Σχολή Ηλεκτρικού μπάσου • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 22/4/19
  Αναρτήθηκε στις 15 Απρ 2019, 10:50 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ηλεκτρικό μπάσο

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Ηλεκτρικό μπάσο 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 5½ έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Ηλεκτρικό μπάσο

Παρουσίαση του μαθήματος


        

        Το ηλεκτρικό μπάσο αποτελεί σύγχρονο όργανο, το οποίο έχει αντικαταστήσει στη σύγχρονη μουσική το κοντραμπάσο (δηλαδή το μεγαλύτερο σε όγκο και βαθύτερο σε ήχο όργανο της οικογένειας των βιολιών).


        Το σχήμα του μοιάζει με την ηλεκτρική κιθάρα, αλλά διαφέρει στις διαστάσεις του λαιμού, ο οποίος είναι εφοδιασμένος συνήθως με περισσότερα τάστα, αλλά και στον ήχο. 


        Το ηλεκτρικό μπάσο έχει 4 χορδές με κούρδισμα μι-λα-ρε-σολ, αλλά κατασκευάζονται και πεντάχορδα και εξάχορδα μπάσα. 


        Χρησιμοποιείται στις μοντέρνες ορχήστρες και φυσικά σε όλη τη σύγχρονη μουσική παραγωγή, αφού θεωρείται και είναι όργανο πρωταρχικής σπουδαιότητας λόγω των χαμηλών συχνοτήτων του.Ηλεκτρικό μπάσο 

Συχνές ερωτήσεις

Τα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου είναι ατομικά ή ομαδικά;
Τα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου πραγματοποιούνται ατομικά. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται αφενός η απόλυτη συγκέντρωση του μαθητή στην εκμάθηση του μουσικού οργάνου και αφετέρου η αμέριστη προσοχή του καθηγητή στην ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνικής και στο σωστό τρόπο παιξίματος. Επιτυγχάνεται επίσης και η προσαρμογή των μαθημάτων στις ιδιαίτερες ανάγκες και στον προσωπικό τρόπο ερμηνείας του κάθε σπουδαστή. 

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου; Υπάρχει όριο ηλικίας; 
Η προτεινόμενη ηλικία για να ξεκινήσει ένας μαθητής σπουδές ηλεκτρικού μπάσου, δεδομένου βάρους του οργάνου, είναι αυτή των 5½ ετών. Στην ηλικία αυτή, έχει πλέον εξελιχθεί επαρκώς η σωματική διάπλαση του παιδιού, για τον ικανοποιητικό χειρισμό του ηλεκτρικού μπάσου. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του μουσικού οργάνου. Ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει, αφού η πρόοδος του κάθε σπουδαστή δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη  διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στα μαθήματα, η συχνή και συστηματική μελέτη, η υπομονή και η επιμονή. Στοιχεία δηλαδή που εξαρτώνται κυρίως από την επιθυμία για μάθηση, την αγάπη για τη μουσική και από την αφιέρωση λίγου από τον ελεύθερο χρόνο μας σε αυτήν. 

Πρέπει να ξέρω ηλεκτρική κιθάρα για να ασχοληθώ με το ηλεκτρικό μπάσο;
Πρόκειται για δύο ηλεκτρικά όργανα που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, τόσο στο σχήμα και στο μέγεθός τους, όσο και στην τεχνική του παιξίματος. Η διαφορά τους εντοπίζεται περισσότερο στον ήχο και στο ρόλο που διαδραματίζουν σε μία μπάντα. Για το λόγο αυτό, ένας σπουδαστής ο οποίος ήδη γνωρίζει ηλεκτρική κιθάρα διευκολύνεται περισσότερο στην εκμάθηση της απαραίτητης για το μπάσο τεχνοτροπίας και παρακάμπτει μεγάλο αριθμό μαθημάτων, προκειμένου να τελειοποιηθεί στο χειρισμό του. Δεν ισχύει το ίδιο σε περίπτωση που ο σπουδαστής ξέρει κλασική κιθάρα ή ακουστική κιθάρα, καθόσον πρόκειται για διαφορετικά μουσικά όργανα που απαιτούν διαφορετική τεχνική παιξίματος. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής μπορεί απλώς να παρακάμψει μερικά μαθήματα που αναφέρονται στις κοινές βασικές αρχές των οργάνων. Ο σπουδαστής επομένως που θέλει να ξεκινήσει μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιο από τα προηγούμενα μουσικά όργανα που αναφέραμε.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορέσει ένας αρχάριος σπουδαστής να παίξει ένα κομμάτι;
Η απάντηση δεν είναι γενική και εξαρτάται κατά πολύ από το προφίλ του σπουδαστή. Ο διαθέσιμος χρόνος για μελέτη αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την εκμάθηση της απαιτούμενης τεχνικής. Κατά μέσο όρο, ένας αρχάριος σπουδαστής ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, μετά το δεύτερο μήνα των σπουδών του. Στην πορεία, αυξάνεται σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας και η ποικιλία των έργων που μπορεί πλέον να ερμηνεύσει.

Για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα, θα πρέπει να αγοράσει ηλεκτρικό μπάσο;
Εάν πρόκειται για αρχάριο μαθητή, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να αγοράσει ηλεκτρικό μπάσο ήδη από την αρχή των μαθημάτων του και μπορεί να μελετά εντός του ωδείου, σε καθορισμένες εκ των προτέρων ώρες και ημέρες. Φυσικά, όταν ο σπουδαστής ξεπεράσει κάποιο επίπεδο εκμάθησης, η μελέτη θα απαιτεί πλέον τη χρήση δικού του ηλεκτρικού μπάσου.

Τι ύλη θα διδαχθώ στο ηλεκτρικό μπάσο;
Στην ύλη των μαθημάτων ηλεκτρικού μπάσου περιλαμβάνονται πολλά μουσικά είδη όπως Blues, rock, Latin, funk, jazz,ethnic, fusion κ.ά. Στα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου διδάσκεται ρεπερτόριο σε προεπιλεγμένο είδος ή είδη μουσικής και αυτοσχεδιασμός.

Πόσα είναι τα χρόνια φοίτησης στα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου;
Η φοίτηση στα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου ολοκληρώνεται σε 6 έτη και καταλήγει σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στο ηλεκτρικό μπάσο και ποια η ύλη για τις εξετάσεις ηλεκτρικού μπάσου;
Για την διδακτέα ύλη στο ηλεκτρικό μπάσο όπως αυτή διδάσκεται στο Ωδείο Όπερα για όλα τα έτη σπουδών (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ έτος) καθώς και για την ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων (πιστοποιητικό σπουδών), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στο ηλεκτρικό μπάσο και ύλη για τις εξετάσεις ηλεκτρικού μπάσου.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στο ηλεκτρικό μπάσο;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των  μαθημάτων ηλεκτρικού μπάσου και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών ηλεκτρικού μπάσου. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Α΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Β΄ έτος
 • Αυτοσχεδιασμός
 • Πρίιμα βίστα
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Ηλεκτρικού μπάσου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: