Σχολή Χοροθεραπείας

 • .
  Κρατήστε τη θέση σας για να προλάβετε τα νέα τμήματα.
  Οι νέες μειωμένες τιμές* ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 
  27/5/19
  ια άνεργους ή ενδιαφερόμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω, τα δίδακτρα είναι μόλις στα 120 €/μήνα
  Αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2019, 11:11 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Σχολή Χοροθεραπείας

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών
 • Ειδικές τιμές για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας (το πιστοποιητικό εκδίδεται σε πάπυρο).
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.Σχολή Χοροθεραπείας 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Τα μαθήματα Χοροθεραπείας γίνονται στην θεατρική σκηνή του Ωδείου Όπερα Αθηνών (Αχαρνών 214).
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης 
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα Χοροθεραπείας είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 σπουδαστών.
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Τα μαθήματα Χοροθεραπείας, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται από 18 έως και άνω των 60 ετών.
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων: Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια των μαθημάτων Χοροθεραπείας είναι 3 συνεχόμενες ώρες την εβδομάδα και η συνολική φοίτηση 1 έτος.
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για το επαγγελματικό μονοετές τμήμα Χοροθεραπείας έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 
 • Τα μαθήματα χοροθεραπείας, είναι επαγγελματικό μονοετές τμήμα του Ωδείου Όπερα που οδηγούν σε πιστοποιητικό για χρήση στην αγορά εργασίας ή για την ενδυνάμωση του βιογραφικού του σπουδαστή που το έχει αποκτήσει. Μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν επαγγελματικές επιδιώξεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 280-130= 150  

   €/μήνα

  • Για εκπαιδευτικούς, χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 280-140= 140  

   €/μήνα

  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 280-150= 130  

   €/μήνα

 • Τρόποι εξόφλησης του προγράμματος:
  • Με μετρητά σε 12 μηνιαίες δόσεις
  • Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις 
  • Με χρεωστική κάρτα
  • Με κατάθεση στην τράπεζα
 • Βεβαίωση/πιστοποιητικό:
  • Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης
  • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας.

Σχολή Χοροθεραπείας

Παρουσίαση του μαθήματος

    Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οι ψυχοθεραπευτικές σχολές έφεραν στο φως τη νέα μέθοδο ψυχικής αποκατάστασης, η οποία ονομάζεται χοροθεραπεία. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της χοροθεραπείας στις ψυχιατρικές κλινικές των ΗΠΑ οδήγησε στην ραγδαία εξέλιξή της και στην εισαγωγή της στα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Από τότε μέχρι και σήμερα, η χοροθεραπεία εφαρμόστηκε σε χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων και αποτέλεσε ασφαλή κι ευχάριστο τρόπο βελτίωσης της ποιότητας ζωής.


        Όπως προκύπτει από την ετυμολογία της λέξης «χοροθεραπεία», πρόκειται για την θεραπευτική πρακτική που αξιοποιεί τον χορό, δηλαδή τη σωματική έκφραση, για την αντιμετώπιση συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τον ορισμό που προτείνεται από τον American Dance Therapy Association, χοροθεραπεία ονομάζεται «η ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την κίνηση σαν διαδικασία προώθησης της συναισθηματικής, νοητικής και φυσικής ολοκλήρωσης του ανθρώπου». 


        Η χοροθεραπεία, στη σημερινή μορφή της, θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για την απαλλαγή αισθημάτων δυσαρέσκειας και αρνητισμού και για την αυτοβελτίωση. Αν και σχετικά σύγχρονη πρακτική, οι ρίζες της χοροθεραπείας εντοπίζονται στα βάθη των αιώνων. Στις αρχαίες τραγωδίες η μουσικοκινητική δράση των ηθοποιών κατάφερνε να απαλύνει την αίσθηση του τραγικού, ενώ στις μεταγενέστερες εποχές, οι ιθαγενείς λαοί συνήθιζαν με τον χορό να κατευνάζουν το αίσθημα του φόβου που τους προξενούσε η ιδέα κάποιου άγνωστου θεού-εξουσιαστή, αξιοποιώντας την πρώιμη μορφή χοροθεραπείας


        Λίγους αιώνες μετά, στο οδυνηρό περιστατικό του Ζαλόγγου, οι Σουλιώτισσες προτίμησαν να φύγουν από τη ζωή χορεύοντας, ώστε να οπλιστούν με θάρρος και ηρωική πυγμή. Η πίστη των ανθρώπων, και ειδικότερα των πρωτόγονων λαών, στα οφέλη της χοροθεραπείας αποδεικνύει ότι η πρακτική αυτή είναι αρχέγονη και σχετίζεται με την έμφυτη τάση της ψυχής να αναζητά τρόπους για να απαλλαχθεί από τα ψυχοφθόρα συναισθήματα.


        Σύμφωνα με την βασικότερη αρχή της χοροθεραπείας, το σώμα του κάθε ανθρώπου αναπαριστά την ιστορία, τα βιώματα και την ιδιοσυγκρασία του. Εφαρμόζοντας της μεθόδους της χοροθεραπείας ο καθένας μπορεί να οδηγηθεί στην ατομική έκφραση και να επιχειρήσει αλλαγές που οδηγούν στον καλύτερο δυνατό εαυτό του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η χοροθεραπεία λειτουργεί διορθωτικά, καθώς απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και απελευθερωτικά, καθώς συντελεί στην έκφραση και τη δημιουργία. Βασική, ακόμα, αρχή της χοροθεραπείας πρεσβεύει ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται οι μύες για την κίνηση, εκδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επικοινωνία με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, η χοροθεραπεία δύναται να βελτιώσει και τις επικοινωνιακές δεξιότητες του ανθρώπου, καθώς τον βοηθά να γνωρίσει τον εαυτό του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να λειτουργήσει αυτόνομα μέσα στους κόλπους της κοινωνίας.


        Η χοροθεραπεία διακρίνεται στην χοροκινητική (χοροθεραπεία Αμερικανικής Σχολής) και την πρωτόγονη έκφραση (χοροθεραπεία Γαλλικής σχολής). Στην πρώτη μορφή χοροθεραπείας ο θεραπευτής αρχικά προτείνει συγκεκριμένες χορευτικές οδηγίες για να κατευθύνει τον θεραπευόμενο προς την αυτοσυγκέντρωση και στη συνέχεια, σταδιακά ενθαρρύνει τον χορευτικό αυτοσχεδιασμό του μαθητή του με βάση κάποιο συμφωνημένο θέμα. Όταν τελειώσει η πράξη της χοροθεραπείας, ο εισηγητής με τον θεραπευόμενο συζητούν όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χοροθεραπείας ώστε να οδηγηθεί ο μαθητής στην ευσυνειδησία. Η δεύτερη μορφή χοροθεραπείας είναι μιμητική. Οι χορευτές αντλούν την έμπνευσή τους από εικόνες και στοιχεία της φύσης, της μυθολογίας, της παράδοσης, της καθημερινότητας, με τη συνοδεία του παλμού του αφρικανικού τύμπανου. Τόσο οι κινήσεις, όσο και ο ήχος που αφυπνίζει τον παλμό της καρδιάς, οδηγούν τον θεραπευόμενο στην πηγή της κίνησης, που αποτελεί βασικό στόχο της χοροθεραπείας.


        Βασική συνιστώσα αυτών των μορφών χοροθεραπείας είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Ο εισηγητής της χοροθεραπείας δεν διδάσκει συγκεκριμένες χορευτικές φιγούρες, δεν αναλύει και δεν κρίνει το αποτέλεσμα της κινητικής διαδικασίας. Αντιθέτως, είναι παρών για να ενθαρρύνει την αυτοσχέδια δημιουργική έκφραση του θεραπευόμενου, προτείνοντας τρόπους που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» την δική του προσωπική γλώσσα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στους κόλπους της χοροθεραπείας το σώμα είναι η ιστορία του ανθρώπου. Ο χοροθεραπευτής, λοιπόν, βοηθάει τον μαθητή του να «γράψει» την δική του ιστορία, χωρίς να επεμβαίνει στο αποτέλεσμά της. Ο θεραπευόμενος, αντίστοιχα, προκειμένου να έρθει σε επαφή με το κέντρο του σώματός του και, κατ’ επέκταση, του εγκεφάλου του, δέχεται τη βοήθεια του εισηγητή της χοροθεραπείας, ανοίγεται σε αυτόν, δείχνει εμπιστοσύνη και τον καθιστά σύμμαχό του καθ' όλη τη διάρκεια της χοροθεραπείας.


