Σχολή Ηλεκτρικής κιθάρας • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 29/4/19
  Αναρτήθηκε στις 22 Απρ 2019, 10:09 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ηλεκτρική κιθάρα

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Ηλεκτρική κιθάρα
 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 5½ έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Ηλεκτρική κιθάρα

Παρουσίαση του μαθήματος


        Η ηλεκτρική κιθάρα είναι έγχορδο νυκτό μουσικό όργανο και επειδή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες δεν έχει ηχείο για την παραγωγή του ήχου της. 


        Στο κυρίως σώμα της ηλεκτρικής κιθάρας υπάρχουν τοποθετημένα ποτενσιόμετρα για να ρυθμίζει ο κιθαριστής την ένταση και την τονικότητα. 


        Σήμερα, η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τις μοντέρνες ορχήστρες, διότι λόγω του ενισχυμένου ήχου μέσω των ηλεκτρομαγνητών, καταφέρνει να ξεχωρίζει με πρωταγωνιστικό αρκετές φορές ρόλο. 


        Μπορεί να υποστηρίξει πολλά είδη μουσικής όπως ποπ, ροκ, Jazz, Latin, soul, funk, blues κ.ά. Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιείται ακόμα και στην Ελληνική λαϊκή, ή παραδοσιακή μουσική. 
Ηλεκτρική κιθάρα 

Συχνές ερωτήσεις

Τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας είναι ατομικά ή ομαδικά;
Τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας πραγματοποιούνται ατομικά. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται αφενός η απόλυτη συγκέντρωση του μαθητή στην εκμάθηση του μουσικού οργάνου και αφετέρου η αμέριστη προσοχή του καθηγητή στην ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνικής και στο σωστό τρόπο παιξίματος. Επιτυγχάνεται επίσης και η προσαρμογή των μαθημάτων στις ιδιαίτερες ανάγκες και στον προσωπικό τρόπο ερμηνείας του κάθε σπουδαστή.

Από τι ηλικία μπορώ να ξεκινήσω τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας; Υπάρχει όριο ηλικίας; 
Λόγω του βάρους του οργάνου είναι καλύτερα ο σπουδαστής που θα ξεκινήσει τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας να έχει κλείσει τα 5½ έτη. Στην ηλικία αυτή, έχουν πλέον εξελιχθεί επαρκώς οι απαραίτητες νοητικές λειτουργίες και ταυτόχρονα, η σωματική διάπλαση του παιδιού έχει φτάσει στο απαιτούμενο σημείο ανάπτυξης για τον ικανοποιητικό χειρισμό της ηλεκτρικής κιθάρας. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του μουσικού οργάνου. Όσο για το ανώτατο όριο ηλικίας, δεν υπάρχει. Η πρόοδος του κάθε σπουδαστή δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη  διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στα μαθήματα, η συχνή και συστηματική μελέτη, η υπομονή και η επιμονή. Στοιχεία δηλαδή που δεν εξαρτώνται από την ηλικία, αλλά κυρίως από την όρεξη και την αγάπη για τη μουσική και από την αφιέρωση λίγου από τον ελεύθερο χρόνο μας σε αυτήν.

Πρέπει να ξέρω κλασσική κιθάρα για να ασχοληθώ με την ηλεκτρική κιθάρα; 
Θα βοηθούσε εάν ο σπουδαστής της ηλεκτρικής κιθάρας γνώριζε κλασσική κιθάρα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Η ηλεκτρική κιθάρα, παρότι αποτελεί εξέλιξη της κλασικής, είναι στην πραγματικότητα διαφορετικό μουσικό όργανο, το οποίο παράγει ιδιαίτερο ήχο, απαιτεί ειδική τεχνική παιξίματος και αφορά σε διαφορετικού είδους ρεπερτόριο. Ένας σπουδαστής ο οποίος ήδη γνωρίζει κλασική κιθάρα, μπορεί απλώς να παρακάμψει μερικά μαθήματα που αναφέρονται στις κοινές βασικές αρχές των ίδιων οργάνων και συνεπώς να προοδεύσει γρηγορότερα. Παρόλα αυτά, ένας τελείως αρχάριος μαθητής έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να ξεκινήσει απευθείας με μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας και να εξελιχθεί το ίδιο γρήγορα.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορέσει ένας αρχάριος σπουδαστής να παίξει ένα κομμάτι;
Η απάντηση εξαρτάται κατά πολύ από το προφίλ του σπουδαστή. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα εκμάθησης της τεχνικής, μεταξύ των οποίων ο διαθέσιμος χρόνος για μελέτη και εξάσκηση κλπ. Κατά μέσο όρο, ένας αρχάριος σπουδαστής ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, μετά το δεύτερο μήνα των σπουδών του. Στην πορεία, αυξάνεται σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας και η ποικιλία των έργων που μπορεί πλέον να ερμηνεύσει.

Για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα, θα πρέπει να αγοράσει ηλεκτρική κιθάρα; 
Εάν πρόκειται για αρχάριο μαθητή, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να αγοράσει ηλεκτρική κιθάρα ήδη από την αρχή των μαθημάτων του αφού το ωδείο μας προσφέρει τη δυνατότητα της μελέτης ηλεκτρικής κιθάρας εντός του ωδείου, σε καθορισμένες εκ των προτέρων ώρες και ημέρες.  Φυσικά, όταν ο σπουδαστής ξεπεράσει κάποιο επίπεδο εκμάθησης, η μελέτη θα απαιτεί πλέον την αγορά ιδιόκτητης ηλεκτρικής κιθάρας.

Τι ύλη διδάσκεται και ποια είδη μουσικής αναλύονται στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας;
Ο σπουδαστής της ηλεκτρικής κιθάρας, εκτός των άλλων διδάσκεται τεχνική δεξιού και αριστερού χεριού, συγχορδίες σε τρίφωνα - τετράφωνα ακκόρντα, κλίμακες, αρμονική ανάλυση, αυτοσχεδιασμό κλπ. Φυσικά, η ύλη στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας προσαρμόζεται ανάλογα με το ενδιαφέρον ή την προτίμηση του σπουδαστή σε κάποια είδη μουσικής, το επίπεδό του και την ευκολία με την οποία ξεπερνά τις δυσκολίες. Τα είδη που αναλύονται στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας είναι η jazz, blues, rock, fusion, metal κ.ά., ώστε ο σπουδαστής να έχει ολοκληρωμένη γνώση στο αντικείμενο. Δείτε αναλυτικά την διδακτέα ύλη της ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και την ύλη για τις εξετάσεις από την υποσελίδα μας: Διδακτέα ύλη στην ηλεκτρική κιθάρα και ύλη για τις εξετάσεις ηλεκτρικής κιθάρας

Πρέπει να ξέρω κλασσική κιθάρα για να ασχοληθώ με την ηλεκτρική κιθάρα;
Ασφαλώς όχι! Η ηλεκτρική κιθάρα έχει τελείως διαφορετική τεχνική από την κλασική κιθάρα.

Πόσα είναι τα χρόνια φοίτησης στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας;
Η φοίτηση στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας ολοκληρώνεται σε 6 έτη και καταλήγει στην απόκτηση πιστοποιητικού σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στην ηλεκτρική κιθάρα. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Α΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Β΄ έτος και Ear training Β΄ έτος
 • Αυτοσχεδιασμός
 • Πρίμα βίστα
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Ηλεκτρικής κιθάρας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: