Σχολή Πιάνου


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 22/4/19
  Αναρτήθηκε στις 15 Απρ 2019, 10:50 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Σχολή Πιάνου

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Κρατικός τίτλος σπουδών (πτυχίο ή δίπλωμα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση (e-learning)Σχολή Πιάνου 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης ή εξ' αποστάσεως (e-learning).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 4 έως και άνω των 60 ετών.
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα πιάνου είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα πιάνου για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.Τα 40 λεπτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο εικοσάλεπτα (δηλαδή αν επιθυμεί ο σπουδαστής, μπορεί να έρχεται στο Ωδείο δύο φορές την εβδομάδα από 20 λεπτά της ώρας).
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται κρατικός τίτλος σπουδών (πτυχίο ή δίπλωμα) με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής έχει ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα πιάνου, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και έχει περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.


Σχολή Πιάνου

Παρουσίαση του μαθήματος

        
Το πιάνο είναι σήμερα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα στον κόσμο, παρότι - ως πληκτροφόρο - αποτελεί σχετικά νέα εφεύρεση στο μουσικό κόσμο, αφού οι πρόδρομοί του εμφανίστηκαν το Μεσαίωνα (σε σύγκριση με τα διάφορα παραδοσιακά έγχορδα, πνευστά και κρουστά, οι πρόδρομοι των οποίων είχαν εμφανιστεί ήδη από την Αρχαιότητα). Η ταχεία καθιέρωση του πιάνου και η επικράτησή του στο φιλόμουσο κοινό, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποικιλία των μουσικών ειδών που μπορεί να αποδώσει (μουσική κλασική, παραδοσιακή, λαϊκή, σύγχρονη, τζαζ 
αλλά και στη συνοδεία (ακκομπανιαμέντο) κλπ), στη μεγάλη έκταση των ήχων που μπορεί να παραγάγει, αλλά και στη δυνατότητά του να παρέχει στον ερμηνευτή απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης, λόγω της εύκολης εναλλαγής στην ένταση του ήχου. Υπάρχουν πιάνα με ουρά και όρθια. 


        Το κυριότερο πλεονέκτημα του πιάνου είναι η πολυφωνία, δηλαδή η ιδιότητά του να παράγει ταυτόχρονα πολλούς ήχους. Με τον τρόπο αυτό, παρέχει τη δυνατότητα της εκτέλεσης σύνθετων έργων με πολύ πλούσιο μουσικό αποτέλεσμα. 

        Τα μαθήματα πιάνου, είναι για τον σπουδαστή μία μαγευτική εμπειρία με συνεχείς εκπλήξεις, μια και το ρεπερτόριο που διδάσκεται είναι ίσως το πλουσιότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην μουσική εκπαίδευση. Έργα για πιάνο έχουν γράψει μουσουργοί όπως οι Mozart, Beethoven, Liszt, Chopin αλλά και Έλληνες συνθέτες όπως οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανουδάκης, Πλέσσας και τόσοι άλλοι. Οι σπουδαστές μέσα από τα μαθήματα πιάνου γνωρίζουν συναισθήματα που νιώθουν για πρώτη φορά όποια και αν είναι η ηλικία τους!!… 

        Σήμερα το κόστος αγοράς ενός πιάνου είναι αρκετά χαμηλό και έτσι τα μαθήματα πιάνου δεν είναι - όπως παλαιότερα - «ένα άπιαστο όνειρο». Εξάλλου για τους σπουδαστές που ξεκινούν τώρα τα μαθήματα πιάνου, υπάρχει η πολύ οικονομική λύση του ηλεκτρικού πιάνου ή ακόμα και του αρμονίου. Στα μαθήματα πιάνου μπορούν να γραφτούν και σπουδαστές άνω των 40, 50 ή 60 ετών που μέχρι τώρα δεν αποφάσιζαν να ξεκινήσουν.Τα μαθήματα κλασικού πιάνου είναι ατομικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση και αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητή και καθηγητή. Στη διάρκεια των μαθημάτων ο σπουδαστής διδάσκεται την πιανιστική τεχνική και δεξιότητα και μαθαίνει να ερμηνεύει έργα μεγάλων κλασικών, ρομαντικών, αλλά και μοντέρνων δημιουργών, τα οποία έχουν γραφτεί για πιάνο. 

        Η εκμάθηση αυτή, πέρα από την ευχαρίστηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσφέρει ταυτόχρονα και σημαντική πνευματική εξάσκηση, βοηθώντας τον σπουδαστή να εκπαιδεύει και να βελτιώνει τη σκέψη, τη συγκέντρωση, αλλά και τη μνήμη του. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται σταδιακά ο πλήρης διαχωρισμός της κίνησης του κάθε χεριού, αλλά και του κάθε δαχτύλου ξεχωριστά και βελτιώνεται η ικανότητα αποκωδικοποίησης σύνθετων κειμένων (όπως είναι κατ’ εξοχήν οι παρτιτούρες για πιάνο, οι οποίες απαιτούν οριζόντια και κάθετη ανάγνωση ταυτόχρονα). 

Σχολή Πιάνου 

Συχνές ερωτήσεις

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορέσει ένας αρχάριος σπουδαστής να παίξει ένα απλό κομμάτι;
Η απάντηση εξαρτάται κυρίως από το προφίλ του σπουδαστή. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα εκμάθησης της πιανιστικής τεχνικής, μεταξύ των οποίων ο διαθέσιμος χρόνος για μελέτη και εξάσκηση κλπ. Κατά μέσο όρο, ένας σπουδαστής ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, ήδη από τον πρώτο μήνα των σπουδών του. Στην πορεία των μαθημάτων, ο σπουδαστής εξοικειώνεται με τον τρόπο παιξίματος, αυξάνεται σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας και η ποικιλία των έργων που μπορεί πλέον να ερμηνεύσει.

Από ποια ηλικία μπορεί ένας σπουδαστής να αρχίσει μαθήματα πιάνου;
Από τα τέσσερα κιόλας έτη της ηλικίας ενός παιδιού, μπορούν να ξεκινήσουν οι σπουδές πιάνου, αφού τότε έχουν πλέον εξελιχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι απαραίτητες νοητικές λειτουργίες για την εκμάθησή του. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη πιανιστική τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του πιάνου. 

Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσει κανείς; Εγώ είμαι άνω των τριάντα ετών. Θα μπορέσω να προχωρήσω ικανοποιητικά στα μαθήματα πιάνου;
Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα στο πιάνο. Η πρόοδος δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από ένα πλήθος άλλους παράγοντες όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στο μάθημα του πιάνου, η συχνή και συστηματική, με μέθοδο μελέτη και βέβαια η υπομονή. Στοιχεία δηλαδή που δεν εξαρτώνται κατά βάση από την ηλικία, αλλά από τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου που όλοι μπορούν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους, ώστε να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν. Για το λόγο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, ένας ενήλικος, ο οποίος επιλέγει συνειδητά να ασχοληθεί με την εκμάθηση του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου, το οποίο έχει επιλέξει και ξεχωρίσει μεταξύ άλλων, επιδεικνύει μεγαλύτερη διάθεση για μελέτη και εξελίσσεται ως ερμηνευτής με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα πιάνου, θα πρέπει να αγοράσει πιάνο;
Εάν πρόκειται για αρχάριο μαθητή, δεν είναι απαραίτητο να έχει δικό του πιάνο από την αρχή των μαθημάτων του. Η απαιτούμενη μελέτη, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της εκμάθησης, μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια αρμονίου ή ηλεκτρικού πιάνου. Φυσικά, όταν ο σπουδαστής ξεπεράσει κάποιο επίπεδο εκμάθησης, η μελέτη θα απαιτεί πλέον τη χρήση πιάνου. Σε περίπτωση που ο σπουδαστής δεν έχει οποιοδήποτε από τα ανωτέρω όργανα στο σπίτι του, το ωδείο μας προσφέρει τη δυνατότητα της μελέτης πιάνου εντός των εγκαταστάσεών μας, σε καθορισμένες εκ των προτέρων ώρες και ημέρες. 

Τι διαφορά έχει το πιάνο από το αρμόνιο;
Τόσο το πιάνο όσο και το αρμόνιο είναι όργανα πληκτροφόρα και πολυφωνικά. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να παράγουν ταυτόχρονα πολλούς μουσικούς ήχους (φθόγγους) μέσω της πιέσεως των πλήκτρων. Στο πιάνο, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν τα πλήκτρα, ο σπουδαστής μετά από τα πρώτα 2-3 έτη σπουδών θα πρέπει να αναπτύξει μια τεχνική που θα του επιτρέπει να παίζει - εάν το μουσικό κομμάτι που έχει επιλέξει, το απαιτεί - γρήγορα και δυνατά χωρίς να κουράζονται τα χέρια του. Στο αρμόνιο αυτή η ιδιαίτερη τεχνική δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί, αφού τα πλήκτρα είναι πολύ μαλακά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σπουδαστής του αρμονίου δεν μπορεί να παίξει πιάνο αφού θα κουραστούν τα χέρια του, ενώ ένας σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου μπορεί να παίξει αν χρειαστεί ή θέλει, αρμόνιο. Στο πιάνο η έκταση του κλαβιέ (δηλ. το σύνολο των πλήκτρων) είναι 88 πλήκτρα. Στο αρμόνιο, η έκταση είναι συνήθως πολύ μικρότερη. Από την άλλη μεριά, το ρεπερτόριο στα  μαθήματα πιάνου είναι σπουδαίο και αστείρευτο, αφού ένα πλήθος συνθετών έχουν γράψει και γράφουν έργα για πιάνο που αποτελούν πραγματικά αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Πόσα χρόνια φοίτησης έχουν τα μαθήματα πιάνου;
Για τα μαθήματα πιάνου τα έτη φοίτησης είναι: 11 έτη για το πτυχίο ή 12 έτη για την απόκτηση διπλώματος. (το πτυχίο πιάνου είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου, ενώ με το δίπλωμα πιάνου που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο αυτοί τίτλοι σπουδών είναι κρατικά αναγνωρισμένοι). Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις. Αναλυτικά οι τάξεις είναι οι παρακάτω:
 • Α προκαταρκτική 
 • Β προκαταρκτική 
 • Α κατωτέρα 
 • Β κατωτέρα 
 • Γ κατωτέρα 
 • Α μέση 
 • Β μέση 
 • Γ μέση 
 • Α ανωτέρα 
 • Β ανωτέρα 
 • Γ ανωτέρα 
Ο σπουδαστής που βρίσκεται στην Γ ανωτέρα και με την προϋπόθεση ότι έχει παρακολουθήσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα που προβλέπονται για το πιάνο, έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις ως υποψήφιος για να αποκτήσει πτυχίο πιάνου, ή να παρακολουθήσει ακόμα μία τάξη (Δ ανωτέρα) ώστε να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις ως υποψήφιος για να αποκτήσει δίπλωμα πιάνου. Στην περίπτωση που αποκτήσει πτυχίο και επιθυμεί να αποκτήσει δίπλωμα, θα χρειαστεί προετοιμασία για το δίπλωμα τουλάχιστον για 2 σχολικά έτη μετά την απόκτηση πτυχίου. 

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στο πιάνο και ποια η ύλη για τις εξετάσεις πιάνου;
Για την διδακτέα ύλη στο πιάνο όλων των τάξεων (προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση, ανωτέρα) καθώς και για την ύλη των προαγωγικών εξετάσεων (από προκαταρκτική σε κατωτέρα, από κατωτέρα σε μέση και από μέση σε ανωτέρα) και των απολυτηρίων εξετάσεων (πτυχίο, δίπλωμα), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στο πιάνο και ύλη για τις εξετάσεις πιάνου. Φυσικά, η διδακτέα ύλη δεν περιορίζεται, ούτε και εξαντλείται στα προβλεπόμενα. Αντιθέτως, λαμβάνεται υπόψη και η επιθυμία του σπουδαστή σε δικές του επιλογές κομματιών, τα οποία μπορεί να μελετά ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη ύλη.

Θα πρέπει να γίνει όλη αυτή η ύλη;
Η ύλη του πιάνου όπως και σε κάθε άλλο μάθημα, προσδιορίζει το επίπεδο των γνώσεων και την εξέλιξη των σπουδών. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν πρακτικά να μελετηθεί όλη η ύλη που αναγράφεται, αλλά θα πρέπει να γίνει επιλογή από τον διδάσκοντα και πάντα σε συνεργασία με τον σπουδαστή, προκειμένου να ξεπεραστούν τα τεχνικά και ερμηνευτικά προβλήματα. Όσο περισσότερη ύλη που απαιτεί η τάξη του αφομοιωθεί από τον σπουδαστή, τόσο μεγαλύτερο ρεπερτόριο θα αποκτήσει, γνώση και εμπειρία.

Είμαι 59 ετών και πάντα είχα επιθυμία να μάθω πιάνο. Έχω παρακολουθήσει κάποια μαθήματα αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων σταμάτησα. Τώρα είμαι συνταξιούχος και ξαναγεννήθηκε η επιθυμία μου να συνεχίσω το πιάνο. Βεβαίως όχι σε επαγγελματικό επίπεδο. Μπορώ σ΄ αυτήν την ηλικία να συνεχίσω το πιάνο;
Η ηλικία σας είναι θαυμάσια για να ξεκινήσετε οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Το μόνα στοιχεία που θα χρειαστείτε για να συνεχίσετε τα μαθήματα στο πιάνο, είναι αγάπη για τη μουσική και το πιάνο και όρεξη για μελέτη. 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κάποιος που μόλις ξεκινά να μαθαίνει πιάνο μπορεί να προαχθεί αμέσως στην κατωτέρα ή σε κάποια άλλη βαθμίδα και να δώσει εξετάσεις για αυτό το επίπεδο ή αν απαιτείται κάποιο δίπλωμα υποχρεωτικά από την όποια προηγούμενη τάξη.
Τα έτη φοίτησης στο πιάνο δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις και να καταταχτεί μέχρι και την Β΄ ανωτέρα. (αν έχει τις γνώσεις). Δεν απαιτείται καμία προϋπόθεση για να λάβει ένας σπουδαστής μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις του πιάνου, αρκεί να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την τάξη στην οποία θέλει να καταταχθεί. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ύλη του πιάνου για να βρείτε το επίπεδό σας. 

Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από την ίδρυση ενός τόσο μοντέρνου ωδείου-είστε ακριβώς στα πρότυπα των on-line USA education centers. Έχω παρακολουθήσει δύο τέτοια κέντρα με αρκετή βιβλιογραφία. Παίζω πιάνο από 14 ετών - Έχω παρακολουθήσει 5 χρόνια μοντέρνο πιάνο σε ωδείο και 2 χρόνια στα on-line  Αμερικάνικα education centers. Έχω ένα πολύ μεγάλο ρεπερτόριο πιάνου Ελληνικών και International πού παίζω με μεγάλη άνεση. Όμως στο πιάνο δεν υπάρχει ούτε τέλος ούτε στοπ εκγύμνασης. Η ερώτησή μου είναι: πόσο μπορώ να βελτιώσω την υπάρχουσα μάλλον πρακτική μου πείρα ως χομπίστα; Παίζω περίπου 40 χρόνια πιάνο και κάθε μέρα 2 ώρες - είμαι όμως 62 ετών απόφοιτος οικονομικού πανεπιστημίου.
Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για εμάς να αναγνωρίζεται από τον κόσμο η δουλειά που κάνουμε. Όπως αναφέρετε και εσείς στο μήνυμά σας, η μουσική εκπαίδευση δεν έχει τέλος. Ασφαλώς και μπορείτε να βελτιώσετε την ήδη υπάρχουσα τεχνική σας με ειδικά μαθήματα από τους εξειδικευμένους καθηγητές μας. Η ηλικία σας δεν αποτελεί εμπόδιο. Αντιθέτως μάλιστα. Σκεφτείτε ότι στο Ωδείο Όπερα υπάρχουν μαθητές που ξεκινούν μουσική (δεν έχουν ξανακάνει ποτέ στη ζωή τους) σε μεγαλύτερη ηλικία από τη δική σας και τα πάνε περίφημα. Ειδικά παρατηρούμε ότι οι σπουδαστές άνω των 65 ετών, έχουν καταπληκτική πρόοδο στα μαθήματα, διότι οι περισσότεροι έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, αφού αρκετοί είναι ήδη συνταξιούχοι ή δεν έχουν πολλές υποχρεώσεις (ανατροφή παιδιών κλπ) 

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στα μαθήματα πιάνου;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα πιάνου και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών στο πιάνο (πτυχίο πιάνου ή δίπλωμα πιάνου). Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α' έτος και σολφέζ Α' έτος 
 • Θεωρία Β' έτος και σολφέζ Β' έτος 
 • Θεωρία Γ' έτος και σολφέζ Γ' έτος 
 • Αρμονία Α' έτος και σολφέζ Δ' έτος 
 • Αρμονία Β' έτος και σολφέζ Ε' έτος 
 • Αρμονία Γ' έτος και σολφέζ ΣΤ' έτος 
 • Ιστορία της Μουσικής (2 έτη) 
 • Μουσική Δωματίου (3 έτη) 
 • Διεύθυνση χορωδίας (1 έτος) 
 • Πρίμα βίστα (2 έτη και από δευτέρου έτους της Ανωτέρας σχολής του πιάνου) 
 • Μορφολογία (1 έτος) 
 • Πρακτικό διδασκαλείο (2 έτη)

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Πιάνου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: