Σχολή Μπουζουκιού, Τζουρά, Μπαγλαμά • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 22/7/19
  Αναρτήθηκε στις 15 Ιουλ 2019, 11:07 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα μπουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 5 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα μπουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα μπουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-45= 75 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-50= 70 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς

Παρουσίαση του μαθήματος


         

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ: Το μπουζούκι είναι έγχορδο νυκτό λαϊκό όργανο της οικογένειας των λαούτων με μεγάλη διάδοση στην χώρα μας. Προέρχεται από την Τουρκική λέξη bozouk που σημαίνει «χαλασμένο». Υπάρχουν εξάχορδα και οκτάχορδα μπουζούκια. Στο οκτάχορδο μπουζούκι διδάσκεται κυρίως λαϊκό ρεπερτόριο αλλά και ρεμπέτικο, ενώ στο εξάχορδο (όπως άλλωστε και στον τζουρά), διδάσκονται παραδοσιακά κομμάτια που ανήκουν στο ευρύτερο λαϊκό ρεπερτόριο. 


ΤΖΟΥΡΑΣ: Ο τζουράς - όπως και το μπουζούκι - είναι έγχορδο νυκτό λαϊκό όργανο της οικογένειας των λαούτων. Μπορεί να είναι  κτάχορδο ή εξάχορδο. Μοιάζει πολύ με το μπουζούκι αλλά έχει μικρότερο σκάφος ενώ έχει περίπου διπλάσιο μέγεθος από τον μπαγλαμά. Τα υλικά κατασκευής του είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο μπουζούκι και μάλιστα με παρόμοιες τεχνικές. Στην χώρα μας ο τζουράς αποκτά μέρα με τη μέρα περισσότερους φίλους και όλο και περισσότεροι συνθέτες λαϊκής μουσικής το χρησιμοποιούν. 


ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ: Ο μπαγλαμάς είναι επίσης έγχορδο νυκτό λαϊκό όργανο της οικογένειας των λαούτων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρό εξάχορδο μπουζούκι. Προέρχεται από την Τουρκική λέξη baglama που σημαίνει «δεσμός» και αναφέρεται στον δεσμό που έχει ο μπαγλαμάς στον βραχίονα. Επειδή κουρδίζεται μια οκτάβα ψηλότερα από το μπουζούκι χαρακτηρίζεται πολλές φορές και ως μπαγλαμαδάκι.Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς 

Συχνές ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω τις σπουδές μου στο μπουζούκι, τζουρά ή μπαγλαμά;
Από την ηλικία των 5 ετών και άνω μπορεί να ξεκινήσει την φοίτησή του ο σπουδαστής σε ένα από τα παραπάνω όργανα.

Πόσα χρόνια φοίτησης είναι το μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς; 
Η φοίτηση στο μπουζούκι ή στον τζουρά είναι 6 έτη και στον μπαγλαμά 2 έτη. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις

Τι ρεπερτόριο θα διδαχθώ; 
Το ρεπερτόριο που διδάσκεται στο οκτάχορδο μπουζούκι είναι κυρίως λαϊκό και ρεμπέτικο, ενώ στο εξάχορδο μπουζούκι και στον τζουρά διδάσκονται ρεμπέτικα και παραδοσιακά που περιλαμβάνουν βέβαια και το λαϊκό ρεπερτόριο.

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στο μπουζούκι και στον τζουρά και ποια η ύλη για τις εξετάσεις μπουζουκιού και τζουρά;
Για την διδακτέα ύλη στο μπουζούκι και στον τζουρά όπως αυτό διδάσκεται στο Ωδείο Όπερα για όλα τα έτη σπουδών (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ έτος) καθώς και για την ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων (πιστοποιητικό σπουδών), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στο μπουζούκι και στον τζουρά και ύλη για τις εξετάσεις μπουζουκιού και τζουρά.

Είμαι αρχάριος από μουσική και ενδιαφέρομαι να μάθω μπαγλαμά και τζουρά. Μπορώ να ξεκινήσω και τα δυο όργανα, ή αφού μάθω πρώτα το ένα μετά θα ξεκινήσω και το άλλο;
Ασφαλώς και μπορείτε να μάθετε ταυτόχρονα τα όργανα που έχετε διαλέξει. 

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στο μπουζούκι στον τζουρά και στον μπαγλαμά; 
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του ειδικού μαθήματος (μπουζούκι, τζουράς ή μπαγλαμάς) και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών. Για τον μπαγλαμά δεν προβλέπεται κανένα υποχρεωτικό μάθημα. Για το μπουζούκι και τον τζουρά, τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι τα παρακάτω:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος
 • Βυζαντινή μουσική (2 έτη)
 • Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο (1 έτος)

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Μουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: