Σχολή Αρμονίου


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 27/5/19
  Αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2019, 11:11 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Αρμόνιο

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Αρμόνιο 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
  Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα αρμονίου είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 4 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα αρμονίου για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα αρμονίου, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

Αρμόνιο 

Παρουσίαση του μαθήματος

        Το αρμόνιο είναι το δημοφιλέστερο μετά το πιάνο πολυφωνικό πληκτροφόρο όργανο που λόγω της χαμηλής του τιμής αλλά και των μοντέρνων ήχων του, προτιμάται από πολλούς σπουδαστές. 

        Αποτελείται από ειδικές γεννήτριες (ταλαντωτές) που παράγουν τις αντίστοιχες συχνότητες των φθόγγων. 
       

        Τα σημερινά αρμόνια έχουν πολλές δυνατότητες όπως σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτοιμους ξένους ρυθμούς (bosa nova, waltz, rumba, disco κ.ά.) αλλά και Ελληνικούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο, τσιφτετέλι, καρσιλαμάς κ.ά.)
        

        Η ιδιαιτερότητα του αρμονίου βασίζεται στο ότι με το δεξί χέρι παίζουμε την μελωδία ενώ με το αριστερό, πατώντας απλώς τις αντίστοιχες νότες των συγχορδιών που θέλουμε, μπορούμε να ακούσουμε συνοδεία της μελωδίας από αποθηκευμένους ρυθμούς και ήχους διαφόρων οργάνων, δίνοντας έτσι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο μουσικό αποτέλεσμα που μιμείται αρκετά πειστικά το αντίστοιχο αποτέλεσμα μιας «ζωντανής» ορχήστρας.Αρμόνιο  

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο πιάνο και το αρμόνιο; Τόσο το πιάνο όσο και το αρμόνιο είναι όργανα πληκτροφόρα και πολυφωνικά. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να παράγουν ταυτόχρονα πολλούς μουσικούς ήχους (φθόγγους) μέσω της πιέσεως των πλήκτρων. Στο πιάνο, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν τα πλήκτρα, ο σπουδαστής μετά από τα πρώτα 2-3 έτη σπουδών θα πρέπει να αναπτύξει μια τεχνική που θα του επιτρέπει να παίζει - εάν το μουσικό κομμάτι που έχει επιλέξει, το απαιτεί - γρήγορα και δυνατά χωρίς να κουράζονται τα χέρια του. Στο αρμόνιο αυτή η ιδιαίτερη τεχνική δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί, αφού τα πλήκτρα είναι πολύ μαλακά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα αρμονίου δεν μπορεί να παίξει πιάνο αφού θα κουραστούν τα χέρια του, ενώ ένας σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου μπορεί να παίξει αν χρειαστεί ή θέλει, αρμόνιο. Στο πιάνο η έκταση του κλαβιέ (δηλ. το σύνολο των πλήκτρων) είναι 88 πλήκτρα. Στο αρμόνιο, η έκταση είναι συνήθως πολύ μικρότερη. Από την άλλη μεριά, το ρεπερτόριο στα  μαθήματα πιάνου είναι σπουδαίο και αστείρευτο, αφού ένα πλήθος συνθετών έχουν γράψει και γράφουν έργα για πιάνο που αποτελούν πραγματικά αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Ποιο είναι πιο δύσκολο; Το πιάνο ή το αρμόνιο;
Και τα δύο έχουν τις δυσκολίες τους. Λόγω όμως των βαρύτερων πλήκτρων που έχει το πιάνο, η δυσκολία στα μαθήματα πιάνου είναι μεγαλύτερη απ’ ότι  στο αρμόνιο, επειδή όπως είπαμε παραπάνω, θα πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερη τεχνική στα χέρια και τα δάχτυλα για το σπουδαστή που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου, μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια σπουδών.

Πόσα χρόνια φοίτησης έχουν τα μαθήματα αρμονίου; Υπάρχει τίτλος σπουδών;
Για τα μαθήματα αρμονίου, τα έτη σπουδών εξαρτώνται από την προτίμηση του σπουδαστή. Στο Ωδείο Όπερα διδάσκονται 2 μέθοδοι αρμονίου: Η πρώτη, βασίζεται στην ύλη που κάνουν οι σπουδαστές που παρακολουθούν μαθήματα πιάνου η οποία απαιτεί την τεχνική των δύο χεριών ισότιμη και η διάρκεια σπουδών ορίζεται στα 8 έτη, ενώ η δεύτερη μέθοδος, εκμεταλλεύεται τις τεχνικές δυνατότητες του αρμονίου (ρυθμούς, έτοιμα bass line κ.ά.), με το αριστερό χέρι απλώς να σχηματίζει τις απαιτούμενες συγχορδίες και το δεξί να παίζει την μελωδία. Σε αυτή την μέθοδο διδασκαλίας, η διάρκεια στα μαθήματα αρμονίου είναι 3 έτη. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στο αρμόνιο;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα αρμονίου και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στο αρμόνιο. Αυτά 
είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος
 • Αρμονία Β΄ έτος και σολφέζ Ε΄ έτος
 • Αρμονία Γ΄ έτος και σολφέζ ΣΤ΄ έτος
 • Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
 • Διεύθυνση χορωδίας (1 έτος)
 • Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Αρμονίου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: