Σχολή Παραδοσιακού Κλαρίνου


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 27/5/19
  Αναρτήθηκε στις από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Παραδοσιακό Κλαρίνο

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Παραδοσιακό Κλαρίνο 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 8 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Παραδοσιακό Κλαρίνο

Παρουσίαση του μαθήματος


         
Το κλαρινέτο (κλαρίνο) είναι ξύλινο αερόφωνο (πνευστό) και το υλικό κατασκευής του είναι από ξύλο ή από μέταλλο (σπανιότερα).  

   

        Η έκτασή του ξεπερνά τις τρεις οκτάβες. Η ικανότητά του στις τρίλιες, στα γρήγορα περάσματα και ποικίλματα είναι χαρακτηριστική και εντυπωσιακή.


        Είναι κύριο όργανο της συμφωνικής ορχήστρας, αφού λόγω των ιδιαίτερων και ξεχωριστών ηχοχρωμάτων του έχει προτιμηθεί από πολλούς συνθέτες οι οποίοι το έχουν συμπεριλάβει στις ενορχηστρώσεις τους. 


        Είναι σημαντική επίσης η παρουσία του στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα στα Δημοτικά και λαϊκά μας τραγούδια, όπου το κλαρινέτο κατέχει σολιστική θέση με ξεχωριστές τεχνοτροπίες στο παίξιμό του από τον εκτελεστή. Παραδοσιακό Κλαρίνο 

Συχνές ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω την φοίτησή μου στο παραδοσιακό κλαρίνο;
Οι σπουδές στο παραδοσιακό κλαρίνο μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 8 περίπου ετών. Πριν από αυτή την ηλικία μπορεί το παιδί να διδαχθεί για ένα ή δύο χρόνια φλογέρα.

Είναι κουραστικό για τα πνευμόνια; 
Στα μαθήματα του παραδοσιακού κλαρίνου όπως άλλωστε σε όλα τα πνευστά όργανα, γίνονται ασκήσεις εισπνοής του αέρα από το διάφραγμα και όχι από τα πνευμόνια. Αυτά που κουράζουν περισσότερο τον μαθητή ειδικά στο ξεκίνημά του, δεν είναι τα πνευμόνια του αλλά τα χείλη του επειδή τα πιέζει περισσότερο από όσο χρειάζονται λόγω της απειρίας του. Στην συνέχεια όμως των μαθημάτων, μαθαίνει να ελέγχει την πίεση με την οποία θα πρέπει να φυσά στο όργανο και δεν είναι πια καθόλου κουραστικό.

Τι ρεπερτόριο θα διδαχθώ;
Το ρεπερτόριο ξεκινά με ειδικές ασκήσεις αλλά και μικρά μουσικά κομμάτια που είναι πολύ ευχάριστα, κλίμακες, αρπισμούς και βέβαια καθώς προχωρά η σπουδή, σε γνωστά δημοτικά παραδοσιακά κομμάτια που πολλά από αυτά μπορούν να επιλεγούν από τον ίδιο τον σπουδαστή.

Σε πόσο καιρό θα μπορώ να παίζω;
Αυτό εξαρτάται από το ενδιαφέρον του σπουδαστή, την θέλησή του και την καθημερινή εξάσκηση. Εάν μελετά συχνά και είναι προσεκτικός στην μελέτη του, από τους πρώτους κιόλας μήνες θα μπορεί να απολαμβάνει μουσική από μικρά και γνωστά κομμάτια. Για να ολοκληρωθεί η φοίτηση που θα επιτρέψει στον απόφοιτο να παίζει με άνεση όποιο από τα κομμάτια του παραδοσιακού ρεπερτορίου επιθυμεί, θα χρειαστεί 6 χρόνια. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Έχω τελειώσει πριν 21 χρόνια μουσικό Λύκειο τετραετούς φοίτησης στο εξωτερικό. Έχω αναγνωρίσει το πτυχίο μου (ως βασικό όργανο είχα το κλαρίνο) αλλά δεν ασχολήθηκα ξανά. Πόσο δύσκολο είναι να το αρχίσω ξανά; Είμαι περίπου 40 χρονών, έχω θέληση και θέλω γρήγορα αποτελέσματα.
Η ηλικία σας είναι θαυμάσια για να ξεκινήσετε πάλι μαθήματα μουσικής. Το αποτέλεσμα, όπως σε όλες τις σπουδές, εξαρτάται από το ενδιαφέρον που δείχνετε, την προσπάθεια που καταβάλλετε, τον χρόνο που αφιερώνετε και από τις απουσίες που κάνετε στα μαθήματα.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στο παραδοσιακό κλαρίνο;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του ειδικού μαθήματος (παραδοσιακό κλαρίνο) και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος
 • Βυζαντινή μουσική (2 έτη)
 • Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο (1 έτος)

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Παραδοσιακού Κλαρίνου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: