Το θεατρικό παιχνίδι και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά

 • .
  Κρατήστε τη θέση σας για να προλάβετε τα νέα τμήματα.
  Οι νέες μειωμένες τιμές* ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 
  12/04/21
  ια άνεργους ή ενδιαφερόμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω, τα δίδακτρα είναι μόλις στα 120 €/μήνα
  Αναρτήθηκε στις 5 Απρ 2021, 10:38 π.μ. από το χρήστη Λ Ι
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

https://sites.google.com/site/odeiooperaedu/sigxroni-kai-asigxroni-tilekpaidefsiΤο μάθημα αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε και εξ αποστάσεως

A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση:
 Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Το θεατρικό παιχνίδι και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών
 • Ειδικές τιμές για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας (το πιστοποιητικό εκδίδεται σε πάπυρο).
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning)
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες
Το θεατρικό παιχνίδι και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: 
  • Δια ζώσης (έρχεστε στις εγκαταστάσεις μας)
  • ή εξ' αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning): 
   • Η παρακολούθηση με σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time). Οι σπουδαστές δηλαδή, συνδέονται με τους υπολογιστές τους (μέσω Ίντερνετ) στην εικονική αίθουσα του Ωδείου Όπερα και συμμετέχουν ενεργά στα μαθήματα με εικόνα και ήχο, ενώ μπορούν να αλληλεπιδρούν τόσο με τους καθηγητές, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του τμήματος. 
   • Με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση οι σπουδαστές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα σε διαφορετική μέρα/ώρα από αυτή που έγιναν, ώστε να μη χάνουν τα μαθήματα σε περίπτωση που ένα ή και περισσότερα μαθήματα δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την μέρα/ώρα που έγιναν.
   • Όλοι οι σπουδαστές (είτε παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα είτε εξ αποστάσεως), έχουν συνεχή πρόσβαση στα βίντεο των μαθημάτων που έχουν ήδη παρακολουθήσει (ή χάσει) έως και την ολοκλήρωση της φοίτησής τους.
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 ατόμων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα και ατομικού μαθήματος όπου τα μαθήματα είναι 1,5 ώρα την εβδομάδα (αντί 3 ώρες που είναι στα ομαδικά μαθήματα) 
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά, απευθύνονται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, ηθοποιούς και γενικότερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, από 18 ετών και άνω και ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση παιδιών σχολικής ή/και προσχολικής ηλικίας.
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων: Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά διαμορφώνεται ανάλογα με το αν τα παρακολουθήσετε σε τμήμα (ομαδικό μάθημα) ή σε μορφή ιδιαίτερου (ατομικού) μαθήματος:
  • Ομαδικό (σε group των 10 έως 12 ατόμων): Τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά είναι 3 ώρες την εβδομάδα και η συνολική φοίτηση 1 έτος. 
  • Ατομικό: Τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά είναι 1 ώρα την εβδομάδα και η συνολική φοίτηση 1 έτος. 
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό τμήμα: Το θεατρικό παιχνίδι και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε το τμήμα σε ομαδικό, τα μαθήματα ξεκινούν με την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου συμμετοχής (που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας), όπου κατόπιν κοινής συνεννοήσεως ορίζονται οι μέρες και ώρες διεξαγωγής, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ατομικό, οι μέρες και ώρες ρυθμίζονται απευθείας με εσάς και ξεκινάτε άμεσα. 
  • Είναι σημαντικό να κλείσετε τη θέση σας στο τμήμα το συντομότερο, προκειμένου να εξασφαλίσετε την μειωμένη τιμή και την κράτηση της θέσης σας για το επόμενο τμήμα. Όσο καθυστερείτε δηλαδή την εγγραφή σας, δεν θα προλάβετε να μπείτε στο επόμενο τμήμα επειδή καλύπτονται οι θέσεις από άλλους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί οι θέσεις, μπαίνετε σε λίστα αναμονής η οποία όμως δεν ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας. Σε περίπτωση που μετά τους 2 μήνες δεν έχει συγκροτηθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (10-12 άτομα), σας δίνουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων ή ακόμα και σε ατομικό μάθημα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση!
 • Τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά, είναι επαγγελματικό τμήμα του Ωδείου Όπερα που οδηγούν σε πιστοποιητικό για χρήση στην αγορά εργασίας ή για την ενδυνάμωση του βιογραφικού του σπουδαστή που το έχει αποκτήσει. Μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν επαγγελματικές επιδιώξεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: Τα δίδακτρα διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της παρακολούθησης (ομαδικό ή ατομικό):
 • 1. Παρακολούθηση του μαθήματος σε τμήμα (ομαδικό μάθημα):
  • Για όλους: 280-130= 150  

   €/μήνα

  • Για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 280-140= 140  

   €/μήνα

  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 280-150= 130  

   €/μήνα

  2. Παρακολούθηση του μαθήματος ως ιδιαίτερο (ατομικό μάθημα):
  • Για όλους: 560-260= 300 €/μήνα
  • Για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 560-280= 280 €/μήνα
 • Τρόποι εξόφλησης του προγράμματος:
  • Με μετρητά σε 12 μηνιαίες δόσεις
  • Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις 
  • Με χρεωστική κάρτα
  • Με κατάθεση στην τράπεζα
 • Βεβαίωση/πιστοποιητικό:
  • Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης
  • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας.

Το θεατρικό παιχνίδι και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά

Παρουσίαση του μαθήματος

        
Μαθαίνοντας μέσα από την ενεργή δράση και τη συμμετοχή ή αλλιώς το Θεατρικό Παιχνίδι στην εκπαίδευση… 

        Ως εκπαιδευτικοί, συχνά αναζητούμε αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσουμε τη ροή και την ποιότητα του μαθήματος στην τάξη, να δώσουμε κίνητρα στους μαθητές μας και να προσεγγίσουμε μια γκάμα από διαφορετικά στυλ εκμάθησης, από διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή, με τους οποίους ο κάθε μαθητής προσλαμβάνει, επεξεργάζεται και οργανώνει τις  πληροφορίες και τις γνώσεις (οπτικό, αισθητικό, σφαιρικό, λεκτικό, ενεργητικό κ.α.).  Το καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να το επιδιώξουμε συνταιριάζοντας τα διαφορετικά αυτά μαθησιακά στυλ με τις κατάλληλες κάθε φορά εκπαιδευτικές μεθόδους.


        Την τελευταία δεκαετία η εποικοδομητική και αντανακλαστική μάθηση έχει τύχει μεγάλης προσοχής και γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική ως μαθησιακή θεωρία και πρακτική, συμπεριλαμβάνοντας κοινωνική και ενεργή συμμετοχή και δημιουργώντας  ένα ισχυρό μαθησιακό περιβάλλον.

        Είναι γεγονός ότι τα παιδιά (και οι ενήλικες) μαθαίνουν πολλά πράγματα παίζοντας παιχνίδια, όντας μια φυσική προέκταση της συνήθους παιδικής συμπεριφοράς.  Τα παιχνίδια ρόλων είναι ιδιαίτερα προσφιλή στις μικρές ηλικίες. Η δραματοποίηση, η ένδυση κάθε φορά διαφορετικών ρόλων και η νοερή μεταφορά σε διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικές συνθήκες, δεδομένα και συμβάσεις,  με τεχνητούς κανόνες και νόρμες συμπεριφορών κατέχουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο των παιδιών.      

        Το θεατρικό παιχνίδι ως μέθοδος διδασκαλίας  χρησιμοποιεί καταρχήν  το παιχνίδι, κάνοντας την εκπαίδευση  αυθεντική, φυσική και διασκεδαστική  αλλά και τη δραματοποίηση,  με απώτερο στόχο τη γνώση μέσα από την εμπειρία και τη συμμετοχή. Θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διδασκαλίας χάριν στη   μοναδική  του ικανότητα να ενεργοποιεί πολλά διαφορετικά στυλ εκμάθησης. Βασίζεται στην κατανόηση, την ομαδικότητα, την ενεργή συμμετοχή,  τον αυτοέλεγχο και τη στοχοπροσήλωση. 

        Οι μαθητές απολαμβάνουν τις δραστηριότητες, το να δουλεύουν ομαδικά και να μοιράζονται τις δημιουργικές τους εκφράσεις. Ακόμα και ο πιο ντροπαλός ή απρόθυμος μαθητής μπορεί να επωφεληθεί από το θεατρικό παιχνίδι, καθώς ενδύεται έναν νέο φανταστικό ρόλο απ’ αυτόν που συνήθως έχει στην τάξη. Αποδεδειγμένα, το θεατρικό  παιχνίδι και η δραματοποίηση βοηθά στην εξάσκηση της φαντασίας, στην  ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, όπως η ακρόαση, η έκφραση, η καθαρή άρθρωση, η συγκέντρωση, η εστίαση, ο αυτοέλεγχος, ο αυθορμητισμός, και η εμπιστοσύνη, δίνει στους μαθητές μια ευκαιρία να κινηθούν, να αλληλεπιδράσουν και να απολαύσουν την ελευθερία. Τέλος, βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης για τα πιο ντροπαλά ή απρόθυμα παιδιά, ενώ πολύ συχνά κατευνάζει τις επιθετικές συμπεριφορές.
    
        Η ικανότητα του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης  να περιλαμβάνει  όλους τους δυνατούς τρόπους προσωπικής εκμάθησης, είναι φανερό μέσα από την ιστορία και την ανάπτυξή της. Αν και το θεατρικό παιχνίδι είναι πιο πρόσφατο, στρατιωτικά, κυβερνητικά και εταιρικά ιδρύματα χρησιμοποίησαν τη δραματοποίηση ως πολύτιμη εκπαιδευτική μέθοδο για πολλά χρόνια.

        Η δραματοποίηση, το παιχνίδι ένδυσης ρόλων, καταρχήν αναπτύχθηκε στον Πρωσικό στρατό ως μια τεχνική εξομοίωσης στη στρατολόγηση των αξιωματικών. Οι Πρώσοι ανακάλυψαν ότι στρατολογούσαν  άτομα που κατά τα φαινόμενα πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεδομένου ότι οι εξετάσεις ήταν γραπτές, αλλά στην πραγματικότητα στερούνταν στρατηγικών ή ηγετικών δεξιοτήτων  στο πεδίο της μάχης. Η λύση ήταν να εισάγουν συμπεριφορικά τεστ μέσω προκατασκευασμένων δραστηριοτήτων. Δίχως να ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές, μπορούσαν να εκτιμήσουν τα προσόντα των υποψήφιων αξιωματικών με κατάλληλο τρόπο. Οι υποψήφιοι που μπορούσαν να κατευθύνουν τα στρατεύματά τους επιτυχώς κάτω από την πίεση μιας προσομοίωσης μάχης, ήταν αυτοί που τελικά επιλέγονταν.

        Ουσιαστικά, και η εκπαίδευση άρχισε να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τη δραματοποίηση κατά τη δεκαετία του 1970.
        Η δύναμη του μυαλού να μαθαίνει μέσα από διαδικασίες αυθεντικές και βασισμένες στην κατανόηση, μέσα σε ένα ελεγχόμενο και ενεργό περιβάλλον είναι προφανής. Αν και η δραματοποίηση και κατ’ επέκταση το θεατρικό παιχνίδι  είναι μια σχετικά νέα εκπαιδευτική τεχνική, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τη δυναμική της.

        Τα θεατρικά παιχνίδια θα μπορούσαν να χωριστούν σε πολλές κατηγορίες, ανάλογα με το μέσον που ενεργοποιείται κάθε φορά (σωματικά, λεκτικά, παιχνίδια συγκέντρωσης κ.α.) ή με το στόχο (παιχνίδια φαντασίας, αυτοσχεδιασμού, αυθορμητισμού κ.α.), χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνδυάσουμε πολλά στοιχεία σε ένα μόνο παιχνίδι.

        Η επιτυχής τους έκβαση εναπόκειται, όχι μόνο στη διάθεση και το ταλέντο του δασκάλου, αλλά και στην πολύτιμη κατασταλαγμένη γνώση και εμπειρία που μπορεί να του μεταδώσει η πολυετής πρακτική πάνω στον τομέα.

        Παράδειγμα, γνωρίζουμε πως μια δραστηριότητα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, να δίνει στο μαθητή το χρόνο να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να ενδύεται ένα καινούριο ρόλο, να τον ακολουθεί και να απεκδύεται αυτό το ρόλο με το πέρας του παιχνιδιού. Μια προτεινόμενη ακολουθία θα ήταν, λοιπόν:
 • Εστίαση
 • Κυρίως δραστηριότητα
 • Κλείσιμο και απέκδυση
 • Ολοκλήρωση
        Η προσαρμογή, επίσης, των παιχνιδιών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη είναι ένα στοιχείο που η χρόνια πρακτική έχει εξασφαλίσει.

        Συμπερασματικά, το θεατρικό παιχνίδι είναι μια ευεργετική εκπαιδευτική στρατηγική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρκετούς τρόπους στα πλαίσια της σύγχρονης τάξης, ή και σε αμιγείς ομάδες θεατρικού παιχνιδιού. Το θεατρικό παιχνίδι περιλαμβάνει πολυδιάστατα μαθησιακά στυλ, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής - λεκτικής, διαπροσωπικής, κιναισθητικής, λογικής, χωρικής. Επιπλέον ενσωματώνει τη μουσική ή τη γλώσσα της μουσικής, ενισχύει τα αντανακλαστικά των μαθητών, αναπτύσσει τη συναισθηματική νοημοσύνη, το αίσθημα συνεργασίας και ομαδικότητας, τον έλεγχο και την ελεύθερη έκφραση, την αυτοπεποίθηση, τις σύνθετες κινητικές δεξιότητες και ενισχύει τη δημιουργία σχέσεων φιλίας μεταξύ των μελών της ομάδας.

        Τι πιο πολύτιμο θα μπορούσε ο εκπαιδευτικός να αναζητήσει ως εφόδιο στη δύσκολη και υπεύθυνη αποστολή του, αυτή της εκπαίδευσης των παιδιών μας;


Το θεατρικό παιχνίδι και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά

Συχνές ερωτήσεις


Το τμήμα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά απευθύνεται σε συγκεκριμένους παιδαγωγούς;
Το τμήμα του θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, ηθοποιούς και γενικότερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν και ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση παιδιών σχολικής ή/και προσχολικής ηλικίας.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στο τμήμα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά; Είναι μόνο ομαδικά  τα μαθήματα;
Η φοίτηση στο τμήμα του θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά είναι 3 ώρες την εβδομάδα για ένα έτος. Τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 ατόμων, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ατομικού μαθήματος

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ενότητα του μενού Επικοινωνία, ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό τμήμα Θεατρικού παιχνιδιού και η μεθοδολογία διδασκαλίας του στα παιδιά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: