås lett både fra cockpiten og salongen. Her finnes også garderobe for sjøklær og bra med andre stuerom. 


Vaskeservant i toalettavdelingen. Hyller over og skap under benken gir bra plass til alle slags toalettartikler, håndklær osv                                
                                        Omega 30S

 I Omega 30S har salongen blitt forlenget med en halv meter akterut. Cockpiten er forlenget tilsvarende takket være at akterdekket er tatt bort. Det mest fremtredende med denne innredningsversjonen er den store byssa langs hele salongens styrbordsside. Rene paradiset for de som mener at vellaget mat hører med til det gode sjølivet. I den trivelige dinetten midt imot nyter man herlighetene fra denne enestående byssa.

 
Salongen i Omega 30 S innbyr til stor matglede i den store og praktiske byssa. Kokkens herligheter kan etter tilbredelse nytes i salonges bekvemme dinetten eller ute i den romslige cocpiten. I tillegg til er stort antall skuffer, hyller og skap finnes det i byssa godt med benkplass, doble oppvaskkummer med fersk- og saltvann og tobluss kokeapparat med ovn. Det er ståhøyde langs hele byssa og hyttas vinduer gir lys og utsikt. I bildets nedre hjørne vises navigasjonsbordet, som ved behov kan tjene som ytteligere benkplass for den som tjenestegjør i byssa.