Θεατρικό εργαστήρι (για όλες τις ηλικίες-γενικές πληροφορίες)


Θεατρικό εργαστήρι


Στο θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

Θεατρικό εργαστήρι
Συχνές ερωτήσεις
Τι είναι το θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα; Σε ποιους απευθύνεται;
Το θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα είναι καλλιτεχνικός πολυχώρος που προσκαλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε θεατρική ομάδα, χωρίς το άγχος των audition και των εξεταστικών επιτροπών. Απευθύνεται σε όλους  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ - που αγαπούν πραγματικά το θέατρο και σε αυτούς που είτε δεν τους δόθηκε η ευκαιρία, είτε θεωρούν ότι η ηλικία τους δεν τους το επιτρέπει, δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ σε μια ανάλογη πρόταση για να εξασκήσουν και να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητές τους. Πολλές φορές μάλιστα παρότι ήθελαν πολύ να ενταχθούν σε μια θεατρική ομάδα, ήταν πολύ ακριβή (από πλευράς κόστους) η συμμετοχή τους.
Από τι ηλικία μπορώ να γραφτώ στο θεατρικό εργαστήρι; 

Το θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα δέχεται ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας και συγκεκριμένα από 4 ετών έως και άνω των 60 ετών. Τα τμήματα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ηλικίες των σπουδαστών σε 2 κατηγορίες:


Δεν έχω καμία γνώση θεατρικής παιδείας. Μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι; Φυσικά ναι !! Τα μαθήματα είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει και να τα παρακολουθήσει χωρίς καμία δυσκολία, αφού όλες οι δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχει ο εκπαιδευόμενος ηθοποιός, μαθαίνονται και καλλιεργούνται στην πορεία των μαθημάτων.
Πρέπει να έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο; Το ταλέντο στην θεατρική τέχνη όπως άλλωστε σε όλες τις τέχνες, είναι ένας συνδυασμός ικανοτήτων που πρέπει να συγκεντρώνει ο καλλιτέχνης όπως η μνήμη, η υπομονή στην εξάσκηση, η συχνή επαφή με το αντικείμενο, η διαρκής ενημέρωση για τις νέες τάσεις της τέχνης, η συγκέντρωση, η επικοινωνία με τους συνεργάτες του πάνω στη σκηνή και με τον κόσμο κ.ά. Το μοναδικό ιδιαίτερο ταλέντο που θα χρειαστείτε για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα, είναι η διάθεση για προσωπική προσπάθεια και η θέληση για συνεργασία και επικοινωνία.
Σε πόσο καιρό θα μπορώ να υποδυθώ ένα θεατρικό ρόλο; Αυτό εξαρτάται από το ενδιαφέρον του σπουδαστή, την θέληση, την προσοχή και τη συγκέντρωσή του στα μαθήματα του θεατρικού εργαστηρίου. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των σπουδών στη θεατρική τέχνη έχει η ικανότητα του σπουδαστή να αντιλαμβάνεται τους ρόλους και να αφήνει ελεύθερο τον εαυτό του να εκφράζεται μέσα από αυτούς, χωρίς να δεσμεύεται από αρνητικές σκέψεις ή συναισθηματικές εμπλοκές (όπως π.χ. να ντρέπεται ή να αγχώνεται). Η ικανότητα όμως αυτή εξασκείται και αναπτύσσεται μέσα από τα μαθήματα και τις πρόβες σε μικρούς ή μεγαλύτερους θεατρικούς ρόλους.
Εγώ είμαι άνω των 30 ετών. Πώς θα τα καταφέρω αφού λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, έχω περιορισμένο χρόνο στην διάθεσή μου; Τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι είναι μόνο μία φορά την εβδομάδα από 3 ώρες ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν ακόμα και όσοι έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα, αφού είναι βέβαιο πως όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους για να κάνουν αυτό που αγαπούν. Άλλωστε η περισσότερη δουλειά γίνεται στο χώρο του θεατρικού εργαστηρίου.
Τι είδους θεατρικά έργα διδάσκονται στο θεατρικό εργαστήρι; Τα έργα που διδάσκονται στο θεατρικό εργαστήρι αντλούνται από το αρχαίο Ελληνικό θέατρο, το κλασσικό Ευρωπαϊκό και το μοντέρνο. Μέσα από την ανάλυση των κειμένων οι σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου γνωρίζουν τους μεγάλους συγγραφείς και εξοικειώνονται με τα έργα τους.
Τι προσφέρει η φοίτηση στο θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου Όπερα;  
Με την παντομίμα η προσωπική αντίληψη και η σωματική πειθαρχία αναπτύσσονται και βέβαια η φαντασία και η έκφραση του κάθε σπουδαστή έχει τον πρώτο λόγο. Με τους αυτοσχεδιασμούς και τη δραματοποίηση οι σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους ενώ βελτιώνουν την άρθρωση και την ορθή προφορά των λέξεων (ορθοφωνία). Η συγκρότηση της σκέψης, η σωστή διατύπωση και η ανάπτυξη ενός θέματος, στοιχεία απαραίτητα για την εκτέλεση ενός θεατρικού έργου, βοηθούν στην εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Η φαντασία εκδηλώνεται και αναπτύσσεται, αφού οι σπουδαστές συχνά επινοούν τις δικές τους ιστορίες παίρνοντας ερεθίσματα από εικόνες, ήχους, αντικείμενα. Μία φωτογραφία, ή μία λέξη είναι αρκετή 
πολλές φορές για να δημιουργηθεί ένα μικρό θεατρικό έργο. Με τις κατασκευές οι σπουδαστές ζωγραφίζουν, κολλάνε, κόβουν και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον πηλό, το γύψο, το ύφασμα, το χαρτί κατασκευάζοντας μάσκες, καπέλα, σκηνικά, ακόμη και κοστούμια, ενώ συγχρόνως κάνουν φίλους μέσα από τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά συμμετέχοντας δημιουργικά στην εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός θέματος. Με τις κινητικές ασκήσεις και τα παιχνίδια φαντασίας οι σπουδαστές γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν να κινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα στο χώρο, χωρίς να ντρέπονται ή να αισθάνονται άβολα, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν να παρατηρούν, να εξασκούν την συγκέντρωση και την προσοχή τους.
 

Μέσα από τις σπουδές της θεατρικής τέχνης οι σπουδαστές μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίζουν βαθύτερα τον εαυτό τους και την προσωπικότητά τους, να αποκτούν αυτογνωσία, αυτοκυριαρχία και να μαθαίνουν καινούριους τρόπους προσέγγισης και συνεργασίας με άλλους ανθρώπους. Τέλος, μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων που υποδύονται και την βαθύτερη ανάλυση των έργων, ανακαλύπτουν τα νοήματα των μεγάλων κλασσικών και σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων.