Σχολή Παραδοσιακού Βιολιού • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 29/4/19
  Αναρτήθηκε στις από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Παραδοσιακό Βιολί 

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Παραδοσιακό Βιολί  

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα παραδοσιακού βιολιού είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 7 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα παραδοσιακού βιολιού για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα παραδοσιακού βιολιού, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις..
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Παραδοσιακό Βιολί 

Παρουσίαση του μαθήματος

         
Το βιολί «ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων» είναι το μικρότερο όργανο της οικογένειας των εγχόρδων με δοξάρι με ιδιαίτερα εκφραστικό ήχο. Έχει 4 χορδές και είναι κουρδισμένο σε σολ, ρε, λα και μι. 


        Στην συμφωνική ορχήστρα θεωρείται το κυριότερο μελωδικό όργανο και ιδιαίτερα στην κλασική μουσική θεωρείται ξεχωριστό και αναγκαίο. Σχεδόν όλοι οι συνθέτες έχουν γράψει έργα για σόλο βιολί ή έχουν συμπεριλάβει στις ενορχηστρώσεις τους μέρη που ο ήχος των βιολιών έχει εξέχουσα θέση. 


        Τα είδη της μουσικής που υποστηρίζει ξεκινούν από την κλασική μέχρι την πιο μοντέρνα σύνθεση της σύγχρονης εποχής. Στην Ελλάδα επίσης σπουδαία είναι η συμμετοχή του στην Δημοτική παραδοσιακή  και λαϊκή μουσική και ιδιαίτερα στα νησιώτικα τραγούδια. 


Παραδοσιακό Βιολί  

Συχνές ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω την φοίτησή μου στο παραδοσιακό βιολί;
Οι σπουδές στο παραδοσιακό βιολί μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 7 περίπου ετών. Στο εμπόριο υπάρχουν βιολιά σε διαφορετικά μεγέθη ώστε να χειρίζονται και από παιδιά με ανάλογη σωματική διάπλαση. Οι διαστάσεις αυτές ξεκινούν από βιολιά 1/4 (ενός τετάρτου), 2/4 (δύο τετάρτων), 3/4 (τριών τετάρτων) και καταλήγουν σε κανονικές διαστάσεις  βιολιού που είναι 4/4 (τεσσάρων τετάρτων).

Πόσα χρόνια φοίτησης είναι το παραδοσιακό βιολί;
Η διάρκεια φοίτησης στο παραδοσιακό βιολί όπως και σε όλα τα όργανα, εξαρτάται από το ενδιαφέρον του σπουδαστή, τον ρυθμό προόδου του, την συγκέντρωσή του στην ώρα του μαθήματος και της μελέτης και από την ευκολία με την οποία ξεπερνά τις ιδιαίτερες τεχνικές και ερμηνευτικές δυσκολίες του οργάνου. Αυτό σημαίνει ότι ένας «μέσος» σπουδαστής θα χρειαστεί γύρω στα πέντε με έξι χρόνια για να παίζει με σχετική άνεση τα κομμάτια της επιλογής του. Όμως από τον ένα με ενάμιση χρόνο θα μπορεί να παίζει αρκετά κομμάτια, ικανά να του διατηρήσουν το ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Τι ρεπερτόριο θα διδαχθώ;
Στο παραδοσιακό βιολί, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει κομμάτια από διάφορα μέρη της Ελλάδος όπως Κρήτη, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μακεδονία και άλλα και φυσικά από την Μικρά Ασία. Στα μαθήματα διδάσκεται το ιδιαίτερο ύφος που χαρακτηρίζουν την μουσική των παραπάνω περιοχών και φυσικά οι μουσικές κλίμακες ή αλλιώς οι «λαϊκοί δρόμοι».

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στο παραδοσιακό βιολί και ποια η ύλη για τις εξετάσεις παραδοσιακού βιολιού ;
Για την διδακτέα ύλη στο παραδοσιακό βιολί όπως αυτό διδάσκεται στο Ωδείο Όπερα για όλα τα έτη σπουδών (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ έτος) καθώς και για την ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων (πιστοποιητικό σπουδών), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στο παραδοσιακό βιολί και ύλη για τις εξετάσεις παραδοσιακού βιολιού.

Υπάρχει πτυχίο παραδοσιακού βιολιού; Κάποιος που παίζει κλασικό βιολί, δυσκολεύεται να μάθει παραδοσιακό;
Το παραδοσιακό βιολί είναι μάθημα μη αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι τίτλοι σπουδών σε μαθήματα μη αναγνωρισμένα δεν επιτρέπεται να αναγράφουν τις λέξεις «πτυχίο» ή «δίπλωμα» και για αυτές τις περιπτώσεις των μαθημάτων εκδίδονται πιστοποιητικά σπουδών. Εάν ο σπουδαστής του παραδοσιακού βιολιού γνωρίζει ήδη κλασικό βιολί, θα προχωρά στις σπουδές του σαφέστατα πιο γρήγορα και θα ξεπερνάει τις δυσκολίες των μαθημάτων ευκολότερα από κάποιον άλλον σπουδαστή που δεν γνωρίζει κλασικό βιολί.

Σε πόσο καιρό συνήθως είναι κάποιος έτοιμος να παίξει το πρώτο του κομμάτι; Με τις γνώσεις που θα αποκτήσω από τα μαθήματα, θα μπορώ να παίξω μόνο παραδοσιακά-δημοτικά ή θα ξέρω τα απαραίτητα ώστε να παίζω και λαϊκά ελληνικά τραγούδια (π.χ. Καζαντζίδη, Βιτάλη, Γαβαλά και άλλα); Απαιτούνται μουσικές γνώσεις στο παραδοσιακό βιολί; Ως τώρα ξέρω πως μαθαίνεις με το αυτί και όχι με παρτιτούρες. Πώς μαθαίνει κάποιος να παίζει ένα κομμάτι; Μπορεί ακούγοντάς το να το βγάλει στο βιολί χωρίς παρτιτούρα; Τέλος, υποθέτοντας ότι κάποιος έχει μάθει πλέον να παίζει, πόσο εύκολο είναι να παίξει συνεχόμενα ένα σεβαστό αριθμό από σκοπούς και τραγούδια;
Για να παιχτεί το πρώτο κομμάτι, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας τη διαδικασία που έχει προηγηθεί (χρόνος μελέτης, ασκήσεις που προετοιμάζουν το παίξιμο του κομματιού κλπ), αλλά και τη δυσκολία του συγκεκριμένου κομματιού. Δεν μπορούμε δηλαδη να σας πούμε πότε μπορεί κάποιος να παίξει το πρώτο του κομμάτι. Η σωστή εξάσκηση και προετοιμασία, η ικανότητα της συγκέντρωσης του σπουδαστή την ώρα του μαθήματος και της μελέτης, ο προσωπικός χρόνος που αφιερώνει ο σπουδαστής καθώς και η αγάπη του για τη μουσική και το όργανο που έχει επιλέξει να μάθει, προσδιορίζουν και τον χρόνο του σωστού αποτελέσματος. Ο τρόπος εκπαίδευσης στο παραδοσιακό βιολί, δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα όργανα. Χρειάζεται σωστή τοποθέτηση των χεριών στο όργανο, σωστή στάση σώματος, μελέτη μέσα από παρτιτούρες, εξάσκηση της ακοής, φτιάξιμο ήχου, λύσιμο των χεριών, τεχνικές ασκήσεων, συνοδεία με άλλα όργανα, κλπ. Η φοίτηση στο παραδοσιακό βιολί είναι ολοκληρωμένη σπουδή που απαιτεί τόσο τη χρήση της παρτιτούρας όσο και την ικανότητα του σπουδαστή να παίζει κάποια μελωδία μόνο εξ΄ακοής. Αυτές οι δεξιότητες αποκτώνται σταδιακά μέσα από τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις των ειδικών καθηγητών, τη σωστή μελέτη και την καθημερινή εξάσκηση. Δεν πρέπει να σας απασχολεί ο χρόνος που χρειάζεστε για να παίξετε τα κομμάτια που σας ενδιαφέρουν, αφού αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το χρόνο που διαθέτετε και την ικανότητα να ξεπερνάτε τις τεχνικές ή ερμηνευτικές δυσκολίες στο όργανο. Τέλος, το ρεπερτόριο που θέλετε να έχετε το επιλέγετε εσείς, αρκεί να έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στο παραδοσιακό βιολί;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του ειδικού μαθήματος (παραδοσιακό βιολί) και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος
 • Βυζαντινή μουσική (2 έτη)
 • Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο (1 έτος)

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Παραδοσιακού Βιολιού συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: