Σχολή Ελαφράς κιθάρας • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 28/5/18
  Αναρτήθηκε στις από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ελαφρά κιθάρα

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).Ελαφρά κιθάρα 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 6 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Επιπλέον: Παράλληλα με την παραπάνω ώρα, ο σπουδαστής δικαιούται:
  • να παρακολουθήσει δωρεάν τα μαθήματα χορωδίας που έχουν διάρκεια 1 ώρα εβδομαδιαίως. Τα τμήματα χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες των σπουδαστών.
  • να παρακολουθήσει με συμβολικά δίδακτρα (μόλις στα 10 ευρώ/μήνα) τα ομαδικά μαθήματα της θεωρίας, του σολφέζ και του dictee που έχουν διάρκεια 1 ώρα εβδομαδιαίως. Τα τμήματα χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες των σπουδαστών.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  140-70= 70 

  €/μήνα 

  που κατεβαίνουν στα 49,17 €/μήνα με την εξαργύρωση Δωροεπιταγής* αξίας 250 €. 
 • *Δωροεπιταγή αξίας 250 €: 
  Κάνοντας την εγγραφή σας και παρακολουθώντας τα μαθήματα για 1 συνεχόμενο χρόνο από την ημερομηνία εγγραφής σας (12 συνεχόμενους μήνες), σας επιβραβεύουμε με Δωροεπιταγή αξίας 250 € προκειμένου να την εξαργυρώσετε για τα δίδακτρα στους επόμενους 12 μήνες κ.ο.κ. Δηλαδή, για κάθε 12 μήνες παρακολούθησης μαθημάτων σας επιβραβεύουμε με Δωροεπιταγή αξίας 250 € !! Αν για κάποιο ή κάποιους μήνες δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα (πχ. τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο ή/και Αύγουστο), μπορείτε να αναπληρώσετε τα μαθήματα των μηνών που δεν παρακολουθήσατε μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να μη χάσετε την Δωροεπιταγή των 250 €. Σε περίπτωση που προεξοφλήσετε τα δίδακτρα ενός χρόνου (12 μηνών), κερδίζετε αμέσως την Δωροεπιταγή των 250 € και μπορείτε να την εξαργυρώσετε άμεσα για να παρακολουθήσετε ένα άλλο μάθημα της επιλογής σας, ή να την χαρίσετε σε όποιο πρόσωπο επιθυμείτε! Εξαργυρώνοντας τη δωροεπιταγή, τα δίδακτρα φτάνουν μόλις στα 49,17 € το μήνα!!
Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.


Ελαφρά κιθάρα

Παρουσίαση του μαθήματος

        
        Η κιθάρα θεωρείται από τα παλαιότερα μουσικά όργανα και είναι από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα πολυφωνικό όργανο (μπορεί να παράγει δηλαδή ταυτόχρονα πολλούς ήχους - για την ακρίβεια, όσους ήχους είναι και οι χορδές της). 

        Τα είδη μουσικής που μπορεί να υποστηρίξει είναι πολλά, όπως για παράδειγμα κλασσική, ποπ, ροκ, μπλουζ, φλαμέγκο, κάντρυ κ.ά. Ένα ίσως από τα μειονεκτήματά της, είναι ότι λόγω της χαμηλής της έντασης δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν συνθέτη ως όργανο της συμφωνικής ορχήστρας.


        Η κλασσική κιθάρα (με την οποία φοιτά ο σπουδαστής της ελαφράς κιθάρας) έχει 6 χορδές κουρδισμένες σε μι, λα, ρε, σολ, σι και μι εκ των οποίων οι τρεις ψηλότερες είναι από νάιλον ενώ οι τρεις χαμηλότερες έχουν περιέλιξη από μέταλλο. Στην ακουστική κιθάρα οι χορδές είναι μεταλλικές και ο εκτελεστής μπορεί να χρησιμοποιήσει πένα. Ο ήχος της ακουστικής κιθάρας είναι πιο βαθύς και ισχυρός από την κλασσική κιθάρα και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μοντέρνες ορχήστρες.

 

Ελαφρά κιθάρα

Συχνές ερωτήσεις

Σε τι διαφέρει η κλασική κιθάρα από την ελαφρά κιθάρα ή την ακουστική κιθάρα;
Η ακουστική κιθάρα έχει σχεδόν ίδια κατασκευή με την κλασική κιθάρα, μόνο που οι χορδές της είναι όλες μεταλλικές και συνήθως ο εκτελεστής χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου αντί τα νύχια του ή τα δάχτυλά του που χρησιμοποιεί στην κλασική κιθάρα. Το ηχείο της ακουστικής κιθάρας είναι μεγαλύτερο από την κλασική κιθάρα και φυσικά ο ήχος της δυνατότερος που γίνεται ακόμα δυνατότερος εάν ενισχυθεί ηλεκτρικά. (με ηλεκτρομαγνήτες). Όταν μιλάμε για κλασική κιθάρα ή ελαφρά κιθάρα αναφερόμαστε ακριβώς στο ίδιο όργανο: Στην κιθάρα με τις πλαστικές χορδές. Το μόνο που διαφέρει, είναι το ρεπερτόριο και φυσικά η ύλη των μαθημάτων. Η κλασική κιθάρα δεν χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου ο οποίος προέρχεται από τα δάχτυλα του εκτελεστή. Τα μουσικά έργα στην κλασική κιθάρα, έχουν περισσότερες τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις απ' ό,τι στην ελαφρά κιθάρα. Από την  άλλη μεριά, η ακουστική κιθάρα είναι λιγάκι μεγαλύτερη από την κλασική κιθάρα και οι χορδές της μεταλλικές. Ο ήχος που παράγει είναι πιο δυνατός και πιο οξύς από την κλασική κιθάρα. Το ρεπερτόριο που διδάσκεται στην ακουστική κιθάρα είναι ευρύτερο από την κλασική κιθάρα ή ελαφρά κιθάρα, αφού υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: από λαϊκά, ελαφρολαϊκά ή δημοτικά μέχρι ποπ ή ροκ.

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ελαφράς κιθάρας;
Μαθήματα ελαφράς κιθάρας μπορεί να ξεκινήσει ο σπουδαστής από την ηλικία των 4 ετών. Επειδή οι χορδές στην κλασική κιθάρα και στην ελαφρά κιθάρα είναι πλαστικές, δεν θα κουράσουν τα τρυφερά δάχτυλα του παιδιού και αν η σωματική διάπλαση δεν είναι επαρκής, μπορεί ο σπουδαστής να ξεκινήσει τα μαθήματα κιθάρας με κιθάρα μικρότερου μεγέθους.

Είναι αλήθεια πως μπορώ να μάθω να παίζω τα αγαπημένα μου κομμάτια στην ελαφρά κιθάρα αν παρακολουθήσω μαθήματα ελαφράς κιθάρας για 6 μήνες;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια και το πόσο εύκολα ξεπερνάτε τις τυχόν δυσκολίες που συναντάτε κατά την μελέτη. Δεν μπορούμε επομένως να προσδιορίσουμε  με ασφάλεια τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να μάθετε να παίζετε τα αγαπημένα σας κομμάτια στην ελαφρά κιθάρα. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολύ ασχολείστε, όσο πιο προσεκτικοί είστε στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας και όσο διατηρείτε υψηλά το ενδιαφέρον σας για την μουσική, τόσο πιο σύντομα θα φτάσετε στον στόχο σας.

Πόσα χρόνια φοίτησης είναι τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας; Υπάρχει τίτλος σπουδών;
Τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας τα έτη φοίτησης είναι 6 και οδηγούν σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορέσει ένας αρχάριος σπουδαστής να παίξει ένα κομμάτι;
Η απάντηση εξαρτάται από τον ίδιο το σπουδαστή. Η ταχύτητα εκμάθησης της απαιτούμενης τεχνικής εξαρτάται κατά πολύ από το διαθέσιμο χρόνο για μελέτη και εξάσκηση. Γενικότερα, πρόκειται για ένα όργανο αρκετά εύκολο στην εκμάθηση, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτή η πρόοδος του σπουδαστή. Κατά μέσο όρο, ένας αρχάριος σπουδαστής μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, ήδη από τον πρώτο μήνα της εκμάθησης. Στην πορεία των σπουδών του, ο μαθητής εξοικειώνεται με τον τρόπο παιξίματος και αυξάνεται σταδιακά τόσο το επίπεδο δυσκολίας, όσο και η ποικιλία του ρεπερτορίου που μπορεί να ερμηνεύσει.

Ποια είναι η διδακτέα ύλη στην ελαφρά κιθάρα και ποια η ύλη για τις εξετάσεις ελαφράς κιθάρας;
Για την διδακτέα ύλη στην ελαφρά κιθάρα όπως αυτή διδάσκεται στο Ωδείο Όπερα για όλα τα έτη σπουδών (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ έτος) καθώς και για την ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων (πιστοποιητικό σπουδών), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στην ελαφρά κιθάρα και ύλη για τις εξετάσεις ελαφράς κιθάρας.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα ελαφράς κιθάρας και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στην ελαφρά κιθάρα. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Α΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄ έτος και Ear training Β΄ έτος
 • Αυτοσχεδιασμός
 • Πρίμα βίστα
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Ελαφρά κιθάρα συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

Εκδήλωση ενδιαφέροντος 
για τα μαθήματα Ελαφράς κιθάρας
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας γράφοντας στο παρακάτω πλαίσιο το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το email σας. Για παράδειγμα: Παπαδοπούλου Μαρία 6912345678 papad@mailsas.gr (Αν θέλετε να γράψετε περισσότερα από ένα τηλέφωνα (ή email), διαχωρίστε τα με ένα κόμμα). Σύντομα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας ένας εκπρόσωπός μας για να συζητήσετε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε.