Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες

 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 25/2/19
  Αναρτήθηκε στις 18 Φεβ 2019, 11:43 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Ειδικές τιμές για φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Τα μαθήματα γίνονται στην θεατρική σκηνή του Ωδείου Όπερα Αθηνών.
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 σπουδαστών.
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Σε όλους όσοι ενδιαφέρονται (από 18 έως και άνω των 60 ετών).
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων: Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια των μαθημάτων στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες είναι 4 συνεχόμενες ώρες την εβδομάδα (με ένα διάλειμμα). Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 1 έτος. Μπορεί βέβαια να συνεχίσει τη φοίτησή του ο σπουδαστής για όσο διάστημα το επιθυμεί και πέρα της φοίτησης του ενός έτους, για να αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία. 
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες από 18 έως και άνω των 60 ετών έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 250-120= 130  €/μήνα
  • Για σπουδαστές, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολύτεκνους, ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 250-130= 120  €/μήνα
  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων (φίλων ή συγγενών που θα γραφτούν μαζί) και άνω: 250-140= 110 €/μήνα
Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.


Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες

Παρουσίαση του μαθήματος


        Η θεατρική πράξη δεν είναι προνόμιο μόνο των κατ' επάγγελμα  ηθοποιών, αλλά και όσων αναζητούν τρόπους ελεύθερης έκφρασης στην καθημερινότητά τους, τρόπους να ανακαλύψουν την ανθρώπινη φύση μέσα από την “ένδυση” διαφορετικών ρόλων, τρόπους να εξωτερικεύσουν διαφορετικές εκφάνσεις του εαυτού τους, τρόπους να ισορροπήσουν τα “πρέπει” με τα “θέλω” τους, τρόπους να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αναζητήσεις, τρόπους να δημιουργήσουν με μόνα εφόδια το σώμα, τη φωνή, το πνεύμα και την ψυχή τους.
        Στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες ηλικίας από 18 ετών και άνω του Ωδείου Όπερα οι σπουδαστές εξερευνούν την τέχνη του θεάτρου, με αφετηρία την ανάγκη που οδήγησε ιστορικά των άνθρωπο στη δημιουργία και εξέλιξη μιας από τις μεγαλύτερες τέχνες. 

        Στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες ηλικίας από 18 ετών και άνω οι σπουδαστές ασχολούνται:
 • Με την ιστορία του θεάτρου ως τέχνη
 • Με την ανάλυση των πιο σπουδαίων έργων της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας
 • Με θεατρικές ασκήσεις που χαλαρώνουν, δουλεύουν το σώμα, χρωματίζουν τη φωνή, βοηθούν την εκφραστικότητα της κίνησης, ενισχύουν την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεσα στη θεατρική ομάδα
 • Με βασικές αρχές ορθοφωνίας και άρθρωσης της γλώσσας μας
 • Με ανάγνωση κειμένων, θεατρικών και μη
 • Με τη διαδικασία διανομής ρόλων
 • Με μικρές σκηνές από γνωστά θεατρικά έργα
 • Με προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου
        Στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες ηλικίας από 18 ετών και άνω, οι σπουδαστές αναπτύσσουν την ψυχοκινητική τους έκφραση, οξύνουν την κρίση τους και έχουν την  δυνατότητα να δημιουργήσουν συλλογικά, αφού το θέατρο είναι σύνθετη και κοινωνική τέχνη. Οι σπουδαστές, μέσα από ειδικές ασκήσεις βελτιώνουν την φυσική τους κατάσταση, την άρθρωσή τους και την αναπνοή τους, αφού τα απαραίτητα εργαλεία του ηθοποιού είναι το σώμα και ο λόγος. Στο τέλος της χρονιάς, διοργανώνεται θεατρική παράσταση με συμμετοχή των σπουδαστών της ομάδας.

Η μαγεία στη ζωή μας!
        Φτιάξαμε έναν κόσμο υπερβολικά ασφαλή, αλλεργικό στις μεγάλες συγκινήσεις, τη μαζική συμμετοχή, τις αναθεωρήσεις, τις εξαιρετικές εμπειρίες, τα ακραία συναισθήματα. Κατά καιρούς χρειάζεται να ταράσσουμε τα λιμνάζοντα νερά, να δοκιμάζουμε τα αντανακλαστικά μας, να κυνηγάμε νέες εμπειρίες, να φλερτάρουμε με τον «κίνδυνο», να εκτιθέμεθα πέρα από τις «κοινωνικές προτάσεις». Είναι αυτά που προσθέτουν «αλάτι» στην καθημερινότητα, που συσσωρεύουν αναμνήσεις ζωής, που επιμηκύνουν το χρόνο. Το θέατρο είναι μια μαγική εμπειρία, είναι ένα ταξίδι στον τόπο σου, είναι ο «εχθρός» της βολής και της ανάπαυσης, είναι το «φλερτ» με τον κίνδυνο, είναι το «έξω» από τα δεδομένα, είναι η κινητοποίηση, η συγκίνηση, ο ρομαντισμός, η τραγικότητα και όλα αυτά που έχουμε αποκλείσει για χάρη της ασφάλειας.

Κατανοούμε τα συναισθήματά μας
        Σίγουρα δεν είναι καινούριο το γεγονός ότι όλοι καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας σε ένα μεγάλο βαθμό. Είναι ο τρόπος που μεγαλώσαμε. Η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» μας.
«Είσαι δυνατός, σκληρός, αλύγιστος, μετρημένος, παραγωγικός, υγιής, προσεκτικός, ευγενικός και αθόρυβος.»

        Η αλήθεια είναι πως θα εκπλαγείς με τον πλούτο που κρύβεις μέσα σου. Η ενασχόληση με τη θεατρική πράξη βοηθάει να ανακαλύψεις αυτό τον πλούτο, να τον διαθέσεις σε σένα και στους άλλους γύρω σου. Να ανακαλύψεις την πολύπλευρη αλήθεια για τον εαυτό σου, να παρατηρήσεις το συναίσθημα και τις αντιδράσεις σου σε καταστάσεις που δεν έχεις αντιμετωπίσει, να έρθεις αντιμέτωπος με τις παρορμήσεις σου, που σε κανονικές συνθήκες πρέπει να χαλιναγωγήσεις, να υποδυθείς και να ανασύρεις ένα κρυμμένο κομμάτι του εαυτού σου.

Άδραξε τη στιγμή
        Όπως και να ‘χει, το να ζεις τη στιγμή είναι αναλγητικό, ζωοφόρο. Και το θέατρο, μας μαθαίνει ακριβώς αυτό. Να είμαστε, να βιώνουμε, να συγκεντρωνόμαστε στο τώρα, να δίνουμε ζωή, αλήθεια και διάδραση στο χαρακτήρα, στην κατάσταση, στην εποχή που καλούμαστε να υποδυθούμε.

Αυτοπεποίθηση
        Θα μπορούσαμε να το δουλέψουμε μόνοι μας, αλλά τι καλύτερο από μια μικρή θεατρική ομάδα, μια μικρή οικογένεια που ενθαρρύνει την ανάγκη μας για πειραματισμό, αυτοσχεδιασμό, προσπάθεια, επιτυχία, αποδοχή, υποστήριξη και επικοινωνία;

Δημιουργικότητα
        Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η επαφή και η ενασχόληση με τις τέχνες φωτίζει τη δημιουργική μας πλευρά, οδηγεί τη σκέψη και την έκφραση σε νέα, απάτητα μονοπάτια, δημιουργεί νέους εγκεφαλικούς συσχετισμούς, ενεργοποιεί την ανάγκη και την ικανότητά μας για ανακάλυψη, επαναπροσδιορισμό και δημιουργία, όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Να σαγηνεύω το κοινό
        Όλοι μας έχουμε ζηλέψει ανθρώπους με την έμφυτη (ή επίκτητη) ικανότητα να μιλάνε σε κοινό και αυτό να «κρέμεται» από τα χείλη τους. Η γοητεία του να μπορείς να «επιβάλλεσαι» σε ένα γνωστό ή άγνωστο κοινό και να το κερδίζεις, είναι μοναδικό συναίσθημα. Μέσα στη θεατρική ομάδα μαθαίνουμε την καθαρότητα και την ορθότητα του λόγου, τη δραματοποίηση του κειμένου, την τέχνη της αφήγησης, της αγωνίας, της παύσης, της ευελιξίας, της επαφής με το κοινό και το να «ψυχανεμιζόμαστε» εγκαίρως τον παλμό του.
 
Μαθαίνουμε τον εαυτό μας
        Κεντρικό θέμα στα θεατρικά έργα είναι οι ανθρώπινες συγκρούσεις, η προσπάθεια επιβολής, η μάχη των «συσχετισμών», η σκιαγράφηση ιδιαιτέρων και πολλές φορές ακραίων συμπεριφορών, η αντίδραση στο σπάνιο, το αναπάντεχο, το ακραίο. Συναντούμε αυτοκαταστροφικές φιγούρες, δύστροπες, υπερβολικές, σταθερές ή ασταθείς, ισορροπημένες ή μη, τύπους που επιλέγουν την ασφάλεια και άλλους τον κίνδυνο, κερδισμένους και χαμένους, ευτυχισμένους και δυστυχείς, πάσχοντες. Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι μπορούμε να ταυτιστούμε με καθέναν από αυτούς, όμως όλοι, παρακολουθώντας ένα θεατρικό έργο αναγνωρίζουμε λίγο ή πολύ πιθανές αντιδράσεις της στιγμής, ψήγματα συμπεριφορών και συναισθηματικές μεταπτώσεις.

        Το θέατρο είναι μια πρόβα ζωής. Είναι η παρατήρηση της ανθρώπινης ψυχολογίας και αντίδρασης, είναι η διαδικασία της «προβολής» της κατανόησης, της αποδοχής, της κάθαρσης. Είναι η επαφή με τον εσώτερο εαυτό σου και τους γύρω σου.

Επικοινωνία
        Πολλούς μας οδηγεί στην ένταξή μας σε μια θεατρική ομάδα η ανάγκη επικοινωνίας με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες σκέψεις και ανασφάλειες, τις ίδιες ανάγκες. Το θέατρο είναι μια μορφή επικοινωνίας. Επικοινωνία με την ομάδα σου, εντός και εκτός θεατρικής πράξης, επικοινωνία με το κοινό. Και ίσως να το επιλέγουμε πολλοί για να επικοινωνήσουμε αυτά τα συναισθήματα και τον πλούτο που ξέρουμε ότι έχουμε μέσα μας σε καταστολή και ψάχνουν την ανάλογη συνθήκη να εκφραστούν. Αυτή η συνθήκη είναι η θεατρική πράξη.

Επαφή με το σώμα
        Το σώμα μας είναι ο αγωγός με τον οποίο η διάνοια, το πνεύμα μας συνδέεται με τον έξω κόσμο. Πολλές φορές έχουμε αισθανθεί αυτή την απόσταση μεταξύ του συναισθήματος και της σκέψης που «ξεχειλίζει», και της σωματικής του έκφρασης. Το θέατρο, μας μαθαίνει να «γεφυρώνουμε» αυτή την απόσταση, σώμα και πνεύμα γίνονται ένα.

Γιατί πάντα το ήθελα
        Αυτό, προφανώς, δεν αναφέρεται στον καθένα, αλλά αρκετοί από εμάς όταν παρακολουθούσαμε θεατρικές παραστάσεις ή έργα στη μεγάλη οθόνη, φανταζόμασταν τον εαυτό μας στη θέση τους. Γιατί λοιπόν να μην ενταχθούμε σε μια θεατρική ομάδα;


Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες του Ωδείου Όπερα; Σε ποιους απευθύνεται;
Το θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα είναι καλλιτεχνικός πολυχώρος που προσκαλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε θεατρική ομάδα, χωρίς το άγχος των audition και των εξεταστικών επιτροπών. Απευθύνεται σε όλους  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ - που αγαπούν το θέατρο και σε αυτούς που είτε δεν τους δόθηκε η ευκαιρία, είτε θεωρούν ότι η ηλικία τους δεν τους το επιτρέπει, δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ σε μια ανάλογη πρόταση για να εξασκήσουν και να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητές τους. Πολλές φορές μάλιστα παρότι ήθελαν πολύ να ενταχθούν σε μια θεατρική ομάδα, ήταν πολύ ακριβή (από πλευράς κόστους) η συμμετοχή τους.

Δεν έχω καμία γνώση θεατρικής παιδείας. Μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες;
Φυσικά ναι !! Τα μαθήματα είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει και να τα παρακολουθήσει χωρίς καμία δυσκολία, αφού όλες οι δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχει ο εκπαιδευόμενος ηθοποιός, μαθαίνονται και καλλιεργούνται στην πορεία των μαθημάτων.

Πρέπει να έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο;
Το ταλέντο στην θεατρική τέχνη όπως άλλωστε σε όλες τις τέχνες, είναι ένας συνδυασμός ικανοτήτων που πρέπει να συγκεντρώνει ο καλλιτέχνης όπως η μνήμη, η υπομονή στην εξάσκηση, η συχνή επαφή με το αντικείμενο, η διαρκής ενημέρωση για τις νέες τάσεις της τέχνης, η συγκέντρωση, η επικοινωνία με τους συνεργάτες του πάνω στη σκηνή και με τον κόσμο κ.ά. Το μοναδικό ιδιαίτερο ταλέντο που θα χρειαστείτε για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες του Ωδείου Όπερα, είναι η διάθεση για προσωπική προσπάθεια και η θέληση για συνεργασία και επικοινωνία.

Σε πόσο καιρό θα μπορώ να υποδυθώ ένα θεατρικό ρόλο;
Αυτό εξαρτάται από το ενδιαφέρον του σπουδαστή, την θέληση, την προσοχή και τη συγκέντρωσή του στα μαθήματα του θεατρικού εργαστηρίου. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των σπουδών στη θεατρική τέχνη έχει η ικανότητα του σπουδαστή να αντιλαμβάνεται τους ρόλους και να αφήνει ελεύθερο τον εαυτό του να εκφράζεται μέσα από αυτούς, χωρίς να δεσμεύεται από αρνητικές σκέψεις ή συναισθηματικές εμπλοκές (όπως π.χ. να ντρέπεται ή να αγχώνεται). Η ικανότητα όμως αυτή εξασκείται και αναπτύσσεται μέσα από τα μαθήματα και τις πρόβες σε μικρούς ή μεγαλύτερους θεατρικούς ρόλους.

Εγώ είμαι άνω των 30 ετών. Πώς θα τα καταφέρω αφού λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, έχω περιορισμένο χρόνο στην διάθεσή μου;
Τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι είναι μόνο μία φορά την εβδομάδα από 3 ώρες ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν ακόμα και όσοι έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα, αφού είναι βέβαιο πως όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους για να κάνουν αυτό που αγαπούν. Άλλωστε η περισσότερη δουλειά γίνεται στο χώρο του θεατρικού εργαστηρίου.

Τι είδους θεατρικά έργα διδάσκονται στο θεατρικό εργαστήρι;
Τα έργα που διδάσκονται στο θεατρικό εργαστήρι αντλούνται από το αρχαίο Ελληνικό θέατρο, το κλασσικό Ευρωπαϊκό και το μοντέρνο. Μέσα από την ανάλυση των κειμένων οι σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου γνωρίζουν τους μεγάλους συγγραφείς και εξοικειώνονται με τα έργα τους.

Τι προσφέρει η φοίτηση στο θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες του Ωδείου Όπερα; 
Με την παντομίμα η προσωπική αντίληψη και η σωματική πειθαρχία αναπτύσσονται και βέβαια η φαντασία και η έκφραση του κάθε σπουδαστή έχει τον πρώτο λόγο. Με τους αυτοσχεδιασμούς και τη δραματοποίηση οι σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους ενώ βελτιώνουν την άρθρωση και την ορθή προφορά των λέξεων (ορθοφωνία). Η συγκρότηση της σκέψης, η σωστή διατύπωση και η ανάπτυξη ενός θέματος, στοιχεία απαραίτητα για την εκτέλεση ενός θεατρικού έργου, βοηθούν στην εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Η φαντασία εκδηλώνεται και αναπτύσσεται, αφού οι σπουδαστές συχνά επινοούν τις δικές τους ιστορίες παίρνοντας ερεθίσματα από εικόνες, ήχους, αντικείμενα. Μία φωτογραφία, ή μία λέξη είναι αρκετή  πολλές φορές για να δημιουργηθεί ένα μικρό θεατρικό έργο. Με τις κατασκευές οι σπουδαστές ζωγραφίζουν, κολλάνε, κόβουν και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον πηλό, το γύψο, το ύφασμα, το χαρτί κατασκευάζοντας μάσκες, καπέλα, σκηνικά, ακόμη και κοστούμια, ενώ συγχρόνως κάνουν φίλους μέσα από τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά συμμετέχοντας δημιουργικά στην εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός θέματος. Με τις κινητικές ασκήσεις και τα παιχνίδια φαντασίας οι σπουδαστές γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν να κινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα στο χώρο, χωρίς να ντρέπονται ή να αισθάνονται άβολα, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν να παρατηρούν, να εξασκούν την συγκέντρωση και την προσοχή τους. Μέσα από τις σπουδές της θεατρικής τέχνης οι σπουδαστές μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίζουν βαθύτερα τον εαυτό τους και την προσωπικότητά τους, να αποκτούν αυτογνωσία, αυτοκυριαρχία και να μαθαίνουν καινούριους τρόπους προσέγγισης και συνεργασίας με άλλους ανθρώπους. Τέλος, μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων που υποδύονται και την βαθύτερη ανάλυση των έργων, ανακαλύπτουν τα νοήματα των μεγάλων κλασσικών και σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων.

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: