Ορθοφωνία - Αγωγή του λόγου

 • .
  Κρατήστε τη θέση σας για να προλάβετε τα νέα τμήματα.
  Οι νέες μειωμένες τιμές* ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 
  21/1/19
  ια άνεργους ή ενδιαφερόμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω, τα δίδακτρα είναι μόλις στα 120 €/μήνα
  Αναρτήθηκε στις 15 Ιαν 2019, 1:48 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

https://sites.google.com/site/odeiooperaedu/sigxroni-kai-asigxroni-tilekpaidefsiΤο μάθημα αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως!

A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση:
 Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Ορθοφωνία - Αγωγή του λόγου

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών
 • Ειδικές τιμές για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας. 
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning)
Ορθοφωνία - Αγωγή του λόγου 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Εξ' αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning). 
  • Η παρακολούθηση με σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time). Οι σπουδαστές δηλαδή, συνδέονται με τους υπολογιστές τους (μέσω Ίντερνετ) στην εικονική αίθουσα του Ωδείου Όπερα και συμμετέχουν ενεργά στα μαθήματα με εικόνα και ήχο, ενώ μπορούν να αλληλεπιδρούν τόσο με τους καθηγητές, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του τμήματος. 
  • Με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση οι σπουδαστές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα σε διαφορετική μέρα/ώρα από αυτή που έγιναν, ώστε να μη χάνουν τα μαθήματα σε περίπτωση που ένα ή και περισσότερα μαθήματα δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την μέρα/ώρα που έγιναν.
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου είναι ατομικά και τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα. 
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Τα μαθήματα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου, απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο από 16 ετών και άνω καθώς και σε: νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, ηθοποιούς, εκφωνητές.
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων:  Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους ειδικούς καθηγητές μας.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου είναι 1 ώρα την εβδομάδα και η φοίτηση διαρκεί 1 έτος. Επειδή τα μαθήματα είναι ατομικά, έχει τη δυνατότητα ο σπουδαστής ανάλογα με τις δυνατότητές του να καλύψει την ύλη σε λιγότερο χρονικό διάστημα του ενός έτους. 
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για το επαγγελματικό μονοετές τμήμα ορθοφωνίας - αγωγής του λόγου έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 
 • Τα μαθήματα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου, είναι επαγγελματικό μονοετές τμήμα του Ωδείου Όπερα που οδηγούν σε πιστοποιητικό για χρήση στην αγορά εργασίας ή για την ενδυνάμωση του βιογραφικού του σπουδαστή που το έχει αποκτήσει. Μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν επαγγελματικές επιδιώξεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 290-150= 140 

   €/μήνα

  • Για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, εκφωνητές, μαθητές, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 290-160= 130 

   €/μήνα

  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 290-170= 120 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

 • Αυτόματη συμμετοχή στην κλήρωση για 10 υποτροφίες που θα αναδείξει 10 τυχερούς οι οποίοι θα παρακολουθήσουν εντελώς Δωρεάν ένα ακόμα επαγγελματικό μονοετές τμήμα της επιλογής τους! 
 • Δωρεάν παρακολούθηση (προαιρετικά) μαθημάτων χορωδίας. (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα). 
 • Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης 
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας.

Ορθοφωνία - Αγωγή του λόγου

Παρουσίαση του μαθήματος

        Η ορθοφωνία είναι η τέχνη και η τεχνική της ορθής φώνησης, της υγιούς και αποτελεσματικής χρήσης του φωνητικού μας οργάνου με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία. Αφορά όχι μόνο τους επαγγελματίες του λόγου (ηθοποιούς, τραγουδιστές, ρήτορες, καθηγητές, εισηγητές, εκφωνητές κ.α.), αλλά κι όλους εμάς που: 
• θέλουμε να απευθυνόμαστε σε οικείο ή ξένο κοινό (είτε πρόκειται για παρέα, είτε για νέο επαγγελματικό περιβάλλον, κ.α.) με αυτοπεποίθηση, καθαρότητα και ευγλωττία,
• θέλουμε να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε απλά, καθημερινά ορθοφωνικά σφάλματα,
• θέλουμε να προλάβουμε φωνητικά προβλήματα, που λόγω ιδιαίτερων συνθηκών (εργασία σε χώρους με φασαρία, όπου αναγκαζόμαστε να φωνάζουμε) υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν,
• θέλουμε να ανακαλύψουμε τη μαγεία του φωνητικού οργάνου ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης,
ή απλώς θέλουμε να χαλαρώσουμε το σώμα και το λόγο μας μετά από μια καθημερινή πάλη με πολλαπλές αντιξοότητες.

        Καθημερινά, χρησιμοποιούμε τον προφορικό λόγο στην επικοινωνία (τυπική, επίσημη, ανεπίσημη, φιλική κ.λ.π), στις επαγγελματικές ή μη συναλλαγές, στη μετάδοση γνώσης και πληροφοριών, κ.α.. Σε καθημερινή βάση, λοιπόν, λειτουργούμε ως πομποί και ως δέκτες προφορικών μηνυμάτων και όχι μόνο.

        Ομιλία ονομάζουμε το σύνολο των έναρθρων ήχων, αλλά και των θορύβων, τους οποίους παράγει το φωνητικό μας όργανο χρησιμοποιώντας τη δεύτερη φάση της αναπνευστικής μας λειτουργίας, την εκπνοή. Προφορικός λόγος είναι η κωδικοποίηση των έναρθρων αυτών ήχων σε ένα σύστημα που μας επιτρέπει την έκφραση ιδεών και συναισθημάτων, τη μετάδοση πληροφοριών και την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας.

        Δεδομένου ότι η ομιλία είναι μια μοναδική λειτουργία που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε να τη συναντήσουμε σε άλλα έμβια όντα, πολλές κοινωνίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας υιοθέτησαν την πεποίθηση ότι η ομιλούσα γλώσσα είναι το δώρο των θεών προς τους ανθρώπους, πως ο άνθρωπος δημιουργήθηκε με αυτή την εγγενή ικανότητα.
Ωστόσο, ακόμα και σήμερα που η επιστήμη δίνει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα ιστορικής εξέλιξης, τα τεκμήρια για τη γέννηση της ομιλίας και κατ’ επέκταση του προφορικού λόγου στο ανθρώπινο είδος είναι από λίγα έως ελάχιστα. Αυτό καθιστά την έρευνα ατελή και δίνει χώρο σε πολλές εικασίες και αποκλίνουσες θεωρίες.

        Οι σύγχρονες γνώσεις για την εξελικτική διαδικασία ορίζουν ότι κάθε βιολογική αλλαγή στα έμβια όντα, άρα και στο ανθρώπινο είδος, προέρχεται από μια τυχαία γενετική μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο άτομο, η οποία μεταδίδεται μέσω της αναπαραγωγικής λειτουργίας και εξαπλώνεται μέσω των απογόνων του. Έτσι, υποστηρίζεται πως πριν περίπου 100.000 χρόνια, προέκυψαν συγκεκριμένες μεταλλάξεις/αλλαγές στη στοματική και φαρυγγική κοιλότητα του ανθρωπίνου είδους, που, συνδυασμένες με την αύξηση του όγκου του εγκεφάλου, του έδωσαν τη δυνατότητα συνειδητού ελέγχου των φωνητικών τους αντηχείων και των φθογγοπλαστικών του οργάνων: τη δυνατότητα της ομιλίας, την οποία μέχρι τότε υποκαθιστούσαν ενστικτώδεις κραυγές. Η μετάλλαξη αυτή σηματοδότησε την εμφάνιση του Homo Sapiens... Από τότε η εξέλιξη του προφορικού λόγου υπήρξε αλματώδης.

        Πώς εξελίχθηκε, όμως, η κωδικοποίηση των έναρθρων, πια, ήχων; Κάποιοι επιστήμονες εικάζουν ότι η ανθρώπινη ομιλούσα γλώσσα προέκυψε από τη μίμηση των ήχων του περιβάλλοντος, την ονοματοποιία. Η γλώσσα ξεκίνησε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ονοματίζουν αντικείμενα, δράσεις και φαινόμενα μιμούμενοι τον φυσικό τους ήχο: σαν μια προφορική εικόνα (γαβ-γαβγίζω, νιαου-νιαουρίζω, κου-κούκος).

        Το πρόβλημα με τη θεωρία της ονοματοποιίας είναι πως αυτές οι λέξεις αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του λεξιλογίου μιας γλώσσας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν μια εξέλιξη των κραυγών χαράς, πόνου, πείνας ή άλλων ενστικτωδών επιφωνημάτων, που οδήγησαν στην έκφραση πιο σύνθετων ιδεών και συναισθημάτων (χα-χα/ χαχανίζω). Το πρόβλημα με την επιφωνηματική θεωρία είναι, όπως και στην ονοματοποιία, ότι πολύ μικρό ποσοστό του λεξιλογίου μιας γλώσσας καταλαμβάνεται από αυτές οι λέξεις.

        Μια άλλη σχολή μιλάει για τη θεωρία των χειρονομιών. Αυτή η θεωρία, θιασώτης της οποίας υπήρξε και ο Δαρβίνος, υποστηρίζει πως ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της μετάβασης του ανθρωπίνου είδους από τα τέσσερα στα δύο πόδια, ήταν η απελευθέρωση των άνω άκρων και η διάθεσή τους στην επικοινωνία μεταξύ τους μέσω χειρονομιών. Οι άνθρωποι ανέπτυξαν τον προφορικό λόγο χρησιμοποιώντας το στόμα τους για να μιμηθούν τις κινήσεις.

        Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, ο προφορικός λόγος προέκυψε αμιγώς ως κοινωνική ανάγκη των πρωτόγονων. Η ανάπτυξη της γλώσσας ήταν αποτέλεσμα ανταλλαγής πληροφοριών για πρακτικούς σκοπούς, όπως το αποτελεσματικότερο κυνήγι, η άμυνα, η οριοθέτηση κ,λ.π.
Μια πιο ευφάνταστη ιδέα είναι η υπόθεση του ψεύδους. Θεωρεί πως αφού όλες οι ειλικρινείς προθέσεις και συναισθήματα εκφράζονται ακούσια με χειρονομίες, βλέμματα ή ήχους, η εκούσια επικοινωνία επινοήθηκε με σκοπό να παραπλανά ή να εξαπατά!

        Οι πρόγονοί μας μιλούσαν, λοιπόν, μια δική τους κωδικοποιημένη γλώσσα, αλλά πιθανότατα πιο αργά, με περιορισμένο λεξιλόγιο και σίγουρα με πολύ πιο απλή γραμματική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

        Σήμερα υπάρχουν περίπου 5000 διαφορετικές προφορικές και γραπτές γλώσσες στον κόσμο σήμερα (το ένα τρίτο από αυτές στην Αφρική), αλλά οι ειδικοί τις κατηγοριοποιούν σε σχετικά μικρές οικογένειες – πιθανότατα λιγότερες από είκοσι.

        Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ανεξάρτητο παρακλάδι της οικογένειας των Ινδο-Ευρωπαϊκών γλωσσών. Με 34 αιώνες γραπτών αρχείων, η Ελληνική γλώσσα έχει σημαντική θέση στην Ιστορία του Δυτικού κόσμου.

        Η Ελληνική προφορική γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, συνεχώς εξελισσόμενος. Μια λέξη, όπως ένα γονίδιο, μπορεί μεταδοθεί, να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί ανάλογα με τη χρησιμότητά της. Ο προφορικός λόγος δίνει υπόσταση στο συναίσθημα, στη σκέψη, στην αντίληψη της πραγματικότητας, επικοινωνεί και ταξιδεύει την πληροφορία.

        Η εξέλιξη του προφορικού λόγου, η πολυπλοκότητα των καθημερινών κοινωνικών συνδιαλλαγών αλλά και η ιδιαίτερη φύση συγκεκριμένων επαγγελματικών ή μη δραστηριοτήτων, καθιστά την αποτελεσματική του χρήση επιτακτική, στο βαθμό που κάθε φορά απαιτούν οι συγκεκριμένες περιστάσεις. Καθημερινά, χρησιμοποιούμε τον προφορικό λόγο στην επικοινωνία (τυπική, επίσημη, ανεπίσημη, φιλική κ.λ.π), στις επαγγελματικές ή μη συναλλαγές, στη μετάδοση γνώσης και πληροφοριών, κ.α.. Σε καθημερινή βάση, λοιπόν, λειτουργούμε ως πομποί και ως δέκτες προφορικών μηνυμάτων και όχι μόνο.

        Ως πομποί προφορικού λόγου οφείλουμε να είμαστε κατανοητοί, εύγλωττοι, ακριβολόγοι, παραστατικοί, θετικοί, χαλαροί, ευέλικτοι, ανάλογα με την περίσταση.

        Ως δέκτες οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ενθαρρυντικοί, γρήγορα ανταποκρινόμενοι.
Και ποιος θα φανταζόταν πριν από 100.000 χρόνια ότι ο χειρισμός του προφορικού λόγου είναι Τέχνη και Τεχνική. Ή αλλιώς ορθοφωνία και ορθοέπεια: Η υγιής και αποτελεσματική χρήση της φωνητικής μας συσκευής, συνδυαζόμενη με τον ορθό και ακριβή χειρισμό του κωδικοποιημένου προφορικού λόγου.

Ορθοφωνία - Αγωγή του λόγου 

Συχνές ερωτήσεις

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα ορθοφωνίας - αγωγής του λόγου;
 • Αναπνευστικό σύστημα, πρώτη και δεύτερη φάση αναπνοής, αναπνευστικοί μύες, αεροδυναμική και μυοελαστική λειτουργία. 
 • Λάρυγγας, μυϊκές, χόνδρινες και οστέινες δομές, η φυσιολογία των φωνητικών χορδών, λειτουργία και όρια. 
 • Φυσικά αντηχεία, κύρια και δευτερεύοντα, σημεία αντήχησης, αντανακλαστικές ηχητικές δονήσεις, ρινική – φαρυγγική – στοματική κοιλότητα. 
 • Φθογγοπλαστικά όργανα, κινητές και σταθερές δομές, λειτουργία και χρήση στη φώνηση. 
 • Πρακτικές ασκήσεις χαλάρωσης, ενεργοποίησης, ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ταχείας εναλλαγής των παραπάνω, μεμονωμένα και συνδυαστικά.
 • Φωνήεντα (φωνήεις-φωνήεν = πλήρης-πλήρες ήχου), η αρχή της μη ρευστότητας των φωνηέντων στον ελληνικό προφορικό λόγο, χαλάρωση και κατάλληλη διαμόρφωση φθογγοπλαστικών δομών, σημείο κρούσης, «τοποθέτηση», πρόσθια, μεσαία, οπίσθια φωνήεντα.
 • Άρθρωση, η ελληνική γλώσσα ανά τεμάχιο.
 • Δίφθογγοι, γνήσιοι και καταχρηστικοί, διψήφια φωνήεντα.
 • Σύμφωνα, στενώσεις και φράγματα, διαρκή και στιγμιαία, άηχα και ηχηρά, διαμόρφωση φθογγοπλαστικών οργάνων, χειλικά, ένρινα, οδοντικά κ.λ.π.
 • Διψήφια σύμφωνα, συνδυασμοί συμφώνων.
 • Συλλαβισμός, συνδυασμός μεμονωμένων φθόγγων, βασικοί κανόνες, διαφορές συμπεριφοράς στην αρχή στη μέση και στο τέλος της λέξης. 
 • Πρακτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, ταχείας εναλλαγής των φθογγοπλαστικών οργάνων και διόρθωσης ενδεχόμενων προβλημάτων άρθρωσης. 
Προφορά, από το μέρος στο όλον:
 • Λέξεις απλές – σύνθετες – παράγωγες, δάνεια, αντιδάνεια, προφορά κατά περίπτωση. 
 • Η αρχή της ροής του προφορικού λόγου, μεταβολές φωνημάτων στη συνάρθρωση φθόγγων.
 • Τονισμός λέξης, τονισμός φράσης, εμφατικός τονισμός.
 • Ρυθμός και σημεία στίξης στον προφορικό λόγο.
 • Πρακτικές ασκήσεις ρυθμού και τονισμού με δοσμένα κείμενα.
Χρωματισμοί:
 • Φωνητικές περιοχές, ηχητική ποιότητα προφορικού λόγου και χρήση κατά περίπτωση.
 • Δυναμικές, εναλλαγές έντασης, χροιάς και ταχύτητας.
 • Θεατρικός, επίσημος, ανεπίσημος λόγος, μονόλογος, διάλογος, εκφώνηση, διάλεξη, απαγγελία, κ.λ.π. 
 • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρήση του προφορικού λόγου.
 • Ασκήσεις γρήγορης και αβίαστης προσαρμογής χρώματος και δυναμικών, εξάσκηση σε διαφορετικά είδη προφορικού λόγου.
Ορθοφωνικά προβλήματα:
 • Φωνητικά-ορθοφωνικά προβλήματα (ρωτακισμός, σιγματισμός, ταχυλαλία, ρινολαλία, δυσαρθρία κ.λ.π)
 • Συνήθεις ορθοφωνικές παραβάσεις (απορρινικοποίηση, παραφθορά κ.λ.π)
 • Ανατομικοί παράγοντες ορθοφωνικών προβλημάτων (ορθοδοντικά, προβλήματα φυσιολογίας ρινικής και στοματικής κοιλότητας κ.λ.π.).
 • Ψυχογενείς παράγοντες ορθοφωνικών προβλημάτων.Τοπικά ιδιώματα (ντοπιολαλιές) 
Προέρχομαι από μια ξένη χώρα, είμαι στην Ελλάδα χρόνια, αλλά η προφορά μου με προδίδει, υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί;
Σίγουρα ναι. Αφού εντοπιστούν οι σχετικές παραφθορές, μπορούμε με τη συνεχή εξάσκηση των σωστών θέσεων των φθογγοπλαστικών οργάνων να διορθώσουμε την εκφορά τους στον προφορικό λόγο.

Σε πόσο καιρό θα μάθω να μιλάω σωστά;
Εξαρτάται από το ποια και πόσα ορθοφωνικά προβλήματα έχουμε, και πόσο χρόνο θα αφιερώσουμε στην εξάσκηση για τη διόρθωσή τους. Η τεχνική της ορθοφωνίας έγκειται στην αυτοματοποίηση της σωστής ομιλίας, και αυτό κατακτάται με συνεχή και συνεπή εξάσκηση.

Έχω κάλους στις φωνητικές μου χορδές και ο γιατρός μου είπε να κάνω ορθοφωνία.
Η ορθοφωνία δεν είναι θεραπεία, είναι στην καλύτερη περίπτωση πρόληψη φωνητικών κακώσεων που μπορεί να προκύψουν στις φωνητικές χορδές με την κακή χρήση. Αν παράλληλα με τα μαθήματα ορθοφωνίας οι συνθήκες που οδήγησαν στο πρόβλημα παραμένουν εν ισχύ, τότε απλώς επιδεινώνουμε το πρόβλημα.

Πολλές φορές όταν μιλάω κουράζομαι. Αυτό μπορεί να διορθωθεί; 
Αφού αποκλείσουμε κάποιο φωνητικό πρόβλημα με μια επίσκεψη στο γιατρό, μπορούμε μέσω των καλύτερων αναπνοών, της στήριξης του ήχου και της χαλάρωσης των φωνητικών και λαρυγγικών μυών να μιλάμε πιο ξεκούραστα.

Μιλάω βιαστικά/ σιγά/ λαχανιασμένα/ άτονα/ μπουκωμένα/ βραχνά/ τσιριχτά. Μπορώ να το διορθώσω; 
Αν δεν υπάρχει ανατομικό/ ιατρικό πρόβλημα σαφώς και μπορούμε με έντονη και συνεχή εξάσκηση να το διορθώσουμε. 

Στους σπουδαστές τραγουδιού ή στους επαγγελματίες τραγουδιστές είναι χρήσιμο το μάθημα;
Τόσο στους σπουδαστές τραγουδιού όσο και στους επαγγελματίες τραγουδιστές το μάθημα της ορθοφωνίας είναι απαραίτητο. 

Υπάρχουν εξετάσεις στην ορθοφωνία - αγωγή του λόγου;
Οι σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών (πιστοποιητικό) στην Ορθοφωνία - Αγωγή του λόγου, μπορούν να λάβουν μέρος σε εξετάσεις αξιολόγησης των γνώσεών τους. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται με την ολοκλήρωση των μαθημάτων και οι σπουδαστές εξετάζονται στην παρακάτω ύλη:

Α. Γραπτές εξετάσεις: 
Ανατομία του φωνητικού οργάνου. Οι ερωτήσεις είναι σχετικές με τη διδακτέα ύλη, είτε σε μορφή πολλαπλών απαντήσεων είτε όχι.

Β. Προφορικές εξετάσεις:
 • Ανάγνωση ενός αγνώστου κειμένου. Εναλλαγή ταχύτητας και δυναμικών καθ’ υπόδειξη του εξεταστή. 
 • Εφαρμογή των κανόνων προφοράς με ενδεχόμενες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τους κανόνες αυτούς από τον εξεταστή.
 • Απόδοση δύο ή τριών αγνώστων κειμένων διαφορετικού ύφους με χρήση των κατάλληλων χρωματισμών (είδηση, παραμύθι, κ.α.).
 • Προφορική ανάπτυξη ενός θέματος, διάρκειας 2 ή 3 λεπτών. Ο εξεταζόμενος έχει στη διάθεσή του 1 λεπτό προετοιμασίας (συμπεριλαμβανομένων γραπτών σημειώσεων).

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

Εκδήλωση ενδιαφέροντος 
στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα Ορθοφωνίας - Αγωγής του λόγου γράφοντας στο παρακάτω πλαίσιο το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το email σας. Για παράδειγμα: Παπαδοπούλου Μαρία 6912345678 papad@mailsas.gr (Αν θέλετε να γράψετε περισσότερα από ένα τηλέφωνα (ή email), διαχωρίστε τα με ένα κόμμα). Σύντομα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας ένας εκπρόσωπός μας για να συζητήσετε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε.