Vesti

Poziv na BOOM 2016 u Srbiji

posted 5 May 2016, 04:37 by Saša Rajkov   [ updated 5 May 2016, 04:38 ]

Pozivamo zainteresovane na učešće na BOOM 2016 u Srbiji:

https://drive.google.com/file/d/0B7WM8chCEIn7aDVRZms0MDFwMUU/view?usp=sharing

Buum! - eksplozija vilinskih konjica

posted 5 Feb 2016, 09:37 by Saša Rajkov   [ updated 6 Feb 2016, 03:09 ]

Kao terenski orijentisani biolog ili jednostavno prirodnjak, na Balkanu na 600km puta možete proći i kroz čak osam različitih država. Zato povezivanje i saradnja otvaraju nove mogućnosti i pomeraju domete. Skupovi su odlična prilika za povezivanje i razmenu iskustava i saznanja. Dobar deo kongresa i konferencija u biologiji i ekologiji obuhvata i jedan kraći izlet tokom skupa, a potom, po izboru učesnika, i dužu terensku ekspediciju. Ovo posebno važi za oblasti koje se temelje na prikupljanju podataka sa terena. Otud je potekla i ideja skupa koji u žižu stavlja zajednički terenski rad – na vilinskim konjicima. Otkud vilinski konjici? Samo na širem području grada Novog Sada do sada je zabeleženo preko 40 vrsta ovih insekata, a u svetu oko šest hiljada – crvenih, plavih, žutih, zelenih... Dok vam ne ponestane boja za razlikovanje. I nikada ne znate koji će još da naleti.

Balkanski odonatološki skup, ili na engleskom Balkan OdonatOlogical Meeting, skraćeno – BOOM, namenjen je pre svega mladima iz regiona zainteresovanim da bolje upoznaju i istražuju svet vilinskih konjica. Održava se svake godine u drugoj zemlji Balkana, u trajanju od oko sedam dana uglavnom u prvoj polovini avgusta i okuplja dvadesetak učesnika. Kotizacija za studente i nezaposlene je minimalna (od 40 do 70€) i uglavnom pokriva troškove smeštaja, hrane i prevoza tokom skupa, kao i nezaobilaznu BOOM majicu. BOOM je pomalo nalik intenzivnom kursu o vilinskim konjicima – pruža priliku da upoznate vrste i njihova staništa, ali i otkrijete prirodne lepote Balkana u prijatnoj atmosferi i veselom društvu. Značajan je i naučni doprinos, kroz izlaganja i prikupljene podatke – do sada preko 1700 pojedinačnih nalaza vilinskih konjica širom Balkana, objavljenih u naučnim glasilima. Od prvog skupa 2011. u Sloveniji, do sada, obišli smo Srbiju (Vojvodinu), Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, a 2016. godine Srbija će ponovo biti domaćin BOOM-a. Ovoga puta planiran je obilazak jugoistočnog dela Srbije. Skup će organizovati nedavno osnovano Društvo odonatologa Srbije, uz podršku kolega iz inostranstva.

Kako BOOM izgleda u praksi? Nakon što se učesnici okupe i smeste – a to može biti od hotela pa do vreće za spavanje pod nadstrešnicom, kreće večernje druženje i zabava, deljenje ideja i planiranje zajedničkih aktivnosti. Kroz prezentacije predstavljamo drugim učesnicima svoje aktivnosti, koliko god nam se možda činilo da je taj doprinos skroman. Na veče padaju i konačni dogovori oko lokacija i ruta za sutrašnji dan. A preko dana? Teren, teren, teren. Kolima, kombijem ili minibusom – cilj je posetiti i obići što veći broj vodenih staništa. Jer time je i veći broj viđenih i popisanih vrsta i popunjen deo praznine na mapama Balkana. Da biste razumeli šta nas to vuče u močvare i tršćake, morate i sami da probate. Izlazimo iz prevoza i u tren oka se kao mravi razmilimo duž obala reka i bara. I ne samo duž obala već i kroz močvare, vlažne livade i blato. Gumene čizme ovde mogu biti prednost, ali ako ste slobodnog duha možete i u starim patikama i odeći. U rukama su nam fotoaparati, mrežice, dvogledi - sve što nam može pomoći da uočimo i prepoznamo i najmanjeg vilinskog konjica. Sa nama većinom ostaju samo u beležnicama i na fotografijama, a oni prvi i posebni susreti - zauvek u sećanju.


Ovakav terenski skup kao model mogao bi se lako preslikati i na druge oblasti entomologije. Ono što spaja naučnike i prirodnjake u Srbiji i širom Balkana je entuzijazam – osnovno gorivo koje nas pokreće, kada su finansije i drugi uslovi za rad u manjku. Zato je za organizaciju skupa kao što je BOOM potrebno mnogo manje nego što biste pomislili. Termin koji nije idealan, ali može da prođe, kotizacija koja ne pokriva sve, ali dobar deo troškova i pristupačna je čak i za naše uslove, nekoliko automobila da biste pokrili veće prostranstvo i organizatori koji volonterski ulože svoje vreme i trud u realizaciju skupa. Samo jednom, jer dok skup obiđe krug po Balkanu, neke nove generacije već dođu na red. Uz dobru volju nekoliko donatora, podršku upravljača zaštićenih dobara, kao i lokalne zajednice, svi uslovi su tu. A dok ne obrnemo taj prvi krug po svim zemljama Balkana - BOOM nije postao tradicija. :)Učesnici BOOM 2014 u BiH (foto: Saša Rajkov)Tekst pripremljen za Časopis "Terenac"

NIDSBE "Josif Pančić"

Autor: Saša Rajkov

O BOOM-u i drugim terenima u časopisu "Simbioza"

posted 17 Jan 2014, 08:10 by Saša Rajkov   [ updated 17 Jan 2014, 09:22 ]


U "Simbiozi", besplatnom časopisu studenata Biološkog fakulteta u Beogradu, možete pročitati zanimljive utiske i doživljaje sa BOOM 2012 (Srbija) i 2013 (Hrvatska), kao i drugih entomoloških terena, o kojima piše student biologije i kolega odonatolog, Marija Gajić:

"Klaker, Šone i TItanik" - Veliki letnji tereni i BOOM 

"... Svaki BOOM ima neku zvezdu, vrstu koju svi tražimo. Jedna od njih je ove godine bila Lindenia tretraphylla, živuljkica koja nas je sve oduševila. Meni čini na neku čudnu kombinaciju bogomoljke i konjica. ..."

Ceo članak možete pročitati ovde: Simbioza br. 11, decembar 2013.


Kolač u tiganju? Nemoguće...

"... Prvi put smo videle kako dvogledom možete posmatrati vilinske konjice. U početku nam je bilo neobično pošto smo navikle da se tako ptice posmatraju ali se ta metoda pokazala korisnom. ..."

Ceo članak možete pročitati ovde: Simbioza br. 5, oktobar 2012.
    

"BOOM 2014" u Bosni i Hercegovini

posted 17 Jan 2014, 07:39 by Saša Rajkov   [ updated 20 Jan 2014, 05:41 ]


Sada već tradicionalno okupljanje odonatologa Balkana, pod nazivom Balkanski odonatološki skup (engl. Balkan OdonatOlogical Meeting), se uveliko planira za prvu polovinu avgusta 2014. u Bosni i Hercegovini. 

Ukoliko ste zainteresovani za vilinske konjice, već ste započeli sopstvena istraživanja ili ste početnik u odonatologiji, BOOM je odlična prilika da se izveštite u pronalaženju i raspoznavanju velikog broja vrsta vilinskih konjica. Tokom nedelju dana, upoznaćete kolege koje će sa vama rado podeliti svoje znanje i iskustvo, a imaćete priliku i da upoznate zabačene delove Balkana i diverzitet vodenih staništa i Odonata koje kriju.

Organizatori ovogodišnjeg, 4. po redu terenskog skupa su Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG i Društvo za zaštitu prirodne baštine Arbor Magna, u saradnji sa Slovenskim odonatološkim društvom (SOD). 

Više informacija možete pronaći u prvom obaveštenju, a novosti možete pratiti i putem Fejsbuk grupe, na kojoj se nalaze i neke od fotografija sa prethodnih BOOM-ova.

Vidimo se ovog leta u BiH!

3. Evropski odonatološki kongres - ECOO 2014

posted 11 Dec 2013, 11:03 by Saša Rajkov   [ updated 16 Dec 2013, 08:53 ]


                                 


Nakon što je 2012. okupio odonatologe u Beogradu, naredne godine Evropski odonatološki kongres održaće se od 7. do 10. jula u Monpeljeu. Organizuju ga Francusko odonatološko društvo (SFO) i Kancelarija za insekte i njihovo okruženje (Opie).

Prvo obaveštenje možete pročitati ovde.

2. Balkanski odonatološki skup - BOOM 2012, održan u Srbiji

posted 7 Feb 2013, 04:11 by Saša Rajkov   [ updated 17 Jan 2014, 08:53 ]

U Srbiji je održan drugi po redu skup, pod nazivom Balkan OdonatOlogical Meeting, ili skraćeno BOOM 2012, u organizaciji Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” iz Novog Sada i Slovenačkog odonatološkog društva iz Ljubljane. U periodu od 6. do 13. avgusta 2012. godine, 18 učesnika iz pet zemalja (Slovenije, Italije, Mađarske, BiH i Srbije) okupilo se u Srbiji, sa ciljem da na području Vojvodine temeljno istraži faunu vilinskih konjica, kao i da unapredi poznavanje ove grupe insekata i uspostavi bolju saradnju u regionu.

Tokom trajanja skupa posećeno je više vlažnih i vodenih staništa – od slanih jezera i bara srednjeg Banata (Rusanda, Okanj bara i Slano Kopovo), preko plavnog područja Dunava u Gornjem Podunavlju, i na kraju, Zasavice. Većina ovih područja predstavlja Specijalne rezervate prirode, dok se neka od njih (Rusanda i Okanj bara) nalaze u postupku valorizacije i zaštite od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Učesnici skupa BOOM 2012Obzirom da još uvek ne postoji dovoljno publikovanih podataka o vilinskim konjicima u našoj zemlji, podaci o rasprostranjenju različitih vrsta, prikupljeni tokom skupa, značajno doprinose poznavanju faune ove grupe insekata na Balkanu.

Kao najznačajniji rezultat sprovedenih terenskih istraživanja posebno se ističu nalazi dve vrste vilinskih konjica. Prvi je nalaz vrste Anax ephippiger, koja naseljava Afriku i centralnu i južnu Aziju, a sezonski migrira u južne delove Evrope. Sada po prvi put imamo potvrdu reprodukcije u našoj zemlji, na šta ukazuje registrovano prisustvo sveže izašlih jedinki. Drugi je nalaz vrste Aeshna grandis, koji predstavlja tek drugi po redu za Srbiju. Prisustvo ove vrste kod nas je tek nedavno ustanovljeno, kod donjeg toka reke Drine. Tu su još i vredan prvi nalaz za područje Gornjeg Podunavlja za vrstu Somatochlora meridionalis, ali i mnogi drugi značajni nalazi.

Sveukupni rezultat istraživanja faune Odonata tokom ovogodišnjeg skupa će biti prilog poznavanju rasprostranjenja 34 različite vrste vilinskih konjica u Srbiji. Ovi rezultati pripremljeni su za publikaciju u 27. broju glasila Slovenačkog odonatološkog društva iz Ljubljane, Erjavecia.

Zajedno sa 2. Evropskim odonatološkim kongresom održanom u Beogradu početkom jula meseca 2012, BOOM 2012 dovodi našu zemlju u žižu dešavanja u oblasti nauke o vilinskim konjicima u regionu.

Organizatori skupa BOOM 2012 se ovim putem zahvaljuju Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i upravljačima Specijalnih rezervata prirode “Slano Kopovo”, “Gornje Podunavlje” i “Zasavica” na saradnji i pruženoj logističkoj podršci, čime su omogućili ovako uspešnu realizaciju.

BOOM 2012 održan je uz finansijsku podršku Zavoda za udžbenike, Beograd i Studentske organizacije Univerziteta u Ljubljani.


Koordinatori BOOM 2012,

Saša Rajkov i Andrea AranđelovićPrvi Balkanski odonatološki sastanak - Slovenija 2011

posted 20 Feb 2012, 13:22 by Saša Rajkov   [ updated 3 Apr 2012, 08:31 ]


U periodu od 11. do 18. jula 2011. održan je prvi po redu Balkanski odonatološki sastanak (engl. Balkan OdonatOlogical 
Meeting – BOOM). Ovaj terenski skup namenjen je pre svega studentima biologije i srodnih nauka, a ima za cilj sprovođenje terenskih istraživanja faune vilinskih konjica, usavršavanje učesnika u determinaciji različitih vrsta Odonata, kao i uspostavljanje bolje saradnje iz oblasti odonatologije na Balkanu, ali i šire. 

Domaćin BOOM-a 2011 bila je Slovenija, odnosno Slovensko odonatološko društvo iz Ljubljane. Preko 20 učesnika iz 6 zemalja (Slovenije, BiH, Hrvatske, Srbije, Italije i Slovačke), je tokom 7 dana obilazilo veliki broj lokaliteta u Vipavskoj dolini, Pohorju i Pomurju. Za sve učesnike su, uz određene troškove participacije, obezbeđeni smeštaj, hrana i prevoz na terenu. Pored samog terenskog rada, organizovana su brojna predavanja, kao i prateći sadržaji – obilazak kulturno-istorijskih spomenika i upoznavanje sa znamenitostima zemlje. 

Ovaj pionirski poduhvat bio je odlična prilika da učesnici po prvi put vide neke od vrsta vilinskih konjica koje su retke, ili čak potpuno odsustvuju sa teritorije naše zemlje: Aeshna viridis, Ophiogomphus cecilia, Leucorhinia dubia, Aeshna juncea, Sympetrum pedemontanum, Ceriagrion tenellum i mnoge druge. Istraživanja faune Odonata sprovedena tokom BOOM-a 2011 doprinela su upotpunjavanju slike o rasprostranjenju vrsta ovog reda insekata u Sloveniji, uz veći broj nalaza značajnih za konzervaciju. 

Učešćem eminentnih stručnjaka iz oblasti odonatologije u ovom skupu omogućilo je prenošenje znanja i višegodišnjeg iskustva na mlade generacije studenata i njihovo dalje usmeravanje i usavršavanje. 

Svakako da ne treba zanemariti ni svojevrsnu interkulturalnu razmenu koja se odvijala kroz kvalitetno druženje tokom celokupnog trajanja BOOM-a, ili kako bi to organizatori skupa rekli: „Balkan socializing” :) 

Lepa vest je da naredne, 2012. godine, BOOM stiže u Srbiju. Stoga, svim konjolovcima – vidimo se na leto! 

Saša Rajkov,
NIDSBE „Josif Pančić”
Novi Sad, Srbija1-7 of 7