48. Negyvenötödik találkozó, 2019. június 17-én

A Csíkszeredai Olvasókör 2019. júniusi, évadzáró találkozójáról

2019. június 17-én - a szokott időponttól ezúttal kissé eltérően - 16.00 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő Olvasókör nyáreleji, évadzáró ülésén az impresszionistákról szóló BBC-dokumentumfilmmel búcsúztatjuk a Képzőművészet és irodalom problémaköréhez kapcsolt vitatémát, és a filmes ábrázolás előnyeit kihasználva mélyítenénk el Pierre-Auguste Renoir és köre művészi törekvései megértését, azok lényegét, irányát és jelentőségét.

A közösségi médián is fellelhető, mintegy két órás alkotás dokumentumok, levelek, interjúk alapján hiteles történelmi riportot állít elénk a francia impresszionistákról, egy kevéssé egységes, részben baráti társaságról.
A fő narrátor az öregkori Claude Monet, akit egy riporter keres fel, tőle halljuk mintegy visszaemlékezésként a társaság regényesített történetét. 
Lenyűgöző, a témához kitűnően illő a film képi világa: a műalkotások és a környezet is. Megismerteti az impresszionisták küzdelmeit az elismerésért, meg nem alkuvásukat, majd századvégi sikerüket, önmagában is érdekes életüket. 
Cezanne pl. a filmben félőrült zseniként tűnik fel, aki a végletekig ragaszkodik ahhoz, hogy ne azt fesse, amit lát, hanem annak a megkomponált, fejében élő mását; gazdag családból származik, de koldusszegényen él, már 11 éves a törvénytelen fia, mire bemutatja az apjának (mert az rájön, hogy egyáltalán létezik az unokája). De ugyanígy emberszerűen, hibáival és művészi nagyságukkal elevenednek meg a többiek is: Manet, akit a leghamarabb ismertek el, de akinek szifilisze miatt fél lábát le kellett vágni, Degas, aki a táncosnőket festette, Renoir, a szalonképek festője…

A három részes film(sorozat) a youtube-on az alábbi címeken érhető el:

1. rész

YouTube-videoklip


2. rész

YouTube-videoklip


3. rész

YouTube-videoklip


A film kiemelkedik azáltal is, hogy dokumentáris műfaja dacára rangos szereplőgárdát vonultat fel, az alábbi szereposztásban:

Richard Armitage fiatal Claude Monet
Crispin Bonham-Carter Ambroise Vollard
Anthony Calf Emile Zola
Charlie Condou Renoir
Michael Culver Cézanne apja
Aden Gillett Degas
Julian Glover idős Claude Monet
Andrew Havill Manet
Will Keen Cézanne
Ella Kenion Suzanne Monet
Tommy Knight Paul Cezanne Junior
James Lance Bazille
Jo McInnes Hortense
Clive Merrison Charles Gleyre
Michael Müller Thiebault-Sisson
Ellie Piercy Victorine
Isobel Pravda Camille Monet
Crispin Redman Chenneviéres márki
Neil Roberts Durranty
Amanda Root Alice Hoschedé

A film közös megtekintését bónuszként szánjuk mindazoknak, akik érdeklődéssel követik az olvasókör Irodalom és képzőművészet témájában indított vita-sorozatát. Értelemszerűen adja magát a kör további témavonulata is, amely a továbbiakban, már az őszi idénytől kezdődően a Film és irodalom egymásra gyakorolt kölcsönhatására irányul.

A találkozóra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Comments