Η ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα (παλαιότερα: Ελλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία) είναι χώρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), στα βορειοδυτικά με την Αλβανία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα. Έχει μακρά και πλούσια ιστορία κατά την οποία άσκησε μεγάλη πολιτισμική επίδραση σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.
H Ελλάδα κατέχει την 22η καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.
Η Ελλάδα χωρίζεται σε 13 περιφέρειες. Ανατολική και Δυτική Μακεδονία με τη Θράκη στα βόρεια , βορειοδυτικά η Ηπειρος στα βόρεια και δυτικά, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια στο κέντρο, η Πελοπόννησος στο νότο, τα Ιόνια νησιά στα δυτικά και τα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) με τα βόρεια νησιά του Αιγαίου, στα ανατολικά και βορειοανατολικά. Στο νότιο άκρο βρίσκεται το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας η Κρήτη
Η Ελλάδα γενικά δεν είναι πυκνοκατοικημένη, με συνολική επιφάνεια 132 000 km ², η Ελλάδα έχει πληθυσμό περίπου 11000000 κατοίκους. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι περισσότερες περιοχές από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ορεινές, με λίγα οροπέδια στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη και ένα μεγάλο τμήμα της χώρας αποτελείται από νησιά. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας είναι συγκεντρωμένο στα μεγάλα αστικά κέντρα με την Αθήνα και τις ευρύτερης περιοχής του Πειραιά να έχουμε το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα.


Comments