11.09.2020:

Hva gjør vi med Omegaklubben?

For noen år siden ble Omegaklubbens styre i løpet av kort tid redusert til to personer. Vi greide ikke stable på beina et nytt styre, - og dermed stoppet det lille vi hadde hatt av aktiviteter opp.
 
Det har gått noen år, klubben eksisterer fortsatt formelt og nå ønsker vi å lodde stemningen for å vekke klubben av dvalen: Ser vi nytten av en klubb i fremtiden? Hva skulle
i så fall aktivitetene være? Ville du deltatt i møter/ samlinger på sjøen eller sitte i styret? Eller har Internet/ Facebook tatt over og gitt oss så mange nye muligheter at en
tradisjonell klubb har utspilt sin rolle? 

Send en mail til omegaklubben@googlemail.com og kom med innspill!   
 
Med hilsen
 
Knut Glende

Velkommen til Omegaklubben

Omegaklubben har rundt 100 medlemmer med Omega seilbåter: 

Omega 28, Omega 30, Omega 34, Omega 36 og Omega 42.

Dette er Omegaseilernes internettside. Medlemskap koster 200 kr/ år og gir deg:

  • Tilhørighet til en aktiv klasseklubb med et aktivt seilmiljø.
  • 3-4 medlemsbrev med klassestoff i året.
  • Tilgang til klubbens internettsider med mye nyttig stoff for Omegaseilere.
  • Forumet - en mulighet til å presentere konkrete problemstillinger og få raske svar.
  • Muligheter for å utveksle tips, gode ideer og teknisk informasjon med andre medlemmer.
  • Anledning til å delta på medlemsmøter og sosiale seilsamlinger

Virker ikke linkene?

Vi må beklage at det til tider kan være vanskelig å få tilgang til dokumentene som det er linket til på hjemmesidene våre. 

For å redusere datamengden som er lagret på hjemmesidene er mye av informasjonen lagret på Google Disk, et nettsted som tilbyr gratis lagring av data. Uheldigvis har det vist seg at det til tider er vanskelig å få kontakt med dette nettstedet, - og da er det bare informasjonen som er direkte lagret på hjemmesidene som er tilgjengelig.

 I utgangspunktet skal all informasjon  på nettsidene våre være fritt tilgjengelig. Om du ikke får opp linket innhold kan vi dermed bare oppfordre deg til å prøve igjen senere... 


Vi lurer på...... ,- tilbakemeldinger så langt.....

Vi får fra tid til annet spørsmål om båtene som vi i styret ikke kan hjelpe  til med, men som vi samtidig tror andre medlemmer har erfaring om eller kanskje kan ha nytte av å vite. Derfor vil vi oppfordre alle som har tips eller spørsmål om Omegabåtene til å ta kontakt.

Flere av oss med Omega 36 opplever slark i rorlagerne. Det nederste lageret ser ut til å bestå av to halvmåneformede deler med en krave oppe og nede. Lageret holdes på plass av metallbøylen som går rundt rorstammen og er festet til skjeget på hver side. Dermed burde det være forholdsvis enkelt å bytte mens båten står på land, - men er det noen som har gjort jobben og kan bekrefte at det er slik?

Det neste spørsmålet blir hvor man kan skaffe et nytt lager. Er dette noe en leverandør har som standard, - eller må vi finne en passende type materiale og alliere oss med noen med dreiebenk?


Vi har fått tilbakemeldinger fra minst to medlemmer som kan bekrefte at begge lagrene på Omega 36 kan byttes mens båten står på land og uten at rorstammen må trekkes ut. Det nederste lageret er delt i to og kan fjernes når metallbeslaget vist på det forstørrede bildet er fjernet. Det virker ikke som om noen av lagerne er "hyllevare". Dermed har våre medlemmer oppsøkt lokale mekaniske verksteder og fått dreiet nye lagere med de gamle som mal for en tusenlapp eller to. I Oslo er Skjerdens Mek. verksted på Brobekk et alternativ...  

Vi har tidligere fått tilbakemelding om at skruene som fester beslaget rundt det nederste lageret har vist seg å være korrodert og dårlige. Dermed kan det være smart å forberede en løsning med gjennomgående skruer og muttere her. 

Geir Arne Hommefoss er nå i ferd med å reparere opplagringen på sitt ror. Han oppdaget at låseringen i rustfritt stål med settskruer (synlig på bildet under) bare passer på et sted på rorstammen der det er laget hull for settskruene. Mellom det øvre rorlageret og låseringen skal det ligge en nylonskive som låseringen hviler på. Det er denne skiven som skal ta opp alle vertikale belastninger. På Geir Arnes båt manglet denne skiven og dermed var det overflaten på det øvre rorlageret som låseringen ble liggende an mot. Kanskje er ikke høyden på skiven så kritisk som jeg først trodde, men det er jo den som bestemmer klaringen mellom skroget og toppen av roret og hvordan utsparingen i roret passer mot det nedre lageret. Geir Arne fikk laget en ny skive på en mekanisk bedrift og endte opp med å velge en skive med høyde 4mm. 

På min egen båt har denne skiven en ytre diameter på 58mm, mens avstanden mellom låseringen og det øvre rorlageret er ca 10mm.    

Fra Danmark har vi fått spørsmål om hvor man kan finne leverandør til rorkultbeslaget på Omega 36. På enkelte båter med rattstyring mangler tydeligvis rorkultbeslaget. Det er kanskje ikke noe savn sånn til daglig, men kan jo være "kjekt å ha" den dagen rattstyringen feiler...

En mulig leverandør er danske Jefa. Selv om dette beslaget er laget for å klemme rundt en rund roraksel er det kanskje mulig å modifisere det slik at det kan brukes:   http://jefa.com/rudder.htmVi har også fått et spørsmål om Moolightvinduene som gir lys til akterkabinene på Omega 36. Et medlem har problemer med at de ikke lenger er vanntette. Det kan virke som om pakningen rundt glasset/ låsemekanismen begynner å bli dårlig. Spørsmålet er om noen har opplevd noe tilsvarende, - om det er mulig å skaffe deler og utbedre problemet, - eller om utskifting av hele vinduet er eneste løsningen.. .

 Jeg har vært i kontakt med Lewmar og Rutgerson som ser ut til å være leverandør til de fleste av båtene våre. Her skal det ikke være noe problem å fortsatt skaffe deler eller hele vinduet. Moonlight var leverandør av vinduer på noen av de tidligste (?)  båtene og her virker det dessverre som om både vindu og deler er ute av sortimentet. Dermed blir utskifting av hele vinduet det eneste alternativet.

Til sist har vi fått spørsmål fra en Omega 34-eier i Tyskland som ønsker seg nye teak håndrekker til hyttetaket. Disse er ca 220 cm lange og har en skrueavstand på ca 30 cm. Er det noen som kjenner leverandører eller produsenter av slike?

To medlemmer har meldt tilbake og bekreftet at det ikke ser ut til å finnes leverandører av håndrekker der skrueavstanden passer med de originale på Omega 34. Løsningen har vært å kontakte lokale snekker/ møbelsnekkerverksteder som kan lage nye med de gamle som mal. Det er gjerne arbeidstiden som er den store kostnaden på sånne jobber, men med det rette verktøyet er det tydeligvis ikke snakk om såååå mye arbeid og kostnad....... 

 


Færderseilasen  2015

Under fjorårets Færderregatta gikk det ikke så bra med Ragnar Andreassen og hans Omega 30, Indy. Masta gikk overbord like før runding av Hollenderboen og dermed var det meste av den sesongen avsluttet nesten før den hadde begynt. I årets Færderregatta stilte Ragnar med ny, nesten uprøvd mast. 

Hvordan det gikk kan du lese her.  Å bruke redningsvest

På tipssidene ligger et innlegg om dieselsystemet ombord i min Omega 36. Jeg utelot kanskje den viktigste erfaringen jeg gjorde i det innlegget.  Her kan du lese om den erfaringen.


Renovering av teak i cockpit

Geir Arne Hommefoss i Grimstad har renovert teaken i cockpiten på familiens Omega 36, Fillifjong. 

Erfaringene etter denne jobben kan du lese her.... 


”Omega i solnedgang?”

Selv om sommeren 2015 ikke kan sammenlignes med fjorårets når det gjelder sol og varme håper vi allikevel Omegabåtene har blitt flittig brukt og at det har blitt tid til litt fotografering.

For å pryde hjemmesider og medlemsblad er vi veldig interessert i medlemmenes skrytebilder. Det blir litt kjedelig når det er de samme båtene som er avbildet igjen og igjen.

Om du har lyst til å bidra med historier fra sommerens turer, fine havner du har sett eller artige ting man har opplevd blir vi også veldig glade om du tar kontakt.

Bruk mailadressen  omegaklubben@googlemail.com eller se kontaktinfo på ”Om Oss” på hjemmesidene….

Knut


Ny mast til Omega 36

Endelig har vi fått på plass ny mast på vår Omega 36 etter at riggmaker i fjor høst oppdaget sprekker og deformasjonsskader i den originale Isomatriggen.

Les mer her.
Erfaringene etter første sesong kan du lese om her

Girerfaringer Yanmarmotorer

Årets første litt lengre tur kunne blitt mer spennende enn vi hadde tenkt når giret plutselig låste seg i "forover". Uansett hvor mye vi prøvde var det ikke mulig å få spaken til "nøytral" eller "akterover". Her finner du litt informasjon om Yanmar/ Kanzakigirene du kanskje ikke var klar over.

 

 
Rullefokksystem Furlex TD på Omega 36

Her kan du lese Bjørn Åbergs rapport om installasjon av Furlex TD på hans Omega 36, Sjøfågeln. Bjørn eier forresten en av de siste 36'-båtene som ble bygget. En tid etter at den opprinnelige produsenten hadde gått konkurs ble det som var igjen av halvferdige skrog, deler og utstyr kjøpt opp av båtprodusenten Nimbus som hentet inn folk og satte i gang produksjon av et titalls båter. Dermed kjennetegnes disse båtene med litt andre valg av utstyrsleverandører. Bjørns båt er f.eks utstyrt med Volvomotor og seildrev…  


Düsseldorfmessa 2014

 Tradisjonen tro tok en vennegjeng fra Oslo turen til Düsseldorf og den årlige båtmessa Boot 2014. Dette er angivelig en av verdens største båtmesser, både i antall utstilte båter og i areale. Det siste kan vi skrive under på. Vi har gått rundt i fire hele dager og allikevel ikke sett alt. Bare nye seilbåter og båtutstyr brer seg over fire store haller. Selv om vi i utgangspunktet ikke ser etter ny båt er det allikevel artig å følge med på det som kommer av nye båter og trender. 

En trend som begynte i fjor og ser ut til å fortsette i år er at mange båtprodusenter tar innover seg at båtkjøperne blir stadig eldre (og mer konservative). Tysk TV hadde sendinger fra messa hver dag og kommenterte det samme som vi så at innredning i teak og mahogni er på vei tilbake i båtene, gjerne kombinert med LED punktbelysning og lysstriper som lyser opp treflatene. Snart er Omegabåtene moderne igjen!

Vi har også sett på flere spennende produkter for vedlikehold og reparasjon av båter og utstyr. ”Lurium” på boks er også innkjøpt, men det får vi komme tilbake til når vi har høstet litt erfaringer.  


 En av båtprodusentene på årets Düsseldorfmesse var Lidkøpings Båtsnickeri.

Inntil for noen år siden produserte de Omega 42 Classic. Nå er det SwedeStar 370 og 415 som gjelder, samt helt nylig, Najad-båter. De har tydeligvis også vært involvert i delproduksjon for flere andre produsenter og flere av de som jobber på verftet i dag var med på å produsere innredninger til Omegabåter.

Som mange andre verft har også Lidkøpings Båtsnickeri rettet en del av virksomheten mot andre markeder som vedlikehold og restaurering av eldre båter. De tilbyr alt fra enkle reparasjoner til helrenovering. Trenger du nytt teakdekk eller ønsker å få byttet ut innredningsdetaljer under dekk kan dette verftet være verdt å kontakte..

Lidkøping Båtsnickeri ligger ved Vӓnern, noen sjømil oppover Trollhӓtta kanal.  Lekkasje i Mastekragen på Omega 30
Undersiden av mastekragen på Ragnar Andreassens Omega 30 var ikke noe vakkert syn.
Les hvordan den ble tatt av og lekkasje tettet her.


Sjekk propellen!

De som er i tvil om det er behov for å sikre propell og aksling med en offeranode bør se godt på dette bildet!

Bildet viser restene av en av boltene som "hengsler" propellbladene til bosset på min trebladede foldepropell. 
Bolten er angivelig laget av syrefast stål, men etter seks sesonger i sjøen er den ene enden oppspist, - nesten 10 mm innover. 
Jeg har satt på ny akselanode når båten er på land, - vanligvis hvert tredje år, men denne er gjerne borte neste gang båten tas på land.
I et forsøk på forlenge levetiden på akselanoden skal jeg i opplagstiden på vannet senke ned en stor anode i sjøen i en solid kabel som jeg forbinder med motor og aksel..    
Knut


 Årsmøte 2015/16

Det er snart tid for årsmøte 2015/2016 og vi vil om litt komme med innkalling, tid og sted.           

Det viktigste temaet på årets møte vil være klubbens framtid.

Omegaklubben ble startet tidlig på 80-tallet av ivrige båteiere. I følge klubbens vedtekter skal vi:

ivareta de felles interessene som eiere av Omegabåter har,

utveksle erfaringer knyttet til båtene,

vedlikeholde et godt sosialt miljø med båtene i fokus,

fremme interessen for regattaseiling med Omega og stimulere til engasjement hos medlemmene.

Alle disse gode hensiktene har blitt godt fulgt opp, men vi må erkjenne at vi med noen få hederlige unntak savner et større engasjement fra medlemmene.

I løpet av året har to av styremedlemmene solgt båtene sine og det er dermed flere ledige styreplasser som må fylles. Medlemmer som kan tenke seg å bidra oppfordres til å ta kontakt.

 Å være med i styret er ingen stor jobb – noen få møter i året og litt engasjement.                                                  

Å ha en klasseklubb med vind i seilene er noe vi alle er tjent med.


Ny serie daviter til jolla

Bildet under var det første vi fikk se idet vi passerte standen til firma Båtsystemer på årets båtmesse i Dusseldorf. Siden båten virket kjent måtte vi jo se hva dette var..
Produktene det er snakk om er en hel serie med hekkmonterte jolledaviter. Det skal derfor finnes en versjon som passer til de fleste seilbåter.  


Davitet er hengslet i festebeslaget i skroget. Dermed kan toppen  svinges ut og nesten helt ned til havoverflaten når jolla skal hektes av eller på. Et taljesystem gjør det så mulig å heise jolle og davit opp til ønsket høyde.
Jeg kjenner ikke til om det finnes norske forhandlere, men interesserte kan jo kontakte firmaet direkte på batsystem.se.


 Dusseldorfmessa 2016

Swede 68

Reder og rederinnen tok på seg det tunge ansvaret det er å representere Omegaklubben på  båtmessen i Dusseldorf i år også. Selv om båten på bildet ikke er en Omega er jeg villig til å kjempe hardt for at eventuelle norske eiere kan få bli med i Omegaklubben. Dette var noe av det vakreste jeg har sett på lenge.... Se resten av inntrykkene her! 


 


Sommersamlingen 2015

Sommersamlingen ble avholdt helgen 22-23 August, en av de fineste helgene så langt i sommer. Middagsbukta  var full av båter når tiden for samlingen nærmet seg, men kanskje fristet været mer til andre aktiviteter? Bare to båter møtte i alle fall opp og selv om vi drøyde litt utover ettermiddagen ble vi liggende der alene.. Det viste seg også at det ble avholdt NM i IF-klassen denne helgen med mye aktiviteter på Vassholmen og dermed endte vi opp med å bli liggende i Middagsbukta. Sjelden har vi sett så mange ankerlanterner når mørket falt på og når også søndagen opprant med sol fra skyfri himmel, badevannet hadde en temperatur som selv skippern kunne tåle, - da  hadde i alle fall vi som møtte opp en fantastisk helg!

Omega 34 vant regatta på Tahiti

Vi må vel erkjenne at Omegabåter ikke er like tallrike på regattabanen her hjemme som for noen år siden. Derfor er det hyggelig å kunne legge ut en link vi fikk fra Rolf Gyllenius, "alle Omegabåters far".                                

På Ron Hollands hjemmesider kan vi lese om Omega 34'en  Windfall som nylig vant en stor regatta på Tahiti. Hele historien finner du her


Årsmøte 2014/ Vårmøte 2015

Omegaklubbens årsmøte 2014/ vårmøte 2015 ble avholdt 12 mai på  Rodeløkken kafe på Bygdøy i Oslo. 

7 fremmøtte medlemmer kom raskt gjennom postene i programmet.

Referat fra årsmøtet vil bli lagt ut på medlemssidene, men vi kan nevne at Carl Fredrik Næss-Andresen ble valgt inn i styret som erstatning for Jørn Hansen som nå gir seg. Takk for innsatsen i mange år, Jørn!

Arbeidsoppgavene for det nye styret vil bli fordelt på neste styremøte.

Kveldens høydepunkt var som vanlig en deilig middag og dessert før vi gikk over til båtprat. Det er alltid noen som har gjort noe spennende med båten i løpet av vinteren eller har spørsmål der andre kan bidra. Dermed gikk det som det pleier at flere av oss måtte ut en tur  og legge mer penger på parkeringsautomaten...


Reparasjonsett for treinnredning

Har du riper, trykkmerker eller skruehull i teak/ mahogni-innredningen som du ønsker å bli kvitt er kanskje dette produktet for deg? 


Reperasjonssettet ble presentert på årets båtmesse i Düsseldorf og demonstrasjonen vi fikk se virket veldig spennende.... Les mer her!


Omega 36: Dypere kjøl?

For de av oss som synes det er et langt skritt å endre fargen på vannlinjestripen er det betryggende å se at andre eiere tør å gjøre mer ekstreme endringer. 

En av de som har gjort virkelig store modifikasjoner på sin båt er Per Svanberg i Sverige. Første gang vi ble kjent med han og båten var når han tok opp erfaringene fra en annen svensk Omega 36 og utstyrte båten med modifisert rigg og Fathead storseil (Se tipssidene).


Senere har vi kunnet følge med på flere prosjekter som ombygging av roret til fritthengende spaderor og deretter ombygging til vingekjøl. Alt dette er godt dokumentert på Omega 36-gruppen på Facebook. 

 

 

 Nå er han i gang igjen med nye planer og det er nok en gang kjølen han ønsker å forbedre. Han ønsker nå å komme i kontakt med andre 36’-eiere som er interessert i å være med på utvikling av en dypere, tyngre kjøl. Tanken er å beholde den originale kjølfasongen, og så forlenge profilet til et dyptgående på 202-204 cm (ingen bulb). Det vil gi en økning av kjølvekten på ca 500 kg. Dette vil utvilsomt forbedre kryssegenskapene dramatisk, men også legge begrensninger for ferdsel i grunne farvann.        
Om noen er interessert i planene kan Per kontaktes via Omega 36-gruppen på Facebook eller ved en henvendelse til styret i Omegaklubben, -  så skal vi formidle kontakten.  


 
Vinterprosjekt innebelysning?

Begrepet produktplassering fikk en ny betydning når vi oppdaget at den svenske utstyrsleverandøren Båtsystem hadde benyttet en Omega 36 som utgangspunkt for å demonstrere hva som kan gjøres med moderne LED-belysning under dekk. Bildene kan sikkert gi eiere av andre typer Omegabåter noen ideer også...


På hjemmesidene deres kan du finne flere bilder og en presentasjon av hvilke produkter som er benyttet. (Last ned for best kvalitet..)


 
Reparasjon av dekkslaminat

Fra Bjørn Forshei i Stavanger har vi fått en rapport fra arbeidet han gjorde med å utbedre vannlekkasje og skader i laminatet i dekket på hans Omega 34. Dette er sikkert erfaringer andre kan ha nytte av. Les hele rapporten her
Klubbvimpler

Vi har fortsatt klubbvimpler til salgs. De koster 100 kr pr stykk og finnes i to varianter. Begge vimplene er hvite med omegablå dekor. På vimpel 1 har vi den ”rene” Omegalogoen. Vimpel 2 er dekorert med logoen vi bruker på nettet der en seilbåtrigg er tredd gjennom logoen.

Vimplene kan også bestilles ved å kontakte kasserer

Norsk Omega Klubb v/ Knut Glende
Revefaret 8 B
N-0491 Oslo

Konto nr: 7056.10.74672