Συχνές ερωτήσεις

Ο υποψήφιος σπουδαστής της μουσικής, πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στο μάθημα που θα επιλέξει, είναι βέβαιο ότι έχει αρκετές απορίες και ερωτήματα. Εμείς απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από ενδιαφερόμενους, που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον υπέροχο και μαγικό κόσμο της μουσικής.
 1. Από τι ηλικία μπορώ να ξεκινήσω τις σπουδές μου; Αυτό εξαρτάται από το μάθημα επιλογής. Αν για παράδειγμα επιλέξετε το πιάνο ή την κιθάρα, η ηλικία που μπορείτε να ξεκινήσετε τις σπουδές σας είναι γύρω στα 4 έτη. Εάν όμως θέλετε να ξεκινήσετε μονωδία ή τραγούδι, θα πρέπει να έχετε κλείσει τα 16 έτη προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η μεταφώνηση, για να μην προκληθεί τραυματισμός ή άλλη βλάβη στις φωνητικές χορδές.
 2. Εγώ είμαι άνω των 30 ετών. Έχω ακούσει ότι η σπουδή ενός μουσικού οργάνου, απαιτεί πολύ χρόνο μελέτης. Πώς θα τα καταφέρω αφού λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, έχω περιορισμένο χρόνο στην διάθεσή μου; Είναι αλήθεια ότι για να σπουδάσει κανείς μουσική και ειδικότερα κάποιο μουσικό όργανο, χρειάζεται να αφιερώσει πολύ από τον προσωπικό του χρόνο. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που έχει ο καθένας ως στόχο. Αν ο στόχος είναι η επαγγελματική επιλογή, τότε θα συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Αν όμως θέλετε να γνωρίσετε την τέχνη της μουσικής χωρίς επαγγελματικές επιδιώξεις, ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε θα είναι ανάλογος με το πόσο γρήγορα ξεπερνάτε τις δυσκολίες που συναντάτε κατά την φοίτηση, τον ρυθμό προόδου και αφομοίωσης της ύλης, το ενδιαφέρον που δείχνετε και τις προσδοκίες που έχετε.
 3. Πόσες φορές την εβδομάδα και από πόσες ώρες πρέπει να έρχομαι στο ωδείο; Εξαρτάται από το μάθημα ή τα μαθήματα που θα επιλέξτε. Για το μάθημα του τραγουδιού για παράδειγμα, θα χρειαστεί να έρχεστε μία μόνο φορά την εβδομάδα για 40 λεπτά της ώρας. Εάν βέβαια παρακολουθήσετε και τα δωρεάν τμήματα των θεωρητικών της μουσικής και της χορωδίας, θα χρειαστείτε από μία ώρα επιπλέον την εβδομάδα για καθένα από αυτά τα μαθήματα.
 4. Στην τάξη θα κάνω μάθημα με σπουδαστές πολύ μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας; Μα φυσικά όχι !! Καταρχήν τα μαθήματα είναι ατομικά, δηλαδή σε κάθε τάξη βρίσκεται ο διδάσκων καθηγητής με έναν μόνο σπουδαστή. Ακόμα και στα ομαδικά μαθήματα των θεωρητικών, τα τμήματα χωρίζονται και διαμορφώνονται ανάλογα με τις ηλικίες των σπουδαστών.
 5. Θα έχω αποτέλεσμα ή θα χάσω τον χρόνο μου; Το αποτέλεσμα, όπως σε όλες τις σπουδές, εξαρτάται από τους στόχους που έχετε θέσει, το ενδιαφέρον που δείχνετε, την προσπάθεια που καταβάλλετε, τον χρόνο που αφιερώνετε και από τις …απουσίες που κάνετε στα μαθήματα.
 6. Σε πόσο καιρό θα μάθω να παίζω τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια; Αυτό εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια. Αν για παράδειγμα το αγαπημένο σας κομμάτι είναι η Polonaise No 6 του F. Chopin, θα χρειαστείτε γύρω στα 15 χρόνια !! Εάν όμως το αγαπημένο σας κομμάτι έχει 2 ή 3 ακόρντα, θα χρειαστείτε μόλις μερικές ημέρες.
 7. Σε ποιο μάθημα μου προτείνετε να γραφτώ; Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που δεχόμαστε και πραγματικά είναι πολύ απλή η απάντηση: Σε όποιο μάθημα θέλετε. Με την εξής όμως προϋπόθεση: Ότι η επιλογή του μαθήματος δεν θα γίνει με κριτήριο την δυσκολία ή την ευκολία του, ή τα έτη φοίτησης, αλλά με την πραγματική επιθυμία. Εξ’ άλλου  το ίδιο μάθημα για κάποιον σπουδαστή, μπορεί να είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο από κάποιον άλλο.
 8. Θα δίνω εξετάσεις στο τέλος του χρόνου; Οι σπουδές της μουσικής οδηγούν σε τίτλους σπουδών (πτυχίο, δίπλωμα ή πιστοποιητικό σπουδών). Εάν επιθυμείτε να τους διεκδικήσετε, θα πρέπει να δίνετε εξετάσεις στο τέλος κάθε σχολικού έτους για να προάγεστε στο επόμενο έτος σπουδών. Αν όμως δεν σας ενδιαφέρουν οι τίτλοι σπουδών, δεν χρειάζεται να δίνετε εξετάσεις.
 9. Εάν προχωρήσω στις σπουδές μου πιο γρήγορα από ότι προβλέπει ο κανονισμός, θα καθυστερήσω να δώσω απολυτήριες εξετάσεις για να διεκδικήσω τίτλο σπουδών; Μα φυσικά όχι !! Εάν φοιτάτε σε μάθημα αναγνωρισμένο από το κράτος (π.χ. πιάνο, μονωδία, βιολί κλπ) τότε μπορείτε να δώσετε κατατακτήριες εξετάσεις και αν η εξεταστική επιτροπή που διορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σας κρίνει άξιο για υψηλότερο επίπεδο σπουδών, συνεχίζετε από το επίπεδο που σας κατέταξε η επιτροπή. Εάν φοιτάτε σε μάθημα μη αναγνωρισμένο από το κράτος (τραγούδι, μοντέρνο πιάνο, μπουζούκι κλπ) τότε μπορείτε να δώσετε εξετάσεις αφού πρώτα σας προτείνει για ανώτερο επίπεδο ο οικείος καθηγητής σας, σε επιτροπή που διορίζεται σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Ωδείου Όπερα.
 10. Τι είναι οι κατατακτήριες εξετάσεις; Οι κατατακτήριες εξετάσεις είναι εξετάσεις που διενεργούνται μια φορά τον χρόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο και αφορά τους σπουδαστές εκείνους οι οποίοι προέρχονται από ιδιαίτερα μαθήματα, ή έχουν διακόψει τις σπουδές τους από οποιοδήποτε Ωδείο παραπάνω από 2 συνεχόμενα σχολικά έτη, ή θέλουν να γραφτούν σε συγκεκριμένο μάθημα ανώτερων θεωρητικών (π.χ. Ωδική ή ειδικό αρμονίας, ή ενοργάνωση) ή τέλος θέλουν να διεκδικήσουν μια ανώτερη κατάταξη σπουδών από αυτή που βρίσκονται. Περισσότερα...
 11. Τι είναι οι απολυτήριες εξετάσεις; Οι απολυτήριες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις εκείνες που αφορούν τους τελειόφοιτους σπουδαστές σε οποιοδήποτε από τα τμήματα και σχολές που διδάσκονται στο Ωδείο Όπερα. Αυτές πραγματοποιούνται δυο φορές τον χρόνο κατά τον μήνα Ιανουάριο και κατά τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος σχολικού έτους. Η εξεταστική επιτροπή όπως και στην περίπτωση των κατατακτηρίων εξετάσεων που θα κρίνει τους σπουδαστές, διορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα αναγνωρισμένα από το κράτος μαθήματα ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα (που δεν είναι αναγνωρισμένα από το κράτος), η επιτροπή που εξετάζει τους υποψήφιους διορίζεται από το Ωδείο Όπερα. Περισσότερα...
 12. Ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στο Ωδείο Όπερα και είναι αναγνωρισμένα από το κράτος; Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Ωδείο Όπερα και είναι αναγνωρισμένα από το κράτος με τίτλο σπουδών κρατικό είναι: πιάνο, κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, μονωδία, κλαρινέτο, φλάουτο, τρομπέτα, σαξόφωνοκλασσικά κρουστά, Βυζαντινή μουσική, Ωδική, ειδικό αρμονίας, ενοργάνωση, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση.
 13. Τι είναι η προκαταρκτική, κατωτέρα κλπ; Οι λέξεις αυτές χαρακτηρίζουν το επίπεδο του σπουδαστή που φοιτά σε μάθημα οργανικής ή φωνητικής μουσικής (δηλαδή σε μάθημα εκμάθησης μουσικού οργάνου ή μονωδίας). Τα επίπεδα είναι 4: προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση και ανωτέρα. Κάθε επίπεδο (ή κύκλος) ανάλογα με το μάθημα περιέχει διαφορετικά έτη σπουδών. Για παράδειγμα: στο πιάνο η μέση είναι 3 έτη ενώ στην μονωδία είναι 2 έτη.  
 14. Ποια είναι η διαφορά του πτυχίου από το δίπλωμα; Το πτυχίο είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής οργανικής ή φωνητικής μουσικής, ενώ με το δίπλωμα που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο αυτοί τίτλοι σπουδών είναι κρατικά αναγνωρισμένοι για τα μαθήματα που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος. 
 15. Γιατί να επιλέξω το Ωδείο Όπερα για τις σπουδές μου; Το Ωδείο Όπερα ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ωδείων και είναι το μοναδικό που εξασφαλίζει στους σπουδαστές του τα χαμηλότερα δίδακτρα της αγοράς, δίνοντάς τους την εγγύηση χαμηλότερης τιμής, που πείθουν ακόμα και τον πιο αναποφάσιστο ή διστακτικό, να ξεκινήσει το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Στην πορεία των σπουδών του ο σπουδαστής συνειδητοποιεί ότι δεν χρειάζεται να δώσει «ένα σωρό λεφτά» για να σπουδάσει αυτό που αγαπάει, αφού στην ποιότητα των γνώσεων που θα αποκτήσει από το Ωδείο μας, δεν έχει γίνει καμία έκπτωση.
 16. Είναι αναγνωρισμένο από το κράτος το Ωδείο Όπερα; Ναί (Αρ. απόφασης ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧΝ/Δ/30037/10.7.98 – ΦΕΚ 827ΤΒ/12.8.98). Γενικότερα, όταν ένα μουσικό εκπαιδευτήριο περιέχει στην ονομασία του τη λέξη "Ωδείο" δεν μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένο από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι οι τίτλοι σπουδών που εκδίδει το ωδείο (πτυχία και διπλώματα) για τα μαθήματα που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, είναι κρατικά και φέρουν την σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 17. Ποιοι τρόποι πληρωμής υπάρχουν; Υπάρχουν δύο ειδών τρόποι πληρωμής: Η προεξόφληση διδάκτρων με άτοκες δόσεις ή με μετρητά και η πληρωμή ανά μήνα με ή χωρίς χρήση πιστωτικής κάρτας.