Programma's‎ > ‎

Bonte Was

In het OLC zou een gele map moeten staan met daarin de handleiding. Maar die map is verdwenen.

De technische gegevens bij de software van Bonte Was staan vermeld in de handleiding, gedeelte VIII tot XII.
Een samenvatting daarvan vind je verder op deze pagina (AAN DE SLAG).

Vind je op deze pagina niet wat je zoekt? Kijk dan zeker eens op BONTEWAS.BE en vooral op deze pagina.

De software is slechts een onderdeel bij het NT2-programma 'Bonte Was', een complete taalcursus voor intensieve nt2-groepen (zowel geschoolden als minder geschoolden). De volledige cursus bestaat uit:
 • werkbladen voor klassikaal gebruik ('cursistenboek')
 • kopieerbladen voor klassikaal gebruik (meestal om te knippen: bv. kaartjes > rollenspel)
 • opdrachtenbladen (= 1 blad per computer-level)
 • software: interactieve soap (video)
De leerdoelen komen overeen met het Leerplan NT2:
 • A1 = contactuur 1 tot 19
 • A2 = contactuur 20 tot 36

1 contactuur duurt in principe 12 lesuren.
Voor elk contactuur is er één computerlevel = de introductie op het klassikale papieren gedeelte van de cursus

De software is de rode draad, de verhaallijn - zie onderaan: SYNOPSIS
De cursist is eigenlijk ARIËL, het hoofdpersonage in deze soap.


AAN DE SLAG
 • Programma starten: start - computer - edu - Bonte Was - CD (nr naar keuze)
 • Gebruiker aanmaken (TAB-toets) + gebruiker koppelen (klik op 'schakeltje')
  • Om Bonte Was CD 2 te gebruiken moet je gebruiker OLC2 koppelen
  • Om Bonte Was CD 3 te gebruiken moet je gebruiker OLC3 koppelen
  • Deze gebruikers staan in het mapje gebruikers onder de hoofdmap van Bonte Was
 • Gebruikersbestand bekijken, aanpassen > "BW_gebruikersnaam.text"
 • Cijfers interpreteren >> "□taaknummer□levelnummer□score"
 • Bediening van het programma
  • rode hendel = 'koppelen' of 'ontkoppelen' = 'beginnen' of 'spiekbriefjes'
  • blauwe hendel = ondertitels
  • groene knop = terug naar het gebruikersmenu
  • rood vraagteken = herhalen van laatste fragment
  • gele hendel = herhalen MAAR enkel meest relevante info in laatste fragment (bv. instructie)
  • blauwe pijl = 1 taak terug
  • teruggaan: klik rechtsboven op de nummers > tik het gewenste level en taaknummer in
  • verdergaan: is niet mogelijk TENZIJ je het gebruikersbestand aanpast (of de truc met "CTRL+G" toepast)
   • CTRL+G induwen terwijl je op de cijfers van het level tikt, nu kan je zelf het gewenste level intikken.


SYNOPSIS VAN DE SOAP

De cursist kruipt in de huid van het personage Ariël De Wit. Het verhaal begint als Ariël met de trein aankomt in een niet nader genoemd station. Blijkbaar niet goed wetende wat te doen, begeeft hij zich dan maar met de bus naar het adres dat hij krijgt van Charlotte en Nestor, twee mysterieuze personages die Ariël ook nog later in het verhaal zullen bijstaan met goede raad. Op de bus ontmoet Ariël Truus en Jacobien, twee gezellige dames die een rondreis in België maken.

Het adres van Charlotte en Nestor: 'broekstraat 5 te Poederzele', blijkt een appartementsgebouw te zijn. Ariël belt aan en maakt kennis met Janine de huisbazin, die op de tweede verdieping woont, en met de verschillende huurders: met de knorrige John die in de kelder woont met een heleboel witte konijnen en cello speelt, en met de verpleegster Ingrid en haar man Karel, een buschauffeur, die samen met hun zoontje Jef op de derde verdieping wonen. Ariël neemt zijn intrek op de vierde verdieping.

Janine wil een handelszaak openen op de gelijkvloerse verdieping. Ariël helpt haar met het opruimen van alle rommel die zich daar bevindt. Hij wint ook inlichtingen in bij de milieudienst over het afvalophaalsysteem in de gemeente en gaat vuilzakken kopen. Op weg naar de winkel om vuilzakken te kopen, ontmoet Ariël Karel de buschauffeur. Die neemt hem met zijn autobus mee op een toeristische uitstap naar Brugge en Oostende; Truus en Jacobien gaan ook mee.

Terug van zijn uitstap, zet Ariël samen met Janine de vuilzakken buiten. Daarna gaan ze inkopen doen in de supermarkt, en gooien ze en passant hun glas in de glascontainers. Thuis maakt Ariël eten klaar voor Janine. daarna kijken ze samen naar het televisiejournaal, waarop bericht wordt over een busongeval. Kort daarna belt Ingrid de verpleegster om te zeggen dat ze de gewonden van het busongeval moet verzorgen en dus later thuis zal zijn; ze vraagt daarom aan Ariël of hij wil babysitten op Jefke. Ariël stemt toe en helpt Jefke met zijn huiswerk tot Karel thuiskomt.
De volgende dag meet Ariël samen met Janine de kamer op het gelijkvloers op. Ze bedenken mogelijke functies voor de ruimte, maar komen er niet uit. Wanneer Ariël honger krijgt, gaat hij naar zijn appartement, en maakt pannenkoeken op aanwijzen van de TV-kok Peppie. Later valt Ingrid nog binnen. Ze babbelt wat met Ariël en helpt hem zijn wekker te zetten; Ariël heeft immers vroeg afgesproken met Janine om te werken aan de gelijkvloerse verdieping.

's Anderdaags hervatten Janine en Ariël hun brainstorm over wat ze met het gelijkvloers gaan doen. John, de bewoner van de kelderverdieping, mengt zich in de discussie en stelt voor een konijnenkwekerij te beginnen. Maar uiteindelijk besluiten Janine en Ariël toch maar om een wasserette te openen op het gelijkvloers.

Bij het vervangen van een kapotte lamp op het gelijkvloers, komt Janine ten val. Ariël gaat hulp halen bij Ingrid, die een verband aanbrengt rond de knie van Janine. Ariël vervangt de lamp in de plaats van Janine. Terwijl Ariël op aanwijzen van Janine de wasmachine installeert die zich al op het gelijkvloers bevond, komt John triomfantelijk melden dat ze geen wasserette kunnen openen omdat ze niet over de nodige vergunningen beschikken!
Daarop belt Ariël naar het gemeentehuis en informeert hij naar de openingsuren. Wanneer hij verneemt dat het gemeentehuis 's namiddags open is, begeeft hij zich onmiddellijk op pad om de vergunningen voor de wasserette in orde te brengen.

Onderweg ontmoet hij weer Karel. Omdat het ondertussen middag is, en het gemeentehuis dan toch gesloten is, stelt Karel voor om hem te vergezellen op een uitstap naar de Ardennen. Ook Truus en Jacobien zijn weer van de partij. In Bouillon schrijven ze een briefkaart naar Jefke. Ze maken ook een wandeling in het wildpark van Saint-Hubert. Wanneer ze terug thuis zijn van hun uitstap, gaat het gemeentehuis bijna sluiten. Ariël kan nog net de aanvragen van de nodige vergunningen voor de wasserette regelen met een loketbediende.

Als Ariël het gemeentehuis buitenkomt, loopt hij Charlotte tegen het lijf. Zij blijkt vreemd genoeg al op de hoogte te zijn van de plannen voor de wasserette. Terwijl ze een praatje maken, zijn ze getuige van een auto-ongeval. Ariël belt de 100 en geeft een ooggetuigeverslag aan een politieagent. Thuis blijkt de waterleiding gesprongen te zijn, waardoor de wasserette onder water is gelopen. Ariël belt de brandweer om het water te laten wegpompen en houdt zich in afwachting van hun komst bezig met Jefke, die thuiskomt van school.
De brandweerman van dienst is Mario, een jonge adonis. In plaats van het water weg te pompen, begint hij met Janine te kletsen. Hij haalt daarbij zelfs familiefoto's boven. Wanneer hij dan toch aan de slag gaat, weet hij te melden dat een loodgieter nodig is om herstellingen uit te voeren. Ariël belt daarom Eva Buys, de loodgieter op.

John, die komt klagen over zijn ondergelopen kelder, vergeet plots zijn zorgen als hij Eva de loodgieter ziet binnenkomen, en betoont meer dan normale interesse in haar. Ariël bespreekt met Eva de prijs voor de herstellingswerken, en belooft het afgesproken bedrag met een overschrijving te betalen. Daarna gaat Eva mee met John, die voor haar op zijn cello wil spelen. Wanneer Ingrid en Karel arriveren, krijgen ze het verhaal van de overstroming te horen. Ze helpen de boel mee opkuisen. Tijdens een rookpauze maakt Ariël een praatje met Karel, die vertelt over zijn rookverslaving en zijn stresserend beroep.

Nu alles weer normaal is, proberen Ingrid en Ariël de wasmachine uit. Als Ariël naar zijn appartement gaat, wordt hij op de gang aangeklampt door John, die hem vraagt om bij Janine bier en chips te gaan halen - hij wil Eva niet alleen laten. Bij Janine treft Ariël Mario aan, die mee naar televisie kijkt. Ariël babbelt met Mario over televisieprogramma's, terwijl Janine het gevraagde bij elkaar zoekt. Samen kijken ze naar het nieuws, totdat John Ariël naar beneden roept. In de kelder wordt Ariël snel buitengewerkt door John, die liever alleen wil zijn met Eva.

Ariël gaat dan maar een avondwandeling maken in het park in de buurt. Daar maakt hij kennis iemand die zijn krant aan het lezen is; ze keuvelen wat over het weer. Een blinde man die erbij komt zitten, vraagt om voor hem te beschrijven hoe het park er vanavond uitziet. Ariël helpt ook een verloren gelopen jongetje zijn moeder terugvinden. Terug thuis, kijkt Ariël televisie. Hij wordt opgebeld door een quizmaster. Met de hulp van Charlotte wint Ariël de hoofdprijs van de quiz: een droogkast.

De volgende morgen ontmoet Ariël Janine opnieuw in de wasserette. Samen hangen ze de was op die de vorige dag gedaan is. Ze maken ook een boodschappenlijstje van spullen die ze nodig hebben om de wasserette mooi in te richten, zoals verf en gordijnstof. Daarmee gaan ze naar de winkel. De dag erna al wordt de wasserette feestelijk geopend met een receptie. Alle mensen die Ariël totnutoe in Poederlee ontmoet heeft, zijn aanwezig. Met zijn allen bespreken ze of er al dan niet gerookt mag worden in de wasserette, en welke de openingsuren zullen zijn.

's Anderendaags mogen Ariël en Janine al vroeg hun eerste klant ontvangen. Deze wordt uitgebreid geholpen bij het doen van zijn was. De volgende klant blijkt geen kleingeld op zak te hebben; Ariël gaat voor hem geld wisselen in de dichtstbijzijnde bank, die hij niet zonder moeite weet te vinden. In de bank schrijft Ariël ook geld over op de bankrekening van Eva de loodgieter voor de reparatie die ze heeft uitgevoerd in de wasserette.
Als Ariël opnieuw in de wasserette is, blijken er al vijf klanten te zijn. De klanten maken ruzie onder elkaar over wie het eerst zijn was mag doen. Ariëls voorstel om de klanten de was te laten doen volgens de alfabetische volgorde van hun namen, blijkt niet te werken. Ariël verzamelt dan maar alle klachten van de klanten over de wasserette. Samen met Jefke probeert hij zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de klachten. Zo delen ze bijvoorbeeld lectuur uit, zodat de klanten iets te doen hebben tijdens het wachten. Janines poging om het wachten wat aangenamer te maken door te zingen, leidt tot protest van de klanten.

Nadat de laatste klant vertrokken is, bespreken Ariël en Janine wat ze moeten doen aan de klachten die de klanten hadden over de wasserette. Daarna eten ze samen met Jefke boterhammen. Per ongeluk drinkt Janine tijdens deze maaltijd van een fles wasmiddel, die erg lijkt op de flessen melk die ze samen met Ariël in de supermarkt gekocht heeft. Ariël belt onmiddellijk naar het antigifcentrum. De telefoniste raadt hem aan om Janine onmiddellijk naar het ziekenhuis te brengen. In het ziekenhuis moeten ze zich eerst aanmelden bij de receptie. Terwijl Janines maag wordt leeggepompt, wacht Ariël in de wachtkamer. Daar praat hij uitgebreid met de daar aanwezige patiënten over hun medische problemen en hun behandeling. Wanneer Janines maag is leeggepompt, verneemt Ariël van de dokter dat ze nog een nacht in het ziekenhuis zal moeten blijven. Hij krijgt ook een voorschrift voor een geneesmiddel dat Janine thuis zal moeten innemen.

De volgende dag begeeft Ariël zich naar de apotheker. Maar omdat het zondag is, staat hij voor een gesloten deur. Ariël weet niet wat doen. Gelukkig ontmoet hij Nestor, die hem doorverwijst naar een apotheek met wachtdienst, waar hij het geneesmiddel toch nog kan kopen. Thuis gekomen, vertelt Ariël aan Janine hoe ze het geneesmiddel moet gebruiken. Maandagochtend komt Eva waterleidingen leggen voor extra wasmachines - de klanten hadden immers geklaagd dat er te weinig wasmachines waren. Tegelijkertijd komt Mario een telefoon aansluiten in het wassalon - ook dat hadden de klanten gevraagd. Ondertussen levert de postbode de vergunningen af die Ariël had aangevraagd voor de wasserette.

Eva en Mario worden steeds meer gehinderd door de steeds talrijker wordende klanten. Uiteindelijk vinden ze dat ze zo niet verder kunnen werken. Ariël krijgt de lastige taak om de klanten te vertellen dat de wasserette gesloten is voor de rest van de dag.
Wanneer Ariël de wasserette gesloten heeft, krijgt hij telefoon van Ingrid, die alweer moet overwerken en vraagt of Ariël 's avonds nog eens op Jefke kan passen. Tijdens het babysitten helpt Ariël Jefke bij het schrijven van de uitnodigingen voor zijn verjaardagsfeestje. Daarna kijken ze televisie, totdat het bedtijd is voor Jefke. Wanneer Jefke in zijn bed ligt, leest Ariël nog een verhaaltje voor.
Bij hun thuiskomst, nodigen Ingrid en Karel Ariël uit om de dag erna mee naar de opening van de academie te gaan, als bedanking voor het babysitten.

Vooraleer naar zijn appartement terug te keren, gaat Ariël nog snel uitnodigingen voor Jefkes verjaardagsfeestje aan Janine en John geven, en een stapeltje andere uitnodigingen in de postbus steken. De avond erna woont Ariël samen met Ingrid en Karel demonstraties bij van drie cursussen in de academie: een dans- en een kookcursus, en een cursus droomverklaring. Daarna gaan ze iets drinken in de cafetaria en praten ze wat over hun hobby's. De wasserette draait ondertussen op volle toeren. Ariël gaat 's middags broodjes halen voor Janine en voor de klanten; Jefke gaat mee. Als hij terugkomt, heeft de wasserette bezoek van een inspecteur van veiligheid en milieu. De inspecteur heeft een aantal opmerkingen (zo is er bijvoorbeeld nog geen nooduitgang), maar geeft Janine en Ariël gelukkig een week de tijd om verbeteringen aan te brengen. Janine en Ariël beginnen er meteen aan, en hangen onder andere een brandblusapparaat in de wasserette dat ze van de inspecteur hebben gekregen.
Even later wordt de droogkast geleverd die Ariël gewonnen had met de televisiequiz. De droogkast wordt onmiddellijk uitgeprobeerd. Jefke zet de droogkast op de heetste stand, met als gevolg dat de kleren die erin zitten, in brand schieten. Het nieuwe brandblusapparaat bewijst dus onmiddellijk haar nut.

Wanneer Mario de brandweerman in de wasserette aankomt, is de brand dus al geblust. Maar omdat Eva de loodgieter toevallig ook in de wasserette is, om haar was te doen, blijft hij nog wat hangen. Dat maakt Janine jaloers. Ze vraagt zich luidop af wie er mooier is: zij of Eva, waarop er prompt met hulp van de aanwezige klanten een mini-missverkiezing georganiseerd wordt. De volgende dag rept Ariël zich naar de bank om het vele geld dat in de wasserette verdiend wordt, op een rekening te zetten. In de bank krijgt Ariël ook informatie over diefstal- en andere verzekeringen.

Bij zijn aankomst aan de wasserette treft hij John aan die een protestactie is begonnen tegen de wasserette en zich aan de deur heeft vastgeketend. Hij vergeet zijn actie echter als hij ziet dat Mario en Eva een koppel vormen, en hij overmand wordt door liefdesverdriet.
Nu de zaken zo goed draaien in de wasserette, wordt met alle bewoners nagedacht over het uitbouwen van de wasserette. Uiteindelijk wordt beslist een strijkservice in te richten. Janine en Ariël gaan daarom in de streekkrant op zoek naar strijkmachines die te koop staan, maar vinden niets. Dus bellen ze een verkoper van strijkmachines op, wiens nummer ze in het telefoonboek hebben gevonden, en nodigen hem uit om eens langs te komen.

De volgende dag helpt Ariël Janine bij het maken van een jobadvertentie voor de strijkservice. Ze maken samen ook reclameposters om de nieuwe service bekend te maken. Het volgende moment staat de verkoper van strijkmachines voor de deur om zijn demonstratie te geven. Deze is nog maar net vertrokken, of de eerste sollicitanten voor de strijkjob bieden zich al aan. Ariël en Janine voeren samen de sollicitatiegesprekken. Onder de kandidaten bevindt zich ook John. Omdat hij veruit de meest geschikte kandidaat is, willen Ariël en Janine hem aanwerven, maar hij weigert de job!
Omstreeks 4 uur die dag komt Jefke thuis van school. Hij heeft een uitnodiging bij voor het oudercontact. Omdat Karel en Ingrid niet kunnen, vraagt hij aan Ariël om mee te gaan. Het gesprek met meester Verboven verloopt vlot.
Bij hun thuiskomst staat John op het dak van het appartementsgebouw, en dreigt ermee te springen. Wanneer hij uiteindelijk springt, vangen de bewoners hem op in een opgespannen laken.

Nadat Janine de wasserette 's avonds sluit, gaat ze met Ariël nog een wandeling maken in het park. Op een bankje barst Janine in huilen uit: haar verdriet om Mario is nog niet verwerkt. Om haar zinnen wat te verzetten, stelt Ariël voor om 's anderdaags een uitstapje te maken, de wasserette is dan toch gesloten. De volgende ochtend nemen Ariël en Janine de trein naar Antwerpen en bezoeken ze de zoo. Na het bezoek aan de zoo, kopen ze cadeautjes voor de verjaardag van Jefke: een boek van Astrid Lindgren en een grote knuffelbeer.
Bij hun thuiskomst is het verjaardagsfeestje van Jefke al bezig. Wanneer de afwezigheid van John wordt opgemerkt, gaat Ariël hem uit zijn kelder halen. Uiteindelijk kan hij hem overhalen om naar het feestje te komen. Daar kunnen ze John ook overtuigen om de strijkjob aan te nemen. Nog op het feestje helpt Ariël mee de taart te verdelen onder alle aanwezigen.
Comments