Χορωδία ενηλίκων


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 24/6/19
  Αναρτήθηκε στις 17 Ιουν 2019, 10:23 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ανοικτή πρόσκληση με Δωρεάν δίδακτρα στην χορωδία ενηλίκων!


Χορωδία ενηλίκων 

Συνοπτικές πληροφορίες

        Στο τμήμα της χορωδίας γίνονται δεκτοί σπουδαστές κάθε ηλικίας (έως και άνω των 60 ετών) και το ρεπερτόριο που διδάσκονται είναι ποικίλης Ελληνικής μουσικής που προέρχεται κυρίως από το ελαφρό και παραδοσιακό τραγούδι καθώς και από γνωστές οπερέτες. Τα μαθήματα χορωδίας είναι 1,5 ώρα εβδομαδιαίως.

• Εγγραφή: 30 €
• Δίδακτρα: Δωρεάν
Χορωδία ενηλίκων

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα χορωδίας ενηλίκων είναι ομαδικά.
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Στη χορωδία ενηλίκων του Ωδείου Όπερα, μπορούν να λάβουν μέρος σπουδαστές από 18 έως και άνω των 60 ετών
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια των μαθημάτων στην χορωδία ενηλίκων είναι 1,5 ώρα την εβδομάδα.
 • Επιπλέον: Παράλληλα με την παραπάνω ώρα, ο σπουδαστής δικαιούται να παρακολουθήσει με συμβολικά δίδακτρα (μόλις στα 10 ευρώ/μήνα) τα ομαδικά μαθήματα της θεωρίας, του σολφέζ και του dictee που έχουν διάρκεια 1 ώρα εβδομαδιαίως. 
 • Εγγραφή: 30 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  Δωρεάν


Χορωδία ενηλίκων

Παρουσίαση του μαθήματος

       
        «Μια χορωδία αποτελείται από πολλές φωνές, συμπεριλαμβανομένης της δικής σου και της δικής μου. Αν ο ένας μετά τον άλλο σιωπήσουν, το μόνο που θα μείνει είναι οι σολίστ. Μην αφήσεις μερικούς «φωνακλάδες» να καθορίσουν τη φύση του ήχου…» (Vera Nazarian, συγγραφέας).


        Το χορωδιακό τραγούδι πάντοτε υπήρχε και θα υπάρχει στην παράδοση κάθε λαού, στην καθημερινότητά όλων μας, στη φωνή της παρέας, τη γιορτινή διασκέδαση, τη θρησκευτική κατάνυξη, τη συλλογική διεκδίκηση, σε στιγμές που νιώθουμε την ανάγκη να ενωθούμε με μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

        

        Ξεκινώντας ως τελετουργικό σε χώρους δουλειάς, όπου συντόνιζε ρυθμικά τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και δημιουργούσε ευχάριστο κλίμα, αλλά και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, με τα χρόνια, το χορωδιακό τραγούδι εξελίχθηκε σε ιδιαίτερη μορφή τεχνικής και τέχνης και ένα προσφιλές είδος για τους απανταχού συνθέτες.

Το παλαιότερο διασωθέν χορωδιακό ρεπερτόριο προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, όπου πολλές φωνές μαζί τραγουδούσαν την ίδια ακριβώς μελωδία ακολουθώντας την αρχή της μονοφωνίας.


        Το πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι (όπου κάθε φωνή τραγουδά τη δική της μελωδία, και όλες μαζί οι φωνές δημιουργούν ένα αρμονικό άκουσμα) πρωτοεμφανίστηκε και εξελίχθηκε στη Δυτική Ευρώπη κατά την περίοδο της Αναγέννησης. 

       

        Τα πρώτα δείγματα μουσικής σημειογραφίας στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζονται με το Γρηγοριανό μέλος, (μονοφωνικό άσμα που συνόδευε τη διεξαγωγή της Θείας Λειτουργίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) . Πολύ αργότερα, το μονοφωνικό αυτό άσμα μετεξελίσσεται σε πολυφωνικό.

        

        Ο κύριος όγκος των μουσικών συνθέσεων από την εποχή των πρώτων μουσικών γραπτών αφορούσε τη θρησκευτική πίστη και εξυμνούσε το θεό. Το θέμα για την εκκλησία ήταν πάντοτε σε ποιο βαθμό μπορούσε να επιτρέψει την περιπλοκότητα των μουσικών κειμένων να υπερκεράσει το θρησκευτικό μήνυμα. Από τη μια μεριά ήταν δύσκολο να λογοκριθεί το έργο των συνθετών, αφού η μουσική ήταν και ένας από τους κύριους λόγους προσέλευσης στο χώρο της Εκκλησίας, από την άλλη, όταν το μήνυμα έρχεται με 3 ή 4 διαφορετικούς τρόπους (εννοώντας τις 3 ή 4 διαφορετικές φωνές) στον πιστό, ο οποίος δεν έχει καμία μουσική ή άλλη παιδεία χάνει την απλότητά του και γίνεται δυσνοήτο.

        

        Έτσι η χορωδία κρατάει για πολύ καιρό ακόμα το μονοφωνικό της χαρακτήρα και εναλλάσσεται με πολυφωνικά σολιστικά μέρη, πριν αρχίσει τα πρώτα της πολυφωνικά βήματα.

        Σημαντικοί συνθέτες έφεραν το πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι στο προσκήνιο και άφησαν τεράστια κληρονομιά στα μετέπειτα χρόνια αίγλης του μουσικού αυτού είδους, όπως οι Josquin des Prez (1450-1521), Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594), Tomás Luis de Victoria (1548-1611).

        Στην πορεία, το σώμα της χορωδίας επεκτάθηκε με τη συμμετοχή και γυναικείων φωνών, που πολλές φορές αντικατέστησαν τις παιδικές ελαφριές φωνές, και κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με τη σύνθεση, το ύφος και το είδος του ρεπερτορίου της.

        Έτσι έχουμε χορωδίες μικτές, ανδρικές, γυναικείες, παιδικές, τετράφωνες, τρίφωνες, οκτάφωνες, σχολικές, εκκλησιαστικές, επαγγελματικές, ερασιτεχνικές, a capella και πολλές άλλες.

        Ο χαρακτήρας μιας χορωδίας καθορίζεται από τη φύση των φωνών και της ιδιοσυγκρασίας των μελών της καθώς και από τη μεταξύ τους διάδραση, αλλά η δυναμική της είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό από το απλό άθροισμα αυτών των στοιχείων. 


Από τις πιο γνωστές σύγχρονες χορωδίες είναι: 

«The Monteverdi choir»
«Polyphony»
«The Cardinall’s Musick»


Στα πιο δημοφιλή έργα για χορωδία όλων των εποχών συγκαταλέγονται:

«Matthäus-Passion» - J.S. Bach
«Messiah» - J.F. Haendel
«Missa Solemnis» - L.V. Beethoven
«Requiem» - W.A. Mozart
«Requiem Mass» - G. Verdi
«Missa Papae Marcelli» - Giovanni Pierluigi da Palestrina 
«Carmina Burana» - C. Orff


Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Χορωδίας ενηλίκων συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: