Σχολή Ελαφράς κιθάρας • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 27/5/19
  Αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2019, 11:11 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ελαφρά κιθάρα

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Ελαφρά κιθάρα 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 6 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.


Ελαφρά κιθάρα

Παρουσίαση του μαθήματος

        
        Η κιθάρα θεωρείται από τα παλαιότερα μουσικά όργανα και είναι από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα πολυφωνικό όργανο (μπορεί να παράγει δηλαδή ταυτόχρονα πολλούς ήχους - για την ακρίβεια, όσους ήχους είναι και οι χορδές της). 

        Τα είδη μουσικής που μπορεί να υποστηρίξει είναι πολλά, όπως για παράδειγμα κλασσική, ποπ, ροκ, μπλουζ, φλαμέγκο, κάντρυ κ.ά. Ένα ίσως από τα μειονεκτήματά της, είναι ότι λόγω της χαμηλής της έντασης δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν συνθέτη ως όργανο της συμφωνικής ορχήστρας.


        Η κλασσική κιθάρα (με την οποία φοιτά ο σπουδαστής της ελαφράς κιθάρας) έχει 6 χορδές κουρδισμένες σε μι, λα, ρε, σολ, σι και μι εκ των οποίων οι τρεις ψηλότερες είναι από νάιλον ενώ οι τρεις χαμηλότερες έχουν περιέλιξη από μέταλλο. Στην ακουστική κιθάρα οι χορδές είναι μεταλλικές και ο εκτελεστής μπορεί να χρησιμοποιήσει πένα. Ο ήχος της ακουστικής κιθάρας είναι πιο βαθύς και ισχυρός από την κλασσική κιθάρα και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μοντέρνες ορχήστρες.

 

Ελαφρά κιθάρα

Συχνές ερωτήσεις

Σε τι διαφέρει η κλασική κιθάρα από την ελαφρά κιθάρα ή την ακουστική κιθάρα;
Η ακουστική κιθάρα έχει σχεδόν ίδια κατασκευή με την κλασική κιθάρα, μόνο που οι χορδές της είναι όλες μεταλλικές και συνήθως ο εκτελεστής χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου αντί τα νύχια του ή τα δάχτυλά του που χρησιμοποιεί στην κλασική κιθάρα. Το ηχείο της ακουστικής κιθάρας είναι μεγαλύτερο από την κλασική κιθάρα και φυσικά ο ήχος της δυνατότερος που γίνεται ακόμα δυνατότερος εάν ενισχυθεί ηλεκτρικά. (με ηλεκτρομαγνήτες). Όταν μιλάμε για κλασική κιθάρα ή ελαφρά κιθάρα αναφερόμαστε ακριβώς στο ίδιο όργανο: Στην κιθάρα με τις πλαστικές χορδές. Το μόνο που διαφέρει, είναι το ρεπερτόριο και φυσικά η ύλη των μαθημάτων. Η κλασική κιθάρα δεν χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου ο οποίος προέρχεται από τα δάχτυλα του εκτελεστή. Τα μουσικά έργα στην κλασική κιθάρα, έχουν περισσότερες τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις απ' ό,τι στην ελαφρά κιθάρα. Από την  άλλη μεριά, η ακουστική κιθάρα είναι λιγάκι μεγαλύτερη από την κλασική κιθάρα και οι χορδές της μεταλλικές. Ο ήχος που παράγει είναι πιο δυνατός και πιο οξύς από την κλασική κιθάρα. Το ρεπερτόριο που διδάσκεται στην ακουστική κιθάρα είναι ευρύτερο από την κλασική κιθάρα ή ελαφρά κιθάρα, αφού υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: από λαϊκά, ελαφρολαϊκά ή δημοτικά μέχρι ποπ ή ροκ.

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ελαφράς κιθάρας;
Μαθήματα ελαφράς κιθάρας μπορεί να ξεκινήσει ο σπουδαστής από την ηλικία των 4 ετών. Επειδή οι χορδές στην κλασική κιθάρα και στην ελαφρά κιθάρα είναι πλαστικές, δεν θα κουράσουν τα τρυφερά δάχτυλα του παιδιού και αν η σωματική διάπλαση δεν είναι επαρκής, μπορεί ο σπουδαστής να ξεκινήσει τα μαθήματα κιθάρας με κιθάρα μικρότερου μεγέθους.

Είναι αλήθεια πως μπορώ να μάθω να παίζω τα αγαπημένα μου κομμάτια στην ελαφρά κιθάρα αν παρακολουθήσω μαθήματα ελαφράς κιθάρας για 6 μήνες;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια και το πόσο εύκολα ξεπερνάτε τις τυχόν δυσκολίες που συναντάτε κατά την μελέτη. Δεν μπορούμε επομένως να προσδιορίσουμε  με ασφάλεια τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να μάθετε να παίζετε τα αγαπημένα σας κομμάτια στην ελαφρά κιθάρα. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολύ ασχολείστε, όσο πιο προσεκτικοί είστε στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας και όσο διατηρείτε υψηλά το ενδιαφέρον σας για την μουσική, τόσο πιο σύντομα θα φτάσετε στον στόχο σας.

Πόσα χρόνια φοίτησης είναι τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας; Υπάρχει τίτλος σπουδών;
Τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας τα έτη φοίτησης είναι 6 και οδηγούν σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορέσει ένας αρχάριος σπουδαστής να παίξει ένα κομμάτι;
Η απάντηση εξαρτάται από τον ίδιο το σπουδαστή. Η ταχύτητα εκμάθησης της απαιτούμενης τεχνικής εξαρτάται κατά πολύ από το διαθέσιμο χρόνο για μελέτη και εξάσκηση. Γενικότερα, πρόκειται για ένα όργανο αρκετά εύκολο στην εκμάθηση, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτή η πρόοδος του σπουδαστή. Κατά μέσο όρο, ένας αρχάριος σπουδαστής μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, ήδη από τον πρώτο μήνα της εκμάθησης. Στην πορεία των σπουδών του, ο μαθητής εξοικειώνεται με τον τρόπο παιξίματος και αυξάνεται σταδιακά τόσο το επίπεδο δυσκολίας, όσο και η ποικιλία του ρεπερτορίου που μπορεί να ερμηνεύσει.

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στην ελαφρά κιθάρα και ποια η ύλη για τις εξετάσεις ελαφράς κιθάρας;
Για την διδακτέα ύλη στην ελαφρά κιθάρα όπως αυτή διδάσκεται στο Ωδείο Όπερα για όλα τα έτη σπουδών (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ έτος) καθώς και για την ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων (πιστοποιητικό σπουδών), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στην ελαφρά κιθάρα και ύλη για τις εξετάσεις ελαφράς κιθάρας.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στην ελαφρά κιθάρα. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Α΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Β΄ έτος
 • Αυτοσχεδιασμός
 • Πρίμα βίστα
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Ελαφρά κιθάρα συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: