Ωδείο Όπερα Special - Μουσική εκπαίδευση για ΑμΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες)

Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

        

Η συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες πλουτίζει τις εμπειρίες μας και εξασκεί και εξελίσσει τις δεξιότητές μας, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας. Για τη μουσική εκπαίδευση, τη μουσική ενασχόληση, πολλά έχουν ειπωθεί, όλα, όμως, συγκλίνουν στις ευεργετικές ιδιότητές της για όλους, ανεξαιρέτως φύλου, πολιτιστικού, κοινωνικού και οικογενειακού υποβάθρου. Απευθυνόμενη στο θυμικό και λειτουργώντας κατά κύριο λόγο υποσυνείδητα, η μουσική ακρόαση έχει την ιδιότητα να ερεθίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα, να προκαλεί το συναίσθημα, να ευφραίνει, να ηρεμεί, να θεραπεύει. Η ενεργή συμμετοχή, από την άλλη, κοινωνικοποιεί, εξασκεί τις δεξιότητες, απορροφά την ένταση, ομορφαίνει την καθημερινότητα, ενισχύει την προσφορά, εξωτερικεύει κρυμμένα και καταπιεσμένα συναισθήματα, "λειαίνει" τη συμπεριφορά.

        Αυτές οι ιδιότητες της μουσικής είναι που την κάνουν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, και κυρίως της ειδικής εκπαίδευσης, που αφορά παιδιά, ή γενικά άτομα, με αναπτυξιακές, νοητικές ή άλλου είδους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, η απουσία ή ο περιορισμός λεκτικής έκφρασης ή/και επικοινωνίας, αλλά και η δυσκολία δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων κάνουν ακόμα πιο σημαντική τη διοχέτευση και την έκφραση συναισθημάτων μέσω της μουσικής (δεδομένου ότι η μουσική επεξεργασία γίνεται σε διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου από αυτή της ομιλίας).

        Είναι εδώ και κάποιες δεκαετίες που η έρευνα για την ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ειδική εκπαίδευση, και όχι μόνο, έχει προχωρήσει σε βάθος, και, από απλή εμπειρική διαπίστωση, έχει εμπλουτιστεί με συγκριτικές στατιστικές μελέτες, πειράματα και κλινικές μελέτες. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μιλάμε για θεραπευτική και όχι απλώς ωφέλιμη επίδραση, όπως αποδεικνύει και η εξάπλωση της επιστήμης της Μουσικοθεραπείας ως βοηθητικό ιατρικό επάγγελμα. Η μουσική προκαλεί, λοιπόν, τέτοιες εγκεφαλικές χημικές αντιδράσεις ώστε να μπορεί να κατευνάσει το θυμό, να ηρεμήσει, να απομακρύνει δυσάρεστα συναισθήματα, να αμβλύνει το αίσθημα του πόνου, να εξισορροπήσει τη συναισθηματική κατάσταση, να καλυτερεύσει την ικανότητα εστίασης της προσοχής και προσήλωσης στο στόχο, να βελτιώσει τις κινητικές και απτικές δεξιότητες, να εξελίξει τις διανοητικές επιδόσεις....και το πιο σημαντικό: Η μουσική είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες για παιδιά/ άτομα με ειδικές ή ιδιαίτερες ανάγκες γιατί είναι ιδιαίτερα ελκυστική και διασκεδαστική!

 

Ποιο όργανο να διαλέξω;

        Η επιλογή του κατάλληλου μουσικού οργάνου για το μαθητή με ειδικές ανάγκες είναι κρίσιμη. Πρόκειται για ένα συνδυασμό προτίμησης αλλά και ικανοτήτων. Με τη βοήθεια των γονέων ο εκπαιδευτικός ανακαλύπτει τι ακριβώς ενδιαφέρει και παρακινεί το μαθητή, ποιό όργανο είναι το πιο "ελκυστικό" γι' αυτόν.

Θέλω περισσότερες πληροφορίες

Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής του κατάλληλου μουσικού οργάνου, καθώς οι "ιδιαίτεροι" μαθητές πολύ συχνά αντιπαρέρχονται αντικειμενικές δυσκολίες όταν εμπνέονται και αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάτι. Ιδίως όταν δεν υπάρχει καμία άλλη επαφή με τη μουσική, το κίνητρο και η επιμονή είναι παράγοντες επιτυχίας. Παρ' όλα αυτά, οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου οργάνου μπορεί να υπερέχουν των δυνατοτήτων του μαθητή (ο όγκος, η πολυπλοκότητα, η ιδιαιτερότητα στην παραγωγή ήχου, κ.α.). Η συνεκτίμηση, λοιπόν, και των δύο αυτών παραγόντων μας υποδεικνύει ποιο είναι το κατάλληλο μουσικό όργανο για κάθε συγκεκριμένο μαθητή. (π.χ. τα κρουστά, εύκολα στο χειρισμό τους και με επαναλαμβανόμενο και προβλέψιμο ήχο, είναι μια συνήθης επιλογή παιδιών στο φάσμα του αυτισμού).

 

Ώρα για μάθημα...

        Η διδασκαλία ενός μουσικού οργάνου σε παιδιά είναι τόσο δύσκολο και υπεύθυνο έργο, όσο και ανταποδοτικό και ευχάριστο, πόσο μάλλον όταν τα παιδιά αυτά έχουν ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης και διαφορετικούς ρυθμούς αφομοίωσης. Η επαφή με ένα μουσικό όργανο ενεργοποιεί μια ομάδα αισθήσεων (όραση, αφή, ακοή), είναι μια συναρπαστική και ξεχωριστή εμπειρία για κάθε παιδί. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις: την οργάνωση και το συντονισμό των κινήσεών του, προκειμένου να έχει ένα όμορφο ηχητικό αποτέλεσμα, την "αποκρυπτογράφηση" της μουσικής σημειολογίας, την εστίαση της προσοχής του, κ.α. Σ' όλες αυτές τις προκλήσεις ο εκπαιδευτικός είναι παρακινητής, αρωγός και εμπνευστής. Η διδασκαλία δεν είναι μια "προκατασκευασμένη" υπόθεση, αλλά γνώση και αντίληψη, εξατομίκευση και προσαρμογή, υπομονή, επιμονή, φαντασία και προσφορά.

 

Γνώση και αντίληψη:

        Γνωρίζω ότι κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα. Αυτό που εφαρμόζω στο μάθημα με τη Μαρία δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στο Γιώργο, αν και έχουν την ίδια ιδιαιτερότητα. Αυτό που εφάρμοσα στο μάθημα με τη Μαρία την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα και σήμερα.

        Γνωρίζω ότι ο Γιώργος, ο μαθητής μου με σύνδρομο Down, είναι ακουστικός τύπος* και έχει ευκολία στη μίμηση. Μιμείται πολύ εύκολα κινήσεις μου, φτιάχνουμε εικόνες και μικρές ιστορίες στο πιάνο, του αρέσει να προχωράμε αργά αλλά σταθερά και απολαμβάνει να αυτοσχεδιάζει. Στις συναυλίες και τα κοντσέρτα είναι ο μόνος που δεν έχει άγχος!!! Όλοι τον ζηλεύουμε γι' αυτό!

        Γνωρίζω ότι η Ελένη, η μαθήτριά μου με διεγνωσμένο σύνδρομο Asperger, είναι μουσικό ταλέντο στην κιθάρα. Έχουμε μια ζεστή σχέση, παρόλο που δε μου μιλάει πολύ. Της αρέσει, όμως, να τραγουδάει και αντίστοιχα να της απαντάω κι εγώ τραγουδώντας, έτσι συνεννοούμαστε πιο εύκολα. Δεν της αρέσει να τη διακόπτω, χάνει τον ειρμό και τη συγκέντρωσή της.

        Γνωρίζω ότι ο Λευτέρης, μαθητής με αυτισμό, είναι συναισθητικός**, μου ζωγραφίζει τους ήχους που παίζουμε στη φλογέρα με όμορφα πολύχρωμα σχήματα. Του αρέσει να παίζει τραγούδια από τις αγαπημένες του σειρές στην τηλεόραση, και να χορεύει στο ρυθμό της μουσικής, αλλά προς θεού, μην του βάλω μετρονόμο!! Χάνει το ενδιαφέρον του και αποσπάται!

        Γνωρίζω ότι η Αναστασία θέλει μονίμως να κινείται, έχει τεράστια ενέργεια μέσα της. Γι' αυτό και κάνουμε διάφορα μουσικά παιχνίδια με το σώμα μας, το χρησιμοποιούμε σα μουσικό όργανο, παράγουμε ήχους, φτιάχνουμε ιστορίες, παίζουμε ρόλους, συμμετέχουν και κάποια κρουστά όργανα στο παιχνίδι!

 

*(Όσον αφορά τον τρόπο αφομοίωσης της πληροφορίας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρείς μαθησιακούς τύπους: τον οπτικό, τον ακουστικό και τον κιναισθητικό. Ο οπτικός μαθησιακός τύπος αφομοιώνει την πληροφορία μέσω της όρασης, μέσω της σύνδεσής της με οπτικό ερέθισμα, ο ακουστικός τύπος μέσω της ακοής και ο κιναισθητικός μέσω της κίνησης.)

**Το φαινόμενο της συναισθησίας, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε παιδιά με αυτισμό, η αντιληπτική εκείνη κατάσταση όπου η διέγερση μιας αίσθησης οδηγεί σε ταυτόχρονη και ακούσια εμπειρία σε μια δεύτερη αίσθηση. Για παράδειγμα το ακουστικό ερέθισμα μιας συγκεκριμένης νότας/συχνότητας δημιουργεί και οπτικό ερέθισμα, οπότε ο μαθητής το αντιλαμβάνεται και σαν χρώμα ή σχήμα.

 

Εξατομίκευση και προσαρμογή:

        Ως δάσκαλος πάντα προετοιμάζομαι κατάλληλα για το μάθημα. Εχθές, λοιπόν, με το Γιώργο στο πιάνο παίξαμε το αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι των συναισθημάτων, πως θα ακουγόμουν στο πιάνο αν ήμουν λυπημένος και χαρούμενος, θυμωμένος και ήρεμος... Ξετρελάθηκε, συμμετείχε με όλη του τη διάθεση και έδωσε και ένα μικρό ρεσιτάλ στους γονείς του πριν φύγει...

Θέλω περισσότερες πληροφορίες

Με τη Μαρία είχαμε σήμερα μάθημα, και, χαρούμενος από την επιτυχία του παιχνιδιού με το Γιώργο, την έβαλα κι αυτή στο παιχνίδι. Η Μαρία, όμως, δεν συμμετείχε, δεν της αρέσουν οι λυπημένοι και θυμωμένοι ήχοι και αποσύρθηκε! Η εμπειρία, ωστόσο, με έμαθε να είμαι σε εγρήγορση, να προσαρμόζομαι, να έχω πάντα ένα σχέδιο Β! Δώσαμε μαζί ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ, πιάνο για 4 χέρια, όπου εγώ κρατούσα το ρυθμό και κείνη αυτοσχεδίαζε στην ψηλή περιοχή του πιάνου!!!

 

Υπομονή και επιμονή:

        Ως έμπειρος μουσικός πολλές φορές ξεχνάω τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα ως μαθητής. Κάποια πράγματα τα θεωρώ δεδομένα και πιέζω για καλύτερη απόδοση και πρόοδο, ξεχνώντας τη χαρά της διαδικασίας... Αυτό δεν ισχύει με το Λευτέρη, ο οποίος καθορίζει τους ρυθμούς του μαθήματός μας! Με μικρούς, κάθε φορά, εφικτούς στόχους, με επανάληψη και επιμονή, χωρίς καθόλου άγχος, ο Λευτέρης ήδη έχει κάνει αργά, αλλά σταθερά και σημαντικά βήματα! Πολλές φορές χρειάζεται να απλοποιούμε τις μελωδίες, να βάζουμε τις αλλοιώσεις μπροστά από τις νοτούλες, να χρησιμοποιούμε μικρές ιστορίες, και, σίγουρα, να εμπλουτίζουμε το μάθημα με το πιο σημαντικό μυστικό: ένα μεγάλο μπράβο κάθε φορά που ένας μικρός στόχος επιτυγχάνεται! Αυτό δίνει φτερά! Έτσι, ο Λευτέρης έρχεται στο μάθημα χαρούμενος και φεύγει τρισευτυχισμένος!!!

 

Φαντασία και προσφορά:

        Λοιπόν, σήμερα θα παίξουμε μια καθημερινή ιστορία, μια ηλιόλουστη μέρα στο δάσος! Τα πουλιά τραγουδούν (Να ο Λευτέρης με τη φλογέρα...) και το απαλό αεράκι χαιδεύει τις κορυφές των δέντρων (Η Αναστασία με τις μαράκες). Ξάφνου, αρχίζει να μπουμπουνίζει (ο Γιώργος στη χαμηλή περιοχή του πιάνου) και να πέφτει πυκνή βροχή...(ο Γιάννης με το "βροχοποιό"). Όλα τα ζώα τρέχουν στις φωλιές τους (Η Αναστασία και ο Γιάννης με τα τυμπανάκια). Η βροχή τελικά σταματάει, βγαίνει το ουράνιο τόξο (η Ελένη με την κιθάρα) και τελικά ο ήλιος ξεπροβάλλει (Η Μαρία στην ψηλή περιοχή του πιάνου)...

        Ως δάσκαλος ξέρω ότι προσφέρω γνώση, αλλά, πολύ περισσότερο, χαρά... ξέρω, όμως, ότι ανταμείβομαι στο πολλαπλάσιο...

 

Ανταπόδοση:

        Ο Γιώργος μου υπενθυμίζει ότι η μουσική είναι απόλαυση, έκφραση, ελευθερία και όχι διαγωνισμός επίδοσης...

        Η Ελένη μου μαθαίνει πως η επικοινωνία δεν είναι λεκτική υπόθεση, αυτά που δεν λέγονται μπορώ να τα μοιραστώ μέσω της μουσικής...

        Ο Λευτέρης με παρασύρει, γίνομαι πάλι παιδί, διασκεδάζω, ζωγραφίζω, σκέφτομαι "έξω από το κουτί"...

        Τα "ιδιαίτερα" παιδιά μου με κάνουν και αισθάνομαι ιδιαίτερος...


Όπως έχετε ήδη καταλάβει, τα ονόματα των παραπάνω μαθητών, οι ικανότητές τους στη μουσική και οι μικρές ιστορίες που σας περιγράψαμε, είναι φανταστικά και χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως παραδείγματα. Αν έχετε όμως παιδί με ειδικές ανάγκες από 8 ετών και άνω (χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας), σας προσκαλούμε στο Special τμήμα του Ωδείου Όπερα, που είναι το μοναδικό ωδείο στο οποίο λειτουργεί ειδικό τμήμα για μαθητές με ειδικές ανάγκες.


Στο Ωδείο Όπερα Special, γίνονται δεκτοί και μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από 8 ετών και άνω (χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας) με:

 • Σύνδρομο Down
 • Αυτισμό
 • Σύνδρομο Asperger
 • Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές - Μη προσδιοριζόμενες αλλιώς
 • Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα
 • Νοητική υστέρηση
 • Σύνδρομο Williams
 • Σύνδρομο Rett
 • Συμπεριφορικές και συναισθηματικές διαταραχές

 

Και μεις οι γονείς πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε;

        Να ξέρετε ότι μιά φορά το μήνα προσφέρουμε δωρεάν σε γονείς και κηδεμόνες συνάντηση για ομαδική ενημέρωση/στήριξη, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, συζήτηση πάνω στα ειδικά θέματα που μπορεί να προκύπτουν στους χώρους εκπαίδευσης ή στο σπίτι, στις δυσκολίες χειρισμού και στους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισής τους.

        Εντωμεταξύ μπορείτε:

 • Να μας ενημερώνετε για το πλήρες ιατρικό ιστορικό του παιδιού, αλλά και για τις συνήθειες και προτιμήσεις του, εσείς τις ξέρετε καταρχήν καλύτερα...
 • Να συνεργάζεστε με τους καθηγητές του Ωδείου Όπερα Special για την πρόοδο των παιδιών...
 • Να τραγουδάτε και να ακούτε μουσική με τα παιδιά
 • Να πηγαίνετε μαζί σε συναυλίες και μουσικά δρώμενα
 • Να τα ενθαρρύνετε και να συζητάτε για την πρόοδό τους στη μουσική...