        Η πρακτική της χοροθεραπείας απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, που αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά και επικοινωνιακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα αυτοπεποίθησης. Αφορά, ακόμη, ανθρώπους υπολογιστικούς που έχουν ανάγκη να αφουγκραστούν την ψυχή τους και να ξεκουραστούν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Καθώς αποτελεί δημιουργική πρακτική, η χοροθεραπεία ακόμη αφορά όσους επιθυμούν να εκφραστούν με τρόπο που γυμνάζει την ψυχή και το σώμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χοροθεραπεία δεν προϋποθέτει προηγούμενη ενασχόληση και εξοικείωση με τον χορό, καθώς δεν αποσκοπεί στον εντοπισμό χορευτικών ταλέντων. Κατά βάση, η λειτουργία της χοροθεραπείας είναι εξυγιαντική, δηλαδή επιδιώκει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσμενών ψυχολογικών καταστάσεων και προβλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται από την πράξη της χοροθεραπείας οι άνθρωποι που δεν εμφανίζουν ψυχολογικά συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τεχνικές της χοροθεραπείας φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, συμβάλλοντας στην κατάκτηση της προσωπικής ευτυχίας που είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους μας.


        Οι θεραπευόμενοι χρειάζεται να θυμούνται πως η χοροθεραπεία είναι χώρος από τον οποίο δεν αποκλείεται κανείς. Αντιθέτως, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τη χοροθεραπεία αναδύεται ο εσωτερικός χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, που είναι σίγουρα δυνατότερος και ευτυχέστερος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χοροθεραπεία ταυτίζεται συχνά με την ολοκλήρωση, καθώς κατά τη διάρκειά της, ο άνθρωπος ανακαλύπτει τις κρυφές δυνατότητές του και τις συμπληρώνει στην ήδη δομημένη προσωπικότητά του. Η χοροθεραπεία βοηθά τον άνθρωπο να συνενώσει τα διάφορα επίπεδα ύπαρξης: συναισθηματικό, γνωστικό, ψυχολογικό, υλικό επίπεδο συνεργάζονται και το αποτέλεσμα είναι η χορευτική κίνηση με την παράλληλη έκκριση των ορμονών της χαράς που συνοδεύει κάθε αθλητική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο η χοροθεραπεία, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οφέλη της, ευνοεί και στην απομάκρυνση του άγχους, του αρνητισμού και της λύπης.


        Οι ευεργετικές δράσεις της χοροθεραπείας στοχεύουν στην πνευματική, ψυχική, συναισθηματική και βιολογική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού, καταπολεμώντας εντυπωσιακά χρόνιες ψυχικές διαταραχές όπως είναι το άγχος και το stress, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην βελτίωση της καθημερινότητας. Το βασικό εργαλείο της χοροθεραπείας που είναι η κίνηση μέσα από την μουσική και τον ρυθμό, αναπτύσσει την κοινωνικότητα, την διάθεση για επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους και στοχεύει στην βελτίωση των βασικών συναισθηματικών λειτουργιών του ανθρώπου. 

        

        Ο κώδικας επικοινωνίας που δημιουργείται μέσα από την κίνηση του σώματος, δίνει την ώθηση για μια πιο ουσιαστική επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, βελτιώνοντας την εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του. Η κοινωνική αλληλεπίδραση που δημιουργείται μέσα στην ομάδα, βοηθά καταλυτικά στην αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, στην  βελτίωση των σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους, στην εσωτερική γαλήνη και ψυχική ισορροπία.


    Η χοροθεραπεία, επιπλέον, μπορεί να συντελεστεί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας, όπως είναι η μουσικοθεραπεία, η δραματοθεραπεία και η εικαστική θεραπεία, καθώς όλες κατευθύνουν τον άνθρωπο προς τη δημιουργική έκφραση και ολοκλήρωση. Στους έντονους ρυθμούς της σημερινής πραγματικότητας η χοροθεραπεία μπορεί να αποτελέσει το σύγχρονο γιατρικό της ανθρώπινης ψυχής.


Σχολή Χοροθεραπείας 

Συχνές ερωτήσεις

Πρέπει να έχω γνώσεις χορού για να παρακολουθήσω Χοροθεραπεία;
Στα μαθήματα Χοροθεραπείας δεν προαπαιτούνται γνώσεις χορού και μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται από 18 έως και άνω των 65 ετών.

Πρέπει να έχω συγκεκριμένο σωματικό βάρος ή σωματότυπο;
Ασφαλώς όχι! Η Χοροθεραπεία δεν προϋποθέτει συμμετέχοντες με συγκεκριμένο σωματικό βάρος ή σωματότυπο "χορευτή". Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, άντρα ή γυναίκα, ανεξαρτήτως σωματότυπού του.

Ποια είναι η διάρκεια των σπουδών στην Χοροθεραπεία; 

Η φοίτηση στην Χοροθεραπεία είναι 1 έτος και η διάρκεια των μαθημάτων 3 ώρες εβδομαδιαίως. Επιπλέον, προσφέρουμε προαιρετικά στους σπουδαστές μας, τα μαθήματα των θεωρητικών της μουσικής και της χορωδίας, που γίνονται μία φορά την εβδομάδα από μία ώρα το καθένα.

Ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στην Χοροθεραπεία; 

 • Γνωριμία και μικρή θεωρητική εισαγωγή στην χοροθεραπεία
 • Δέσιμο ομάδας
 • Ανάλυση κίνησης βάσει χορολογίας
 • Εικόνα του σώματος, γνωρίζω το σώμα, το σώμα ως ηχητική πηγή
 • Ανάπτυξη δημιουργικότητας, προσοχής, συγκέντρωσης, μνήμης
 • Βοηθητικά μέσα: υλικά, μουσική, ζωγραφική. Προβολή του ατόμου μέσα από το μέσο
 • Κίνηση και δράσεις σε ατομικό επίπεδο, δυάδες, τριάδες, κοκ μέχρι το σύνολο της ομάδας σε κοινή δράση
 • Κοινωνικές δεξιότητες
 • Δυναμική της ομάδας, αντίληψη, αναγνώριση και διαχείριση των περιπτώσεων διάσπασης της ομάδας
 • Αυτοσχεδιασμός, καθοδηγημένος και ελεύθερος
 • Ειδικές θεματικές που προκύπτουν από τις ανάγκες της ομάδας: διαχείριση αντίθετων εννοιών κλπ
 • Χορογραφική προσέγγιση παράστασης, τεχνικές χορογραφίας
 • Τεχνικές αναπνοής 
 • Ανάπτυξη της ευλυγισίας, ευαισθησίας, και της διατήρησης της ζωτικότητας και της μακροζωίας 
 • Απελευθέρωση της έντασης και της ανησυχίας 
 • Αναζοωγόνηση του μυικού συστήματος και των οργάνων του σώματος-ευθυγράμμισης 
 • Η γλώσσα του σώματος 
 • Ανάπτυξη μη λεκτικών μηνυμάτων 
 • Συγκινησιακά σύμβολα 
 • Γεωμετρικές φόρμες 
 • Ομαδικότητα και αλληλεπίδραση
 • Χορογραφία 
 • Μουσική επιμέλεια
 • Ρυθμός
 • Ανατομία
 • Ενεργειακή εξισορρόπηση
 • Υγεία και αρμονία
 • Χαλάρωση
Ενδιαφέρομαι επαγγελματικά για τις σπουδές Χοροθεραπείας. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να κριθεί κάποιος κατάλληλος να παρακολουθήσει την τάξη αυτή; Ποιες οι αντίστοιχες προϋποθέσεις ώστε να το ακολουθήσει επαγγελματικά;
Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κριτήριο για να γραφτεί ένας σπουδαστής στο τμήμα της Χοροθεραπείας του Ωδείου Όπερα. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σπουδαστής να είναι ενήλικος (από 18 ετών και άνω).

Το πιστοποιητικό που εκδίδετε στη Χοροθεραπεία τι ισχύ έχει;
Στο μάθημα της Χοροθεραπείας εκδίδεται πιστοποιητικό το οποίο δεν αποτελεί κρατικά αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Εφόσον δεν υπάρχει (τουλάχιστον προς το παρόν) ανάλογος κρατικά αναγνωρισμένος τίτλος σπουδών Χοροθεραπείας, το πιστοποιητικό που εκδίδεται αποτελεί τυπικό προσόν στην αγορά εργασίας για τον απόφοιτο του τμήματος που το έχει αποκτήσει, το οποίο εκτιμάται και συνυπολογίζεται σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε εργοδότη ή φορέα.

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα Χοροθεραπείας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: