Despre ecumenism                                      texte de Oana Iftime


Despre ecumenism.  


Despre mutarea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur la Biserica Sfanta Ecaterina (13 noiembrie 2007) sau despre noi culmi in subtilitatea si gratuitatea rautatii, comentariu referitor la evenimente extrem de recente. Iata un extras explicativ din textul acesta: "Sfântul Ioan Gură de Aur tocmai a fost mutat într-o biserică pângărită. Halal cadou, la 1600 de ani de la cealaltă mutare a sa, la tronul Preasfintei Treimi. Mântuitorul l-a păstrat atât de aproape de Sine, iar noi îl ducem într-un loc al despărţirii de Hristos.  Cel care ne-a lăsat Liturghia, sub inspiraţia Duhului Sfânt, dus unde s-a slujit o anti sau non-liturghie. Învăţătorul ortodoxiei, dus acolo unde s-a învăţat erezia. Cel care prin întreaga sa viaţă, cu tot sufletul a slăvit pe Hristos, închis într-un loc unde El a fost hulit.".  Text accesibil si in format .pdf, pentru descarcare clicati aici. 

 

In aceeasi pagina (respectiv, pdf) veti gasi si un Comentariu lamuritor asupra statutului de locas profanat al bisericii Sfanta Ecaterina.

 

Scrisoare deschisa adresata PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, relativ la situatia bisericii Sfanta Ecaterina. Cine doreste sa semneze scrisoarea aceasta, alaturi de noi, sa-mi scrie la oiftime@gmail.com sau sa viziteze blog-ul domnului Claudiu Tarziu, la http://www.rostonline.org/blog/claudiu/, sau pe al domnului Laurentiu Dumitru, la http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/01/10/scrisoare-catre-pf-patriarh-si-sf-sinod/, unde se poate semna prin intermediul rubricii de comentarii, sau la http://www.petitiononline.com/SPFSD/petition.html. Voi colecta, periodic, semnaturile din toate aceste locatii.


Memoriul depus la registratura Sfantului Sinod in data de 26.02.2008 (numar de inregistrare 1678/ 26.02.2008), in problema ecumenismului, in speta a slujirii de catre ortodocsi cu eterodocsii, propunand ca baza de discutie situatia de locas profanat prin slujirea acolo de catre eterodocsi a bisericii Sfanta Ecaterina, paraclisul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti


Despre prigonirea parintelui antiecumenist Eftimie Mitra sau despre deturnarea iubirii, comentariu referitor la evenimente inca si mai recente. Iata si extrasul corespunzator: "În orice caz, nu pe părintele Eftimie îl plâng, în aceste zile, ci pe noi, ceilalţi. Părintele se va număra printre cei prigoniţi pentru Hristos, a căror plată multă este în ceruri. Unde ne vom număra noi, dacă nu ne lepădăm de toropeala ucigătoare de suflet în care ne aflăm, este altă poveste, de semn complet opus. (...) Iubirea adevărată nu arată neiubitor pe Dumnezeu fiindcă a gătit focul cel veşnic, demonilor şi următorilor lor de bunăvoie. Bunătatea adevărată nu-L arată pe El ca lipsit de bunătate fiindcă nu se vor mântui toţi oamenii, indiferent de credinţă. Frumuseţea adevărată nu arată ca urâcioase învăţătura sau slujirea ortodoxă, umblând să le facă 'operaţii estetice', după gustul demonilor. Dreptatea adevărată nu nedreptăţeşte pe Dumnezeu. Smerenia adevărată nu zace pe sine, lăsând să fie hulit Cel Care pentru noi S-a smerit până la moarte. Iar ascultarea adevărată se face dintâi faţă de Dumnezeu."


Comentariu fracţionat sau despre ecumenism (iar) şi stavropighii (în premieră) . Iată, ca de obicei, un extras: " [...] ...ca principiu, aplaud protestele faţă de tiranie, deoarece detest tirania din rărunchi şi cultul personalităţii mi se pare una dintre cele mai patetice manifestări umane. Nebunul neliniştit să-şi urle solilocviul către Cer de pe un piedestal cât mai înalt şi mai împodobit îmi pare a fi o făptură tragică, vulnerabilă la arsuri solare, contactul cu dejecţii de păsări, ploi acide şi vânturi catabatice. (...) Dar, ce e mai grav? Când încerci să tiranizezi oameni, sau când încerci să tiranizezi pe Dumnezeu Însuşi? [...] Dacă din biserica locală vor mai rămâne doar structura administrativă şi proprietăţile, în timp ce Adevărul se va muta cu casa pe la alţii, la ce ne vor mai folosi administraţiile corecte? [...] De ce nu strigăm, mai înainte de orice, cât mai mulţi, cu toţii, împotriva tiraniei îndreptate nebuneşte împotriva lui Hristos, prin amestecarea ortodoxiei cu cacodoxia? [...] Biserica Lui va exista în continuare, părinţi şi fraţi ai noştri, după cuvântul Lui cel nemincinos, dar ce ne facem dacă ne pomenim în afara ei, nişte patetici adscripti glebae cărora ţarinile nu le pot răscumpăra sufletele cerute de Sus, fie acelea şi ţarinile Bisericii? [...] Ce-i drept, s-a auzit şi că stavropighia ar fi pe cale să devină un alt nume pentru centru "ecumenic" (a se citi "ecumenist")... Nici despre asta nu ştiu mare lucru. Dacă este adevărat, ajungem la "proprietăţile care păgubesc Biserica", şi încă într-o nouă şi nemaivăzută cheie. Doar că, nu ştiu de ce, parcă nu prea mai cred în revolta împotriva vreunui ordin de a se clădi câte un Babelaş în miniatură prin fiecare zonă de relief, chiar dacă ţarina pe care ar urma să se clădească nu s-ar afla în directa administrare a "antreprenorului". Şi dacă ar administra-o altcineva, ce? Până acum, a protestat vreun drept şi de drept administrator împotriva infiltrării neghinei pe terenul sufletelor noastre? Tare, să se audă, "şi din oraş, şi de Sus"? Ecumenism avem risipit prin toată ţara şi mai nimeni nu zice nimic, aşa că, eu cum să mai cred că ar protesta cineva faţă de nişte cuiburi organizate, uzând de faptul că se găsesc în curtea proprie? (...) Da... Să luăm partea dreptăţii. Dar de ce nu, mai bine şi mai pe de-a...dreptul, pe cea a Celui Singur Drept? Şi toate ni se vor adăuga nouă...[...]