 

Ανάμεσα από ποια όργανα μπορεί ο καινούριος μαθητής να διαλέξει;

Ατομικό μάθημα, (εγώ και ο μαθητής)...

Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε:

 • Πιάνο (κρουστό μουσικό όργανο, ογκώδες, με ασπρόμαυρα πλήκτρα, επιβλητικό, από τα ψηλά στα χαμηλά, γλυκό ηχόχρωμα, ιδιαίτερα δημοφιλές!)
 • Αρμόνιο (μια μοντέρνα εκδοχή του πιάνου, μικρό και εύχρηστο, μιμείται πολλούς ήχους και λειτουργεί με ρεύμα!)
 • Κλασική Κιθάρα (έγχορδο μουσικό όργανο, όμορφη με καμπύλες, ήρεμος και γλυκός ήχος!)
 • Ηλεκτρική Κιθάρα (για ροκ τύπους, δυνατή και γεμάτη ενέργεια!)
 • Ηλεκτρικό Μπάσο (λιγότερες χορδές, βαρύς ήχος, δεν του αρέσει η μοναξιά!)
 • Μπουζούκι (έγχορδο κι αυτό, ελληνικό κι αγαπητό, τραγουδάει πριμο σεκόντο και απαντά στις απορίες του τραγουδιστή)
 • Σαξόφωνο (Πνευστό μουσικό όργανο, για ψαγμένους τύπους! Γυαλιστερό, με πολλά κουμπιά και όμορφο σχήμα)
 • Φλογέρα (Πνευστό μουσικό όργανο, ξύλινο, με όμορφο και απαλό ήχο)
 • Κρουστά (κρατάνε το ρυθμό, σε διάφορα σχήματα και ηχοχρώματα)

 

Ομαδικό μάθημα (εγώ κι άλλοι φίλοι)...

 • Μικτή Χορωδία (Ένας για όλους και όλοι για έναν)
 • Μικρή Ορχήστρα (Κρουστά, έγχορδα. Πνευστά σε συνεργασία)

Και για να ευχαριστήσουμε το κοινό μας, δίνουμε συναυλίες κάθε χρόνο!!! Το χειροκρότημα είναι η τροφή του καλλιτέχνη...


Πώς θέλετε να σας εξυπηρετήσουμε;
1. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα! (τηλ: 210 8660337 - 210 8661633)

2. Καλέστε μας στο skype ή στείλτε μας γραπτό μήνυμα (chat) στο skype

3. Να σας καλέσουμε εμείς τηλεφωνικά
4. Αφήστε μας μήνυμα στο 
facebook
5. Στείλτε μας 
email στο info@odeioopera.edu.gr


Σχολιάστε ή ρωτήστε για τα μαθήματα στο Ωδείο Όπερα Special


Ανώνυμος:
Τα μαθήματα στο Ωδείο Όπερα Special έχουν κόστος και αν ναι πόσο; Θα τα προτείνατε σε περιπτώσεις αυτισμού;
Ωδείο Όπερα:
Ασφαλώς και προτείνονται τα μαθήματα σε μαθητές με αυτισμό. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Ωδείο Opera Special έχουν το ίδιο κόστος με το Ωδείο Όπερα. Ακουλουθήστε τους συνδέσμους στο μάθημα που σας ενδιαφέρει (δείτε παραπανω στην σελίδα που βρίσκεστε, τα μαθήματα που διδάσκονται στο Ωδείο Όπερα Special) για να δείτε αναλυτικά το κόστος τους: (στη φλογέρα και στα κρουστά, η διάρκεια των μαθημάτων καθώς και το κόστος τους είναι ίδια με αυτά του πιάνου, ενώ στη μικτή χορωδία και στη μικρή ορχήστρα, η διάρκεια των μαθημάτων και το κόστος τους είναι ίδια με αυτά του Μουσικού νηπιαγωγείου)