Σχολή Ακουστικής κιθάρας • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 25/01/21
  Αναρτήθηκε στις 18 Ιαν 2021, 10:15 π.μ. από το χρήστη Λ Ι
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ακουστική κιθάρα

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Ακουστική κιθάρα 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα ακουστικής κιθάρας είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 6 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-45= 75 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-50= 70 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.


Ακουστική κιθάρα 

Παρουσίαση του μαθήματος


Η κιθάρα θεωρείται από τα παλαιότερα μουσικά όργανα και είναι από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα πολυφωνικό όργανο (μπορεί να παράγει δηλαδή ταυτόχρονα πολλούς ήχους - για την ακρίβεια, όσους ήχους είναι και οι χορδές της). 


        Τα είδη μουσικής που μπορεί να υποστηρίξει είναι πολλά, όπως για παράδειγμα κλασσική, ποπ, ροκ, μπλουζ, φλαμέγκο, κάντρυ κ.ά. Ένα ίσως από τα μειονεκτήματά της, είναι ότι λόγω της χαμηλής της έντασης δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν συνθέτη ως όργανο της συμφωνικής ορχήστρας.


        Στην ακουστική κιθάρα οι χορδές είναι μεταλλικές και ο εκτελεστής μπορεί να χρησιμοποιήσει πένα. Ο ήχος της ακουστικής κιθάρας είναι πιο βαθύς και ισχυρός από την κλασσική κιθάρα και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μοντέρνες ορχήστρες.Ακουστική κιθάρα  

Συχνές ερωτήσεις

Σε τι διαφέρει η κλασική κιθάρα από την ελαφρά κιθάρα ή την ακουστική κιθάρα;
Η ακουστική κιθάρα έχει σχεδόν ίδια κατασκευή με την κλασική κιθάρα, μόνο που οι χορδές της είναι όλες μεταλλικές και συνήθως ο εκτελεστής χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου αντί τα νύχια του ή τα δάχτυλά του που χρησιμοποιεί στην κλασική κιθάρα. Το ηχείο της ακουστικής κιθάρας είναι μεγαλύτερο από την κλασική κιθάρα και φυσικά ο ήχος της δυνατότερος που γίνεται ακόμα δυνατότερος εάν ενισχυθεί ηλεκτρικά. (με ηλεκτρομαγνήτες). Η ακουστική κιθάρα είναι λιγάκι μεγαλύτερη από την κλασική κιθάρα και οι χορδές της μεταλλικές. Ο ήχος που παράγει η ακουστική κιθάρα είναι πιο δυνατός και πιο οξύς από την κλασική κιθάρα. Το ρεπερτόριο που διδάσκεται στην ακουστική κιθάρα είναι ευρύτερο από την κλασική κιθάρα ή ελαφρά κιθάρα, αφού υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: από λαϊκά, ελαφρολαϊκά ή δημοτικά μέχρι ποπ ή ροκ.

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ακουστικής κιθάρας; 
Μαθήματα ακουστικής κιθάρας, μπορεί να ξεκινήσει ο σπουδαστής όταν κλείσει τα 12 έτη, επειδή έχει συρμάτινες χορδές που χρειάζονται περισσότερη δύναμη για να πατηθούν.

Πρέπει να ξέρω κλασική κιθάρα για να κάνω μαθήματα ακουστικής κιθάρας; 
Δεν είναι απαραίτητο. Στην κλασική κιθάρα, λόγω του υψηλού επιπέδου των μουσικών έργων που διδάσκεται, ο σπουδαστής πρέπει να αναπτύξει τεχνική που θα τον βοηθήσει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο σπουδαστής της ακουστικής κιθάρας γνωρίζει ή έχει διδαχθεί κλασική κιθάρα, θα προσαρμοστεί ευκολότερα στην ακουστική κιθάρα.

Είναι αλήθεια πως μπορώ να μάθω να παίζω τα αγαπημένα μου κομμάτια στην ακουστική κιθάρα αν παρακολουθήσω μαθήματα ακουστικής κιθάρας για 6 μήνες; 
Αυτό εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια και το πόσο εύκολα ξεπερνάτε τις τυχόν δυσκολίες που συναντάτε κατά την μελέτη. Δεν μπορούμε επομένως να προσδιορίσουμε  με ασφάλεια τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να μάθετε να παίζετε τα αγαπημένα σας κομμάτια στην ακουστική κιθάρα. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολύ ασχολείστε, όσο πιο προσεκτικοί είστε στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας και όσο διατηρείτε υψηλά το ενδιαφέρον σας για την μουσική, τόσο πιο σύντομα θα φτάσετε στον στόχο σας.

Πόσα χρόνια φοίτησης είναι τα μαθήματα κλασικής κιθάρας, πόσα τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας και πόσα τα μαθήματα ακουστικής κιθάρας; Υπάρχει τίτλος σπουδών;
Για τα μαθήματα κλασικής κιθάρας,τα έτη φοίτησης είναι: 11 έτη για το πτυχίο ή 12 έτη για την απόκτηση διπλώματος. (το πτυχίο είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής κλασικής κιθάρας, ενώ με το δίπλωμα που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο αυτοί τίτλοι σπουδών στα μαθήματα κλασικής κιθάρας είναι κρατικά αναγνωρισμένοι). Για τα μαθήματα ελαφράς κιθάρας και για τα μαθήματα ακουστικής κιθάρας τα έτη φοίτησης είναι 6 και οδηγούν σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στην ακουστική κιθάρα. Αυτά είναι:
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄έτος και Ear training Α΄ έτος
 • Μοντέρνα Αρμονία Α΄έτος και Ear training Β΄ έτος
 • Αυτοσχεδιασμός
 • Πρίμα βίστα
 • Μουσικό σύνολο (2 έτη)
 • Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ενότητα του μενού Επικοινωνία, ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Ακουστικής κιθάρας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: