Σχολή Μουσικοθεραπείας


 • .
  Κρατήστε τη θέση σας για να προλάβετε τα νέα τμήματα.
  Οι νέες μειωμένες τιμές* ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 
  25/3/19
  ια άνεργους ή ενδιαφερόμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω, τα δίδακτρα είναι μόλις στα 120 €/μήνα
  Αναρτήθηκε στις από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

https://sites.google.com/site/odeiooperaedu/sigxroni-kai-asigxroni-tilekpaidefsiΤο μάθημα αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως

A.
Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση:
 Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Σχολή Μουσικοθεραπείας

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών
 • Ειδικές τιμές για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας (το πιστοποιητικό εκδίδεται σε πάπυρο).
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning)
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.Σχολή Μουσικοθεραπείας 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης ή εξ' αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning). 
  • Η παρακολούθηση με σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time). Οι σπουδαστές δηλαδή, συνδέονται με τους υπολογιστές τους (μέσω Ίντερνετ) στην εικονική αίθουσα του Ωδείου Όπερα και συμμετέχουν ενεργά στα μαθήματα με εικόνα και ήχο, ενώ μπορούν να αλληλεπιδρούν τόσο με τους καθηγητές, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του τμήματος. 
  • Με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση οι σπουδαστές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα σε διαφορετική μέρα/ώρα από αυτή που έγιναν, ώστε να μη χάνουν τα μαθήματα σε περίπτωση που ένα ή και περισσότερα μαθήματα δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την μέρα/ώρα που έγιναν.
  • Όλοι οι σπουδαστές (είτε παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα είτε εξ αποστάσεως), έχουν συνεχή πρόσβαση στα βίντεο των μαθημάτων που έχουν ήδη παρακολουθήσει (ή χάσει) έως και την ολοκλήρωση της φοίτησής τους.
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα μουσικοθεραπείας είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 σπουδαστών.
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Τα μαθήματα μουσικοθεραπείας, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται από 18 έως και άνω των 60 ετών και δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής.
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων: Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια των μαθημάτων μουσικοθεραπείας είναι 3 συνεχόμενες ώρες την εβδομάδα και η συνολική φοίτηση 1 έτος.
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για το επαγγελματικό μονοετές τμήμα μουσικοθεραπείας έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 
 • Τα μαθήματα μουσικοθεραπείας, είναι επαγγελματικό μονοετές τμήμα του Ωδείου Όπερα που οδηγούν σε πιστοποιητικό για χρήση στην αγορά εργασίας ή για την ενδυνάμωση του βιογραφικού του σπουδαστή που το έχει αποκτήσει. Μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν επαγγελματικές επιδιώξεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 280-130= 150 

   €/μήνα

  • Για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 280-140= 140 

   €/μήνα

  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 280-150= 130 

   €/μήνα

 • Τρόποι εξόφλησης του προγράμματος:
  • Με μετρητά σε 12 μηνιαίες δόσεις
  • Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις 
  • Με χρεωστική κάρτα
  • Με κατάθεση στην τράπεζα
 • Βεβαίωση/πιστοποιητικό:
  • Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης
  • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας.

Σχολή Μουσικοθεραπείας

Παρουσίαση του μαθήματος

        
Μουσικοθεραπεία
 είναι το βοηθητικό επάγγελμα υγείας που χρησιμοποιεί τη μουσική, αλλά και γενικότερα τον ήχο, προκειμένου να βελτιώσει ή και να διατηρήσει τη φυσική/σωματική και ψυχική κατάσταση του θεραπευόμενου.


        Η μουσικοθεραπεία έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ρύθμιση του αναπνευστικού συστήματος, στον έλεγχο του άγχους, τη διαχείριση του πόνου, την ομαλή ενδομήτρια ζωή, την κύηση και τον τοκετό, και σε άλλες πλείστες περιπτώσεις.


        Καταλυτικός παράγοντας επιτυχούς έκβασης των μεθόδων της μουσικοθεραπείας είναι η διαπροσωπική σχέση του μουσικοθεραπευτή με τον ασθενή του. Οι στόχοι που κάθε φορά τίθενται, αλλά και οι μέθοδοι που κάθε φορά χρησιμοποιούνται στη μουσικοθεραπεία, προσαρμόζονται στις ανάγκες του θεραπευομένου.
        
        Ο Μουσικοθεραπευτής αντιλαμβάνεται σε ποια συναισθηματική, ψυχική και σωματική κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής, παρατηρώντας την ανταπόκρισή του σε διαφορετικά κάθε φορά ερεθίσματα (ηχητικά και μουσικά). Σταδιακά, προσαρμόζει τη θεραπευτική διαδικασία της μουσικοθεραπείας στην ιδιοσυγκρασία, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές συνεδρίες της μουσικοθεραπείας μπορεί να περιορίζονται στην ακρόαση, ή και να επεκτείνονται στην ενεργητική συμμετοχή του ασθενούς στη διαδικασία μέσω της σύνθεσης, του αυτοσχεδιασμού, της νοητικής εικονοπλασίας ακούγοντας ηχητικά ή μουσικά αποσπάσματα, την ανάλυση στίχων κ.α.

        Είναι σημαντικό για τη μουσικοθεραπεία να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μαγική και καθολική “συνταγή” στά ενδεικνυόμενα μουσικά ή ηχητικά ερεθίσματα. Δεν υπάρχει μουσικό τεμάχιο “πανάκεια”, π.χ. για τον έλεγχο του άγχους. Η θεραπεία είναι πλήρως εξατομικευμένη. Κάθε φορά συνυπολογίζονται από το Μουσικοθεραπευτή πολλαπλές παράμετροι, όπως είναι το περιβάλλον του θεραπευόμενου, τα μουσικά ερεθίσματα που δέχεται, η συναισθηματική του κατάσταση την περίοδο της θεραπείας κ.λ.π. , προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη θεραπευτική πορεία. Ο θεραπευόμενος μέσω της μουσικοθεραπείας, δε χρειάζεται να γνωρίζει μουσική, θεωρητικά ή παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο, προκειμένου να επωφεληθεί από τη θεραπεία.

        
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής είναι γνωστές εδώ και 
χιλιάδες χρόνια. Η αρχαιότερη καταγραφή εφαρμοσμένων ιατρικών πρακτικών είναι οι Αιγυπτιακοί πάπυροι Kahun. Εδώ γίνεται αναφορά στο θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου μαγικού τραγουδιού (ξόρκι: ο περίφημος εξορκισμός, δηλαδή η απαλλαγή από τα κακά πνεύματα που, κατά την κοινή πεποίθηση, προκαλούσαν τις διάφορες σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Η πρακτική του εξορκισμού βρίσκει εφαρμογή έως και σήμερα, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα).

        Η χρήση της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς είναι διαπολιτισμικά κοινή, όπως μαρτυρούν ιστορικά γραπτά διαφόρων πολιτισμών όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

        Ανάμεσα στον 9ο και 14ο αιώνα, οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής αναδείχθηκαν από πολύ γνωστούς επιστήμονες όπως ο Abu Nasr al FarabiIbn Sina κ.α.


        Ο φιλόσοφος, κοσμολόγος και μουσικός al Farabi (873-950), στο έργο του “Μεγάλο Βιβλίο για τη Μουσική” παρατηρούσε: “Η μουσική προωθεί την καλή διάθεση, την ηθική εκπαίδευση, τη συναισθηματική σταθερότητα και την πνευματική ανάπτυξη. Είναι χρήσιμη για τη σωματική υγεία. Όταν η ψυχή δεν είναι υγιής, το σώμα ασθενεί. Η καλή μουσική, η οποία θεραπεύει την ψυχή, επαναφέρει την καλή υγεία στο σώμα.”


        Ακολουθώντας, ο σημαντικός επιστήμονας ιατρός Ibn Sina (980-1037) συμβούλευε: “Έχεις πονοκέφαλο; Χαλάρωσε σε ένα λουλουδένιο κρεβάτι, ή σε μια κελαρυστή πηγή, ή προσκάλεσε έναν μουσικό να έλθει και να παίξει έτσι ώστε να αποκοιμηθείς με τους ευγενικούς ήχους του dutar (ή dotar ή doutar, Πέρσικο έγχορδο όργανο, με δύο χορδές)”


        Από τα τέλη του 18ου αιώνα, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τις έρευνες για τις χημικές μεταβολές που προκαλεί η μουσική στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, πιστοποιήθηκε πια και πειραματικά ότι η μουσική έχει την ιδιότητα να επιδρά στο κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα με την αυξομείωση των καρδιακών παλμών.


        Η Μουσικοθεραπεία εδραιώθηκε και τυπικά ως ξεχωριστός κλάδος υγείας ακριβώς με τη λήξη και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων, πολλοί μουσικοί, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, καλούνταν να συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού των τραυματισμένων στρατιωτών. Έτσι, οργανώνοντας μικρά μουσικά δρώμενα στα νοσοκομεία, με τη συμμετοχή, πολλές φορές και των ίδιων των τραυματιών, κατόρθωναν να αμβλύνουν το σωματικό και τον ψυχικό πόνο. Το εγχείρημα είχε τόσο θετικά αποτελέσματα, ώστε προσωπικό των νοσοκομείων ζήτησε την πρόσληψη των μουσικών αυτών. Τότε γεννήθηκε η ανάγκη πληρέστερης κατάρτισής τους, που οδήγησε στην ίδρυση της πρώτης Πανεπιστημιακής Έδρας Μουσικοθεραπείας. Αυτό έγινε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το 1944.


        Η Μουσικοθεραπεία βοηθά στη συναισθηματική και σωματική εξισορρόπηση, στην αποδέσμευση του άγχους, στην πνευματική διαύγεια, στην ανάπτυξη κινητικών, διανοητικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ακόμα και στις περιπτώσεις αναπτυξιακών ή μαθησιακών προβλημάτων. Από τη Μουσικοθεραπεία επωφελείται μια μεγάλη γκάμα ηλικιών, όπως παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι.


Σχολή Μουσικοθεραπείας 

Συχνές ερωτήσεις

Πρέπει να έχω γνώσεις μουσικής για να παρακολουθήσω μουσικοθεραπεία;
Τα μαθήματα μουσικοθεραπείας είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένα, ώστε τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις μουσικής να τις αποκτά ο σπουδαστής κατά την διάρκεια της φοίτησής του, οπότε δεν προαπαιτούνται γνώσεις μουσικής για την παρακολούθηση των μαθημάτων μουσικοθεραπείας.

Ποια είναι η διάρκεια των σπουδών στην μουσικοθεραπεία; 

Η φοίτηση στην μουσικοθεραπεία είναι 1 έτος και η διάρκεια των μαθημάτων 3 ώρες εβδομαδιαίως. Επιπλέον, προσφέρουμε προαιρετικά στους σπουδαστές μας, τα μαθήματα των θεωρητικών της μουσικής και της χορωδίας, που γίνονται μία φορά την εβδομάδα από μία ώρα το καθένα.

Ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στην μουσικοθεραπεία; 

Δείτε αναλυτικά την διδακτέα ύλη στο πρόγραμμα σπουδών μουσικοθεραπείας.


Σε ποιους τομείς μπορεί να εφαρμοστεί η μουσικοθεραπεία; 
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ψυχιατρεία, κλινικές, οίκους ευγηρίας, κέντρα αποτοξίνωσης, κέντρα επανένταξης, παιδικούς σταθμούς και σχολεία (ειδικά και μη), φυλακές, ιδιωτικά ιατρεία κ.α. Στα νοσοκομεία, η μουσικοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να χειρίζονται τον πόνο, να αντιμετωπίζουν καταθλιπτικές τάσεις, να χαλαρώσουν τη μυική ένταση, να παροτρύνουν τη μυική κίνηση, να ηρεμούν, κ.α.


Πώς εξετάζονται οι σπουδαστές που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικοθεραπείας μέσω e-learning;
Οι σπουδαστές που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικοθεραπείας μέσω e-learning, δίνουν εξετάσεις γραπτές (μέσω email).

Ενδιαφέρομαι επαγγελματικά για τις σπουδές μουσικοθεραπείας. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να κριθεί κάποιος κατάλληλος να παρακολουθήσει την τάξη αυτή; Ποιες οι αντίστοιχες προϋποθέσεις ώστε να το ακολουθήσει επαγγελματικά;
Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κριτήριο για να γραφτεί ένας σπουδαστής στο τμήμα της Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Όπερα. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σπουδαστής να είναι ενήλικος (από 18 ετών και άνω).

Το πιστοποιητικό που εκδίδετε στη μουσικοθεραπεία τι ισχύ έχει;
Στο μάθημα της μουσικοθεραπείας εκδίδεται πιστοποιητικό το οποίο δεν αποτελεί κρατικά αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Εφόσον δεν υπάρχει (τουλάχιστον προς το παρόν) ανάλογος κρατικά αναγνωρισμένος τίτλος σπουδών μουσικοθεραπείας, το πιστοποιητικό που εκδίδεται αποτελεί τυπικό προσόν στην αγορά εργασίας για τον απόφοιτο του τμήματος που το έχει αποκτήσει, το οποίο εκτιμάται και συνυπολογίζεται σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε εργοδότη ή φορέα.


Παρακολουθώντας τη Σχολή Μουσικοθεραπείας παράλληλα με ένα από τα παρακάτω μαθήματα, εξασφαλίζετε τα μειωμένα δίδακτρα που αναγράφονται στις παρενθέσεις:

• Πιάνο (μόνο με 50 €/μήνα)
• Κιθάρα (μόνο με 50 €/μήνα)
• Τραγούδι (μόνο με 50 €/μήνα)
• Δραματοθεραπεία (μόνο με 90 €/μήνα)
• Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων (μόνο με 90 €/μήνα)

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα Μουσικοθεραπείας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:


Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα Μουσικοθεραπείας
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό μονοετές τμήμα μουσικοθεραπείας γράφοντας στο παρακάτω πλαίσιο το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το email σας. Για παράδειγμα: Παπαδοπούλου Μαρία 6912345678 papad@mailsas.gr (Αν θέλετε να γράψετε περισσότερα από ένα τηλέφωνα (ή email), διαχωρίστε τα με ένα κόμμα). Σύντομα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας ένας εκπρόσωπός μας για να συζητήσετε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε.