Η μουσικοκινητική αγωγή και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά

 • .
  Κρατήστε τη θέση σας για να προλάβετε τα νέα τμήματα.
  Οι νέες μειωμένες τιμές* ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 
  30/11/20
  ια άνεργους ή ενδιαφερόμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω, τα δίδακτρα είναι μόλις στα 120 €/μήνα
  Αναρτήθηκε στις 23 Νοε 2020, 8:57 π.μ. από το χρήστη Λ Ι
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

https://sites.google.com/site/odeiooperaedu/sigxroni-kai-asigxroni-tilekpaidefsi
Το μάθημα αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε και εξ αποστάσεως

A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση:
 Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Η μουσικοκινητική αγωγή και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών
 • Ειδικές τιμές για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας (το πιστοποιητικό εκδίδεται σε πάπυρο).
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning)
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.Η Μουσικοκινητική αγωγή και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: 
  • Δια ζώσης (έρχεστε στις εγκαταστάσεις μας)
  • ή εξ' αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning): 
   • Η παρακολούθηση με σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time). Οι σπουδαστές δηλαδή, συνδέονται με τους υπολογιστές τους (μέσω Ίντερνετ) στην εικονική αίθουσα του Ωδείου Όπερα και συμμετέχουν ενεργά στα μαθήματα με εικόνα και ήχο, ενώ μπορούν να αλληλεπιδρούν τόσο με τους καθηγητές, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του τμήματος. 
   • Με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση οι σπουδαστές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα σε διαφορετική μέρα/ώρα από αυτή που έγιναν, ώστε να μη χάνουν τα μαθήματα σε περίπτωση που ένα ή και περισσότερα μαθήματα δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την μέρα/ώρα που έγιναν.
   • Όλοι οι σπουδαστές (είτε παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα είτε εξ αποστάσεως), έχουν συνεχή πρόσβαση στα βίντεο των μαθημάτων που έχουν ήδη παρακολουθήσει (ή χάσει) έως και την ολοκλήρωση της φοίτησής τους.
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 ατόμων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα και ατομικού μαθήματος όπου τα μαθήματα είναι 1,5 ώρα την εβδομάδα (αντί 3 ώρες που είναι στα ομαδικά μαθήματα).
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά, απευθύνονται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, ηθοποιούς και γενικότερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, από 18 ετών και άνω και ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση παιδιών σχολικής ή/και προσχολικής ηλικίας.
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων: Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά διαμορφώνεται ανάλογα με το αν τα παρακολουθήσετε σε τμήμα (ομαδικό μάθημα) ή σε μορφή ιδιαίτερου (ατομικού) μαθήματος:
  • Ομαδικό (σε group των 10 έως 12 ατόμων): Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά είναι 3 συνεχόμενες ώρες την εβδομάδα και η συνολική φοίτηση 1 έτος. 
  • Ατομικό: Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά είναι 1 ώρα την εβδομάδα και η συνολική φοίτηση 1 έτος. 
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό τμήμα: Η μουσικοκινητική αγωγή και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε το τμήμα σε ομαδικό, τα μαθήματα ξεκινούν με την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου συμμετοχής (που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας), όπου κατόπιν κοινής συνεννοήσεως ορίζονται οι μέρες και ώρες διεξαγωγής, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ατομικό, οι μέρες και ώρες ρυθμίζονται απευθείας με εσάς και ξεκινάτε άμεσα. 
  • Είναι σημαντικό να κλείσετε τη θέση σας στο τμήμα το συντομότερο, προκειμένου να εξασφαλίσετε την μειωμένη τιμή και την κράτηση της θέσης σας για το επόμενο τμήμα. Όσο καθυστερείτε δηλαδή την εγγραφή σας, δεν θα προλάβετε να μπείτε στο επόμενο τμήμα επειδή καλύπτονται οι θέσεις από άλλους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί οι θέσεις, μπαίνετε σε λίστα αναμονής η οποία όμως δεν ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας. Σε περίπτωση που μετά τους 2 μήνες δεν έχει συγκροτηθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (10-12 άτομα), σας δίνουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων ή ακόμα και σε ατομικό μάθημα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση!
 • Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά, είναι επαγγελματικό τμήμα του Ωδείου Όπερα που οδηγούν σε πιστοποιητικό για χρήση στην αγορά εργασίας ή για την ενδυνάμωση του βιογραφικού του σπουδαστή που το έχει αποκτήσει. Μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν επαγγελματικές επιδιώξεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: Τα δίδακτρα διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της παρακολούθησης (ομαδικό ή ατομικό):
 • 1. Παρακολούθηση του μαθήματος σε τμήμα (ομαδικό μάθημα):
  • Για όλους: 280-130= 150  

   €/μήνα

  • Για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 280-140= 140  

   €/μήνα

  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 280-150= 130  

   €/μήνα

  2. Παρακολούθηση του μαθήματος ως ιδιαίτερο (ατομικό μάθημα):
  • Για όλους: 560-260= 300 €/μήνα
  • Για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 560-280= 280 €/μήνα
 • Τρόποι εξόφλησης του προγράμματος:
  • Με μετρητά σε 12 μηνιαίες δόσεις
  • Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις 
  • Με χρεωστική κάρτα
  • Με κατάθεση στην τράπεζα
 • Βεβαίωση/πιστοποιητικό:
  • Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης
  • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας.

Η μουσικοκινητική αγωγή και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά 

Παρουσίαση του μαθήματος

        «Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα της ανθρωπότητας» (Henry Wadsworth Longfellow 1807-1882). Η γλώσσα, ως μέσο έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων, αλλά πρωτίστως ως μέσο επικοινωνίας των μελών μιας κοινωνίας, διδάσκεται ήδη από την παιδική ηλικία, κάτι που δεν ισχύει, τουλάχιστον σε ευρεία κλίμακα, για τη μουσική. 

        Κι όμως, η μουσική γλώσσα έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με όλα αυτά που η ομιλούσα εκφράζει και ακόμα περισσότερα σε ακόμα περισσότερους: συναισθήματα, εικόνες, λεπτές αποχρώσεις που η πεπερασμένη λεκτική έκφραση αδυνατεί να αποδώσει, η μουσική τα ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. 

        Η επαφή με τη μουσική γλώσσα είναι, λοιπόν, ανάγκη: ανάγκη ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας, επικοινωνίας, εξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης. Μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης πολύ λίγος χώρος έχει παραχωρηθεί στη μουσική παιδεία, μια μικρή γωνιά, που υποψιασμένοι μουσικοί παιδαγωγοί προσπάθησαν να φωτίσουν και να επεκτείνουν, αφήνοντας τις πολύτιμες γνώσεις τους κληρονομιά σε νέους παιδαγωγούς. 

        Όπως ο Γερμανός Carl Orff, που η εμπειρία του έδειξε πως η ελεύθερη έκφραση, η φαντασία και η δημιουργικότητα αναπτύσσεται από την παιδική ηλικία και μάλιστα σε περιβάλλον ασφαλές και μη κριτικό, όπου όλοι είναι εξίσου σημαντικοί και ικανοί. 

        Ο παιδαγωγός, στόχο έχει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον οικείο και ευχάριστο στα παιδιά, όπου κάθε συναίσθημα πίεσης και άγχους δεν είναι ευπρόσδεκτο, όπου τα παιδιά εξερευνούν την καινούρια αυτή γλώσσα διασκεδάζοντας, συμμετέχοντας ενεργά, αυτοσχεδιάζοντας, χρησιμοποιώντας το σώμα τους, τη φωνή τους και τον εσωτερικό τους ρυθμό πριν γνωριστούν με τα μουσικά όργανα.

        Όπως ακόμα ο Zoltán Kodály, o Ούγγρος συνθέτης, που πίστεψε πως τα παιδιά αποκτούν μουσικό κριτήριο από μικρή ηλικία μόνο ερχόμενα σε επαφή με τα καλύτερα μουσικά ερεθίσματα, και πως το να διδάσκονται τη λαϊκή μουσική τους παράδοση είναι εξίσου σημαντικό με το να διδάσκονται τη γλώσσα τους. 

        Όπως, τέλος, ο Σουηδός Émile Jaques-Dalcroze, ο οποίος δίδασκε πως ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθούμε και να βιώσουμε τη μουσική είναι μέσω του σώματός μας και της κίνησης. Όλες οι παραπάνω παιδαγωγικές πεποιθήσεις συγκλίνουν σε κάτι θεμελιώδες: Το ρόλο του παιδαγωγού, του καθοδηγητή. Μέλημά του είναι η δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, διασκέδασης, ασφάλειας, εξοικείωσης.

        Η αξιολόγηση του έμψυχου υλικού και της δυναμικής του. Προτέρημα του η ευελιξία και προσαρμογή του στη σύνθεση και τη διάθεση της εκάστοτε ομάδας, η σφαιρική και βαθειά γνώση της μουσικής θεωρίας και πράξης.

Η μουσικοκινητική αγωγή και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά

Συχνές ερωτήσεις

Το τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλία της στα παιδιά απευθύνεται σε συγκεκριμένους παιδαγωγούς;
Το τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, ηθοποιούς και γενικότερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν και ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση παιδιών σχολικής ή/και προσχολικής ηλικίας.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στο τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλία της στα παιδιά; Είναι μόνο ομαδικά τα μαθήματα; 
Η φοίτηση στο τμήμα της μουσικοκινητικής αγωγής κσι η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά είναι 3 ώρες την εβδομάδα για ένα έτος. Τα μαθήματα είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 ατόμων, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ατομικού μαθήματος.

Τι διδάσκεται στο τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλία της στα παιδιά; 
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη διδακτέα ύλη από την υποσελίδα μας με τίτλο: Πρόγραμμα σπουδών για τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά.


Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ενότητα του μενού Επικοινωνία, ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό τμήμα Μουσικοκινητικής αγωγής και η μεθοδολογία διδασκαλίας της στα παιδιά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: