OH3SWL - Suomen Kuuntelija-Amatöörit ry

OH3SWL - SUOMEN KUUNTELIJA-AMATÖÖRIT (SKA) *1948*

OH3SWL
Veijo Saarinen
Padasjoki
oh3swlkuuntelu(att)gmail.com
VALITSE SIVU
ETUSIVU


(02.08.2015) PÄIVITYKSIÄ.

OH3SWL löytyy nyt myös google sites sivuilta.

Pyritään pitämään tämä sivu aktiivisena, jota kautta saa infoa siitä, miten harrastuksessa päästää alkuun.
Lisätietoja sähköpostilla.
T: Veijo

MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?


YAESU FRG-100 receiver


ICOM ICR-9001 receiver

Aivan ensimmäiseksi sinun kannattaa tutustua radioamatöörilaitteita myyvien liikkeiden tarjontaan. Liikennevastaanotin on se laite jolla sinä pääset alkuun. Tavallinen radio ei käy sillä sen taajuusalue on vain n. 88 - 108 MHz. Tarvitset vastaanottimen jolla päästään 0 - 30 MHz taajuuksille, eli niin sanotuille HF-taajuuksille. Laitteessa tulisi olla "modeina" (eli lähetelaji, tavallisessa radiossa FM ja LA-puhelimessa yleisesti FM ja AM) ainakin SSB (eli LSB ja USB tai vain SSB merkintä) ja mahdollisesti CW (sähkötys). Myös RTTY (digitaalinen lähetelaji = Radio Tele TYpe, vanhaa kaukokirjoitinta vastaava) voi olla modena, mutta ei välttämätön. RTTY lähetelajia voidaan vastaanottaa (ja tietysti lähettää) tietokoneen avustuksella. Modeemiksi riittää tavallinen äänikortti ja RTTY ohjelmat ovat yleensä ilmaisia.
Kuvissa olevat liikennevastaanottimet ovat hyviä laitteita harrastukseen. Vasemmalla oleva Yaesu FRG-100 on hinnaltaan noin 600-700 euroa. Oikeanpuoleinen Icom ICR-9001 on jo kalliimman luokan laite, noin 1300 euron hintainen. Tokihan käytettyjä laitteita saa paljon halvemmalla. Oiva paikka käytettyjen laitteiden löytymiseen on Radioamatöörilehti. Jos sinulle tai kenellekään tuttavallesi ei sitä tule, kysy paikallisesta kirjastosta tai mahdollisesti paikkakuntasi Radioamatöörikerhosta.

Virtalähde tarvitaan useasti liikennevastaanottimen lisäksi, ellei vastaanottimessa ole valmiiksi muuntajaa sisällä, joka muuttaa virran 12V järjestelmään. Virtalähteen ampeerimäärä olisi hyvä olla ainakin 5A tai enemmän, mutta jos kytket muita laitteita samaan virtalähteeseen (kuten LA-puhelimen) niin silloin ainakin 10A tai enemmän olisi suotavaa.

Antenni on tietenkin se tärkein osa, jota ilman ei kuulu mitään hyvästäkään radiosta! Kaikkein halvimmillaan antenni on vanhaa puhelimen parikaapelia ("killua"), joka kestää vetoa ja siitä on helppoa tehdä antenni. Kalleimmillaan antennit saattavat maksaa 60 metriä korkeine mastoineen auton verran. Kannattaa aloittaa kuitenkin ns. lanka-antenneista, eli em. "killusta". Sitä voi saada paikalliselta puhelinyhdistykseltä edulliseen hintaan tai sitten "löytää" aarteena jopa roskiksesta jonkun tietämättömän jäljiltä! Myös monisäikeinen sähköjohto käy antennista.

Lokikirja on seuraavaksi välttämätön asia. Yhteyksien kertyessä yli tuhansien et voi mitenkään muistaa kuka puhui kenenkin kanssa ja milloin. Tässäkin on kaksi/kolme tapaa pitää lokikirjaa. Ensiksi paperista versiota, sitten tietokonelokia (esim. MixWin) ja kolmanneksi molempia. Lokiohjelmia tietokoneelle on saatavilla netistä ilmaiseksi tai ihan pientä rekisteröintimaksua vastaan ja jopa suomenkielelläkin.

QSL-kortti on taas se, jonka lähetät sille asemalle, jonka kuulit. Lisätietoja voit kysellä vaikkapa sähköpostilla.

Ja sitten; nälkähän kasvaa syödessä, joten kohta pöydälläsi lienee antenninkääntäjä, CW-avain, kuulokkeet, ynnä muuta kaikkea lisätavaraa (tarpeellista tai ei...) ja pihalla valtava mastojen armeija, sekä aivan sairaan isot, täysimittaiset yagi-antennit sekä 40 metrille, että 80 metrille!


Free Web Counter
Free Web Counter
käyntiä 23.01.2014 jälkeen

Alisivut (1): Tiedostot