Σχολή Μονωδίας (κλασικό τραγούδι) • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 27/5/19
  Αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2019, 11:11 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Μονωδία (κλασικό τραγούδι)

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Κρατικός τίτλος σπουδών (πτυχίο ή δίπλωμα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Μονωδία (κλασικό τραγούδι) 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα μονωδίας είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 16 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα μονωδίας για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται κρατικός τίτλος σπουδών (πτυχίο ή δίπλωμα) με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής έχει ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα μονωδίας, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και έχει περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Μονωδία (κλασικό τραγούδι)

Παρουσίαση του μαθήματος

        Η μονωδία είναι το μάθημα της φωνητικής εκγύμνασης. Ονομάζεται αλλιώς και λυρικό ή κλασικό τραγούδι προσδιορίζοντας έτσι σαφέστερα το είδος του τραγουδιού το οποίο διδάσκεται και το οποίο εκτείνεται από την προκλασσική περίοδο ως την όπερα και την νεότερη «λόγια» μουσική.


        Ο όρος μονωδία επικράτησε στην αρχαίο ελληνικό δράμα ως ωδή για μία φωνή, η οποία πολύ συχνά έπαιρνε τη μορφή του θρήνου. Στη μουσική, ως μονωδία ορίζουμε συγκεκριμένο στυλ, όπου μία φωνή φέρει την κυρίως μελωδία του μουσικού κομματιού και εξέχει από τις υπόλοιπες, οι οποίες, διαμορφώνοντας το αρμονικό περιβάλλον,  κατέχουν συνοδευτικό ρόλο. Ο όρος μονωδία πρωτοεμφανίστηκε τον 16ο αιώνα ως απάντηση στο αντιστικτικό (συνδυασμός περισσότερων από δύο κύριων μελωδικών γραμμών που κινούνται παράλληλα) ύφος μουσικής γραφής, όπως το μαδριγάλι και το μοτέτο. Συχνά συγχέεται με τον όρο Μονοφωνία (η ύπαρξη μίας και μοναδικής μελωδικής γραμμής). 

        

        Τα μαθήματα μονωδίας στη μουσική εκπαίδευση αφορούν  το κοινώς αποκαλούμενο “λυρικό” ή “κλασσικό” ή “λόγιο” τραγούδι, με εύρος ρεπερτορίου που εκτείνεται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, και τεχνική που εξελίσσεται στο χρόνο, ακολουθώντας της απαιτήσεις του εκάστοτε μουσικού ρεύματος. Τα μαθήματα μονωδίας διεξάγονται κυρίως με τη συνδρομή του πιάνου, που, ως διαδεδομένο πολυφωνικό όργανο, διαμορφώνει το αρμονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται και ερμηνεύει η ανθρώπινη φωνή. Μια βασική κατηγοριοποίηση της ανθρώπινης φωνής αφορά το φύλο, την έκταση και το ηχόχρωμα. 


        Έτσι, λοιπόν, έχουμε την υψίφωνο ή soprano (ψηλή γυναικεία φωνή), τη μεσόφωνο ή contralto (χαμηλή γυναικεία φωνή), τον οξύφωνο ή tenoro (ψηλή ανδρική φωνή) και το βαθύφωνο ή basso (χαμηλή ανδρική φωνή). Αντίστοιχα, σε κάθε βασική κατηγορία φωνής, και λαμβάνοντας υπόψιν επιπρόσθετους παράγοντες που διαμορφώνουν το ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα κάθε φωνής (τονικό και ερμηνευτικό εύρος, κέντρα κ.λ.π.), έχουμε υποκατηγορίες (π.χ.soprano leggiera, δραματική mezzo-soprano, λυρικός τενόρος, μπασσο-βαρύτονος, κ.λ.π). 


        Η ανθρώπινη φωνή είναι το μουσικό εκείνο όργανο που μπορεί να εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλο το ανθρώπινο συναίσθημα, γι' αυτό το λόγο και το ρεπερτόριο είναι ιδιαίτερα ευρύ. Από θρησκευτικά ορατόρια μέχρι όπερες, η ανθρώπινη φωνή κατέχει εξέχουσα θέση στις επιλογές των εκφραστικών μέσων των συνθετών ανά τους αιώνες.


Μονωδία (κλασικό τραγούδι) 

Συχνές ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω την φοίτησή μου στην μονωδία;
Μπορούμε να ξεκινήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως, ισχύει και για όλα τα είδη τραγουδιού όχι πριν την περίοδο της μεταφώνησης η οποία συμπίπτει σχεδόν ηλικιακά με την περίοδο της εφηβείας, διότι οι ορμονικές ανακατατάξεις δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μια πλήρη εικόνα της φωνής, της έκτασης και των δυνατοτήτων της που θα πρέπει να ακολουθήσει ο διδάσκων καθηγητής.

Σε τι διαφέρει η μονωδία από το ελαφρό τραγούδι; 
Η διαφορά της μονωδίας από το ελαφρό τραγούδι είναι κυρίως, αλλά όχι μόνο, στο ρεπερτόριο. Οι απαιτήσεις και το εύρος αυτού του είδους μουσικής προσδιορίζουν και τον βαθμό δυσκολίας, ο οποίος είναι κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με το ελαφρό τραγούδι, αλλά και τα χρόνια φοίτησης τα οποία συγκριτικά είναι πολύ περισσότερα.

Eνδιαφέρομαι για ελαφρό τραγούδι. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο να σπουδάσω κλασσικό για το λόγο ότι η φωνή «δουλεύεται» αρτιότερα και αναπτύσσει όλες τις δυνατότητές της; Θα ήταν τότε ευκολότερο να αποδώσω στο ελαφρό τραγούδι;
Μπορεί η φωνή στη μονωδία να δουλεύεται αρτιότερα, αλλά το ρεπερτόριο είναι διαφορετικό στο ελαφρό τραγούδι και η τοποθέτηση της φωνής και η ερμηνεία του εν λόγω ρεπερτορίου. Είναι περισσότερο αποτελεσματικό να επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει και μας εκφράζει πραγματικά, όπως και να ανακαλύπτουμε και να εξελίσσουμε τις δυνατότητές μας μέσα από το είδος της μουσικής και τραγουδιού στο οποίο είμαστε πιο κοντά.

Πόσα χρόνια φοίτησης είναι η μονωδία;
Για τα μαθήματα μονωδίας τα έτη φοίτησης είναι 8 για την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος. (το πτυχίο μονωδίας είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα μονωδίας, ενώ με το δίπλωμα μονωδίας που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο αυτοί τίτλοι σπουδών είναι κρατικά αναγνωρισμένοι). Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις. Αναλυτικά οι τάξεις είναι οι παρακάτω:
 • Α προκαταρκτική
 • Α κατωτέρα
 • Β κατωτέρα
 • Α μέση
 • Β μέση
 • Α ανωτέρα
 • Β ανωτέρα
 • Γ ανωτέρα
Ο σπουδαστής που βρίσκεται στην Γ ανωτέρα και με την προϋπόθεση ότι έχει παρακολουθήσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα που προβλέπονται για τη μονωδία, έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις ως υποψήφιος για να αποκτήσει πτυχίο μονωδίας, ή δίπλωμα μονωδίας. Στην περίπτωση που αποκτήσει πτυχίο και επιθυμεί να αποκτήσει δίπλωμα, θα χρειαστεί προετοιμασία για το δίπλωμα τουλάχιστον για 2 σχολικά έτη μετά την απόκτηση πτυχίου.

Πρέπει να ξέρω μουσική για να ξεκινήσω μονωδία;
Το να γνωρίζει κάποιος θεωρία της μουσικής, να διαβάζει νότες ή να παίζει κάποιο μουσικό όργανο σίγουρα είναι προτέρημα, αλλά όχι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει κανείς μονωδία. Βέβαια στην πορεία η μουσική δυσκολία και οι απαιτήσεις του ρεπερτορίου γίνονται εμπόδιο στην εξέλιξη του μαθητή που δεν έχει τις απαραίτητες θεωρητικές μουσικές γνώσεις. Γι’ αυτό, το καλύτερο θα ήταν παράλληλα με τη μονωδία ο μαθητής να παρακολουθεί και μαθήματα θεωρίας και σολφέζ, τα οποία έτσι και αλλιώς θεωρούνται «υποχρεωτικά μαθήματα». Να μην ξεχνάμε ότι ένας άρτιος τραγουδιστής είναι κατ’ αρχήν ένας άρτιος μουσικός.

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στη μονωδία και ποια η ύλη για τις εξετάσεις μονωδίας;
Για την διδακτέα ύλη στη μονωδία όλων των τάξεων (προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση, ανωτέρα) καθώς και για την ύλη των προαγωγικών εξετάσεων (από προκαταρκτική σε κατωτέρα, από κατωτέρα σε μέση και από μέση σε ανωτέρα) και των απολυτηρίων εξετάσεων (πτυχίο, δίπλωμα), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στη μονωδία και ύλη για τις εξετάσεις μονωδίας.

Τα μαθήματα της μονωδίας τα οποία είναι για κλασικό τραγούδι διαφέρουν από τα μαθήματα της ορθοφωνίας; 
Ορθοφωνία, είναι η σωστή χρήση της ομιλίας, της άρθρωσης. της προφοράς και του τονισμού των λέξεων σύμφωνα με την γλώσσα που χρησιμοποιούμε (για παράδειγμα τα Ελληνικά). Δεν έχει επομένως σχέση με το μάθημα του τραγουδιού (κλασικού ή οποιουδήποτε άλλου είδους), αλλά οπωσδήποτε αποτελεί προϋπόθεση για την σωστή απόδοση των νοημάτων που προκύπτουν από τα λόγια (στίχους) του τραγουδιού.

Η διδασκαλία της μονωδίας σε μαθητές επηρεάζεται από την κατηγορία της φωνής και το φύλο του διδάσκοντα; Για παράδειγμα, ένας καθηγητής που είναι βαρύτονος ή τενόρος ή μία καθηγήτρια που είναι contralto ή soprano μπορεί να διδάξει σε όλους τους μαθητές; 
        Η επιλογή καθηγητή, σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο, πολύ περισσότερο στη φωνητική, επιβάλλεται να γίνεται με σύνεση και προσοχή.
Ξεκινώντας από το είδος μουσικής στο οποίο ο υποψήφιος μαθητής επιθυμεί να εκπαιδευτεί, και δεδομένου ότι διαφορετικά είδη φωνητικής μουσικής απαιτούν διαφορετική τεχνική, η αναζήτηση καθηγητή θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ειδίκευση αυτή. Π.χ. Αν ένας μαθητής θέλει να εκπαιδευτεί στο ποπ τραγούδι, το λογικό είναι ο καθηγητής που θα καταλήξει να έχει εκπαιδευτεί και δραστηριοποιηθεί σ' αυτό το χώρο.
Όπως σε κάθε κανόνα, και εδώ υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις ανθρώπων, καθηγητών και τραγουδιστών, που κατέχουν και μπορούν να ερμηνεύουν διαφορετικά είδη φωνητικής μουσικής με την ίδια επιτυχία, αλλά αυτό δε συμβαίνει συχνά.

        Όσον αφορά το φύλο ή το εύρος φωνής, αυτό δεν είναι καταλυτικός παράγοντας επιλογής καθηγητή. Η αλήθεια είναι πως η φωνητική εκπαίδευση είναι κατά κανόνα βιωματική διαδικασία, όμως ένας καλός εκπαιδευτής, που κατέχει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του φωνητικού οργάνου, έχει ευρέα ακουστικά ερεθίσματα και μπορεί να διορθώνει και να καθοδηγεί σωστά τον μαθητή δεν έχει να κάνει με το φύλο. Η σωστή και αποτελεσματική εκπαίδευση δεν είναι προϊόν μίμησης, αλλά εις βάθος κατανόηση και εξέλιξη των φυσικών δυνατοτήτων του μαθητή. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές είχαν εκπαιδευτές αντίθετου φύλου, χωρίς αυτό να εμποδίσει την εξέλιξη και την λαμπρή επαγγελματική τους πορεία.
        Μείζονος σημασίας είναι η “χημεία” μαθητή-καθηγητή. Ο μαθητής πρέπει να νιώθει ευχάριστα και οικεία με τον καθηγητή που επιλέγει, να τον σέβεται και, το σημαντικότερο, να αποδίδει με τον ιδιαίτερο τρόπο μετάδοσης γνώσης και εκπαίδευσης του καθηγητή.
        Κάποιοι μύθοι που ενδεχομένως πρέπει να καταρριφθούν είναι ότι ο καλός καθηγητής είναι πάντα και ταλαντούχος ερμηνευτής ή και το αντίστροφο. Το ταλέντο είναι συνώνυμο της φυσικής ευκολίας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι προϊόν συνειδητής προσωπικής αναζήτησης και εκπαίδευσης, αλλά ενστίκτου. Πολλές φορές, οι ταλαντούχοι τραγουδιστές δεν μπορούν να κατανοήσουν και κατά συνέπεια να συμβουλεύσουν και να καθοδηγήσουν σωστά τον μαθητή που αντιμετωπίζει συγκεκριμένες τεχνικές δυσκολίες, αφού δεν τις αντιμετώπισαν οι ίδιοι στην εξελικτική τους πορεία. Αντίθετα, ένας καθηγητής που κόπιασε για να κατακτήσει τεχνικούς “σκοπέλους”, κατέχει και την νοητική και την σωματική διαδρομή προσπέλασής τους.
        Εν κατακλείδει, ο υποψήφιος μαθητής φωνητικής δεν πρέπει να επιλέγει βιαστικά και απερίσκεπτα τον καθηγητή του. Κάποια σεμινάρια γνωριμίας με διαφορετικούς καθηγητές ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διαμόρφωση γνώμης, ακόμα και η σύσταση ενός φίλου ή συναδέλφου, του οποίου την εξέλιξη έχουμε παρακολουθήσει, ή η παρακολούθηση ομαδικών μαθημάτων, ή ακόμα και η καθοδήγηση ή συμβουλή ανθρώπων του χώρου.

