28. Huszonötödik találkozó, 2017. május 22, hétfő

A Csíkszeredai Olvasókör májusi rendezvényén (2017. május 22.) folytatódik a naplók olvasmányközpontú vizsgálata. Ezúttal a 16.30 perckor, a megszokott helyen kezdődő találkozón Horváth Aranka mutatja be az első világháborús dokumentumirodalom egyik nemrégiben megjelent alkotását, Imre Gábor kadét A pokol tornácán címmel megjelent doberdói naplóját.

A művet mintegy esztendeje, 2016 nyarán mutatták be Budapesten, amelynek érdekessége, hogy alulnézeti emberközelségből mutatja be a doberdói poklot, amelynek néhány hónapon át 1915-ben tevékeny, majd szenvedő részese volt.

A szerző végzettsége szerint szobrász, fiatalon került az olasz frontra, az első napokban még megpróbált művészként viszonyulni a körülötte zajló eseményekhez, de hamarosan elment a kedve attól, hogy művész szerszámot vegyen a kezébe. Inkább csak feljegyezte az átélteket-látottakat. Hamarosan meg is sebesül, majd kórházi felgyógyulása után már nem kerül vissza korábbi állomáshelyére. 

A mű nem hagyományosan készült naplóforma, utólagos feljegyzések kerültek egymás alá, utólag újraértékelve a szerzővel történteket. A kalligrafikusan vezetett feljegyzéseket a család őrizte meg, s a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kiadásában jelent meg, Pintér Tamás történész-levéltáros gondozásában. (A napló szövege első közlésben a Nagy Háború Blogon jelent meg 43 heti folytatásban és felkeltette az olvasók érdeklődését, ezután került sor nyomdai kiadására, a család beleegyezésével.)

A könyv maga nem csak az átlagolvasónak élmény; budapesti bemutatásakor Pollmann Ferenc hadtörténész úgy vélekedett:  a „pokol tornáca" elnevezés erősen eufemisztikus, mert a háború alatt a Doberdói-fennsík maga volt a pokol. Ugyanakkor a könyv a hadtörténész számára is sok fontos részlettel bír, például leírja a doberdói védelem technikáját. Történészek emellett a mű magánirat-jellegét hangsúlyozva, annak történelmi dokumentumként való értékesítése fontosságát is hangsúlyozták. Úgy tűnik, a naplóirodalom az "ahány tapasztalat, annyi hiteles tanú" tanulságához tesz hozzá újabb adalékokat.