Tietoa öljynvaihdosta

Säännöllinen öljynvaihto takaa moottorin varmemman toiminnan ja mahdollisimman pitkän, taloudellisen käyttöiän. Moottorin käydessä öljyn sekaan joutuu epäpuhtauksia, jotka vähitellen heikentävät öljyn ominaisuuksia. Epäpuhtauksien haittavaikutuksilta vältytään käyttämällä korkealaatuista öljyä ja vaihtamalla öljy säännöllisesti vähintään määräaikaishuolloissa. Yleisesti suositeltu öljynvaihto väli on 10 000 - 15 000km tai 1 vuosi. Uudemmissa autoissa vaihtoväli on jopa yli 30 000km, mutta moottoriöljyn valmistajat suosittelevat lyhyempää vaihtoväliä näihinkin. 

Öljynvaihto toimenpiteenä

Öljynvaihdon aikana irrotetaan öljypohjan tulppa ja annetaan vanhan öljyn valua öljypohjan alle sijoitettuun astiaan. seuraavaksi irrotetaan öljysuodatin ja tarkistetaan, että vanhan öljysuodattimen kuminen tiiviste ei ole jäänyt kiinni auton puolelle. Tässä kohtaa öljynvaihtoa öljypohjan tulppa laitetaan kiinni ja tarvittaessa vaihdetaan uusi tiiviste sekä asennetaan uusi öljysuodatin tiivisteineen. Sitten uusi öljy kaadetaan moottoriin ja öljyn määrä tarkistetaan. Kun uusi öljy on vaihdettu, annetaan moottorin käydä muutama sekunti ja odotetaan, että öljynpaine normalisoituu ja varoitusvalo sammuu. Öljynvaihdon lopuksi öljyn määrä tarkistetaan vielä uudelleen.


Moottoriöljy voidaan myös valuttamisen sijaan imeä pois, jolloin puhutaan imuvaihdosta. Tätä suositellaan joissakin automalleissa. Moottoriöljy voi olla synteettistä (keinotekoisesti valmistettua) mineraaliöljyä tai puolisynteettistä.

Meiltä saat öljynvaihdot ja käytämme vain laadukkaita öljyjä.