Η ηλικία των 18 είναι κατάλληλη για να ξεκινήσω μαθήματα κλασικού τραγουδιού;
Η ηλικία των 18 ετών είναι πολύ καλή για να ξεκινήσετε μονωδία (κλασικό τραγούδι), αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφώνησης και η φωνή πλέον είναι ώριμη για να καλλιεργηθεί και να γίνει τοποθέτηση.

Έκανα χρόνια ερασιτεχνικά κατ' οίκον τσέμπαλο αλλά δεν έχω πάρει κάποια πτυχία στην θεωρητική μουσική οπότε θα είναι σα να ξεκινώ από την αρχή. Είμαι μπάσος φωνητικά και θα με ενδιέφεραν τα μαθήματα ωδικής και χορωδίας. Είμαι 35 ετών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Η ηλικία σας είναι θαυμάσια για να ξεκινήσετε οποιοδήποτε μάθημα μουσικής. Στο Ωδείο Όπερα λειτουργούν τμήματα ανώτερων θεωρητικών και βέβαια ωδικής και Διεύθυνσης χορωδίας, οπότε μπορείτε να κάνετε μαθήματα προετοιμασίας, ώστε να δώσετε κατατακτήριες τον ερχόμενο Οκτώβριο για την ωδική ή για την Διεύθυνση χορωδίας.

Είμαι 30 ετών και θα ήθελα να διδαχθώ μονωδία καθώς μ’ αρέσει πολύ το λυρικό θέατρο. Ασχολούμαι με την μουσική (βασικές γνώσεις κιθάρας, πιάνου και δίπλωμα jazz στα drums). Όμως τα κίνητρά μου δεν είναι επαγγελματικά. Θα ήθελα απλά να ζήσω την διδακτική εμπειρία και να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Όμως φοβάμαι πως ενδεχομένως να είμαι εντελώς κακός. Τι με συμβουλεύετε για αυτό; Μπορώ να παρακολουθήσω μαθήματα; Ή θα ξοδεύω ασκόπως τον πολύτιμο χρόνο του διδακτικού προσωπικού σας; Το κίνητρό μου είναι ρομαντικό. 
Η ηλικία σας είναι θαυμάσια για να ξεκινήσετε ειδικά το κλασικό τραγούδι, (όπως άλλωστε και οποιοδήποτε άλλο μάθημα στη μουσική) αφού η φωνή είναι πλέον ώριμη να καλλιεργηθεί.

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν κάποιος έχει κάνει ήδη ένα χρόνο σε ένα άλλο ωδείο πρέπει να ξανακάνει το ίδιο έτος; Και δεύτερον για να ξεκινήσει κάποιος στο ωδείο σας, πρέπει να δώσει εξετάσεις ή κάποιου είδους ακρόαση; 
Οι λόγοι για τους οποίους ένας σπουδαστής χρειάζεται να ξανακάνει το ίδιο έτος (είτε παραμείνει στο ίδιο είτε αλλάξει ωδείο), είναι να μην έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στην ύλη ή να μη την έχει αφομοιώσει, ή τελικά να μην έχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να παρακολουθήσει το επόμενο έτος σπουδών. Για να γραφτεί στο Ωδείο Όπερα ένας σπουδαστής προερχόμενος από άλλο ωδείο ή από ιδιαίτερα μαθήματα δεν απαιτείται ακρόαση ή εξετάσεις, αφού από το πρώτο κιόλας μάθημα που θα κάνει, προσδιορίζεται με ακρίβεια το επίπεδο του σπουδαστή από τον καθηγητή του.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στη μονωδία;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του ειδικού μαθήματος (μονωδία) και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών (πτυχίο μονωδίας ή δίπλωμα μονωδίας). Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος
 • Αρμονία Β΄ έτος και σολφέζ Ε΄ έτος
 • Αρμονία Γ΄ έτος και σολφέζ ΣΤ΄ έτος
 • Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
 • Πιάνο (μέχρι μέσης σχολής)
 • Χορωδία (από Α΄ έτους της Μέσης σχολής)
 • Πρίμα βίστα
 • Προφορά ξένων κειμένων
 • Μελοδραματική (από Α΄ έτους της Ανωτέρας σχολής) (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο (2 έτη)

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Μονωδίας